3 bra pass

Publicerad 2014-02-11 21:38:00 i Cereza, Fresa, Lord, Mango, Zydansie,

Ledig idag så lyxade till det med en liten sovmorgon innan det bar av ut till hästarna.

Mitt första stopp var hos Mango. Mia hade lunchfodringen men hade fullt upp idag så erbjöd mig att ta den. Jag fodrade alla hagar förutom Mangos då jag skulle jobba honom lite innan.

Plockade ut honom i kapsonen och fortsatte med arbetet me sökningen nedåt och han egna bärighet då han lätt lägger sin vikt och balans i tyglarna/linan vid arbete.
Idag var han mer med på vad som skulle göras och jobbade på fint även om han fick lite utbrott ibland då han inte riktigt orkade koncentrera sig stundtals och även då det var muskulärt utmattande för honom.
Han jobbade upp sig fint och fick ett fint insving =)

Bara skrittarbete hela passet igenom och gick vidare och började introducera skolan sluta för honom. Väldigt jobbigt att böja igenom kroppen och trampa under på tre spår men vi tog ett steg i taget och han såg så himla stolt ut när han fick beröm för de fina steg han gjorde =)

Till slut kunde vi gå från spåret in en meter innanför spåren i en sluta. Vi påbörjade en volt med ett par steg i sluta och avslutade volten sen igen med ett par steg i sluta, så himla duktig.

Han fick en morot och sen ut i hagen igen och se fick de sitt lunch hö och tuggade nöjt.

 

Åkte ut till mina egna damer och sadlade på Zydan med dressyrsadeln och träns för idag skulle vi ta oss ett litet dressyrpass. Vi red bort till ridskolan en bit bort och gick in på deras väldigt stora utebana.
Under vägen dit både travade vi och galopperade kortare sträckor så väl på banan kunde vi börjar arbeta ganska direkt.

Vi jobbade mest med trav och galopp övergångar och rullade på lite volter. Bara mjukgörande arbete men även med mycket fokus att ha avslappnade gångarter men kraftfulla galoppfattningar och mjuka avbrott. Detta låter ju väldigt lätt och är oftast väldigt lätt på välutbildade hästar, men Zydan har lite svårt att slappna av och utan avslappningen blir hon springig och har då svårt att få med sig bakbena för ordentliga galoppfattningar och blir även vinglig och trippig med stel nacke.

Nu hade hon även mycket att kolla på då det var länge sedan vi red på denna bana och avslappningen kom och gick hela passet igenom men galoppfattningarna blev fina och hon kämpade på fint. Vi fortsatte lite smått arbetet hela vägen hem också fast mer avslutande touch på det hela.

En trött häst fick sedan gå in i hagen medans jag plockade ut Fresa. Hade tänkt rida över henne också för ett litet dressyrpass men hade fått mersmak av lite ak-arbete från marken, så kapsonen fick åka fram igen.
Vi höll oss på grusvägarna denna gång och jobbade på ”rakt spår” skulle man väl kunna säga ;)

Hon tycker sig kunna det jag lärt henne än så länge även om det inte är helt 100% ännu så är det dags att gå vidare lite så hon inte tröttnar på mig hehe
Vi tränade istället på halva steg. Något vi aldrig gjort förut så det var lite spännande och se hur hon skulle reagera.

För er som inte vet vad halva steg är så kommer här en liten lätt förklaring (inte mina egna ord men skulle inte kunnat formulerar mig bättre ;) )

”Halva steg är något man bland annat använder inför piaffen. När hästen tränat sina bakben, genom t.ex skolorna öppna och sluta, så är det dags för hästen att öka samlingen ytterligare. Halva steg handlar om att korta ned hästens tempo men samtidigt behålla samma takt, det vill säga att hästen har samma takt som i traven men har kortat ned tempot och rör sig därmed till slut på stället likt en piaff. Innan dess kommer hästen att ta halva steg. Målet är dock inte endast att få hästen att trampa på stället utan att den skall uppnå ökad skankböjning, det vill säga kunna vinkla sig mer i alla leder i bakdelen.”

Fresa gjorde allt hon trodde jag menade, trav, öppna, sluta, buga, galopp :P
När inte hon fick beröm för det började hon småstegra, sparka bakut och stampa med frambena hårt i marken för att markera att hon var jätte arg hehe sötnos

Sen började hon lugna ner sig och började försöka förstå de nya kommandona istället för att gissa och vi fick till några bra starter till halva steg skulle jag nog säga. Mycket nöjd över min dam även då vi nog behöver tömma lite överskottenergi inför nästa pass.

Idag satte jag även ihop Lord och Cereza med Fresa och Zydansie och hoppades att snuttandet var över för bebis och att hon skulle få stanna hemma sen när Lord åker hem.
Men icke Cereza gick direkt och ställde sig i position och Fresa gjorde det ju bara värre och hjälpte henne med att dra bak sitt bakben och knuffa sin dotter i rumpan som för att uppmuntra henne att snutta =(

Ne bara att sära på dom igen och komma på en plan B =/

En ganska trist avslutning på en annars väldigt bra dag med alla hästarna, men men så e det ibland. Bara att ladda om och köra vidare.

Inte så stor och kaxig här inte min lilla tös <3
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela