Julafton

Publicerad 2013-12-24 20:24:00 i Haghäng,

Julaftonsmorgon innebär julritt för min del. En tradition jag haft i många år.
Detta år kände jag inte för att bjuda in någon utan ville njuta av denna julaftonsmorgon helt själv med mina älskade hästar <3
 
Sagt och gjort åkte jag ut och började med att ge de små en del av sin kraft + lite extra gott så klart ;-)
 
 
Vi var ute i lite över en timme. Bara slogsridning då Lord och Cereza gick lösa.
Vi klättrade runt i skogen och hittade en hel del nya fina viltstigar att följa :-) underbart
 
Väl tillbaka i hagen fick Lord och Cereza gå in i en avdelad del av hagen då det du är dags att Cereza slutar snutta på sin mor, hon är nu 8månader gammal och klarar sig själv men vägrar ge upp snuttandet.
Det i sin tur går hårt på Fresa som då har svårt att gå upp i vikt och bygga de så välbehövliga muskler som krävs om hon ska komma tillbaka till 100%
 
Igår hjälpte min far mig att stängsla in en tredjedel av hagen nu när jag lånat Lord ett tag som "barnvakt".
 
 
De fick resten av sin kraft i sina nu uppdelade småflockar och sen stannade jag kvar och iakttog dom en stund.
De följde lite ängslig staketet från ena änden till den andra men när Fresa sett hela hagen gick hon och Zydansie iväg en bit och ställde sig och sov i skogen.
Cereza däremot tyckte inte om det nya staketet och ropade efter sin mor när hon inte längre stod så nära. Lord följde henne och föste sedan undan henne från staketet tills det att hon lugnat sig och började beta.
 
Lämnade de sen när allt kändes lugnt och harmoniskt.
 
Hemåt för julfirande med släkt och familj <3
God jul på er alla glada där ute :-D

Helgen som vart

Publicerad 2013-12-24 19:54:00 i Fresa, Ridhus, Zydansie,

I lördags kom min goda vän Zaba och hälsade på.
Hon följde med till ridhuset med min flock. Stella var också med.
 
Vi hade egentligen planerat för ett dressyrpass med Zydansie och lite AK med Fresa men träns och kapson hade jag hängande i hagen utan att jag hade koll påt :-P
 
Vi skärmade av ridhuset och det blev lite lösarbete med damerna istället.
Började med Zydan och jag tog hjälp av Zaba som gått samma kurser som jag. Blivit lite hemmablind och ser inte allt inifrån volten alla gånger och känns då skönt att få ett par ögon på sig.
 
 
Zaba fick sedan kliva in och jobba även hon med Zydan en stund. Allt gick bra och Zydan verkade väldigt nöjd över hela passet.
 
Fresa fick sen kliva in till Zaba och hon som är mer inne i det hela följde utan frågetecken men lite lojt.
Sen tog jag över och damen fick lite blandat av voltarbetet, AK och trickträning. En salig blandning men det fick henne att vakna till ordentligt.
 
Satt även upp en kort stund och kollade lite svängar, stopp och back utan en chans till hjälpmedel. Hehe kul var det, lite knackigt men kanske inte jätte konstigt då det inte är något vi gjort på ett bra tag
 
 
Sent blev det men väldigt bra pass gick vi igenom.
Zaba och Stella åkte sen hem till sig och jag och min mor gick tillbaka med hästarna till hagen igen.
 
~~~~~
 
Söndag kvällen var jag och Stella i ridhuset igen.
Denna gång för lite hoppning. Lite träning för Stella och Zydan inför tävlingen nästa helg.
 
Jag fick dom att jobba ganska så hårt inför hoppningen då jag ville hon skulle tänka framridning och då känna att allt skulle sitta innan man ger sig på en bana.
 
Mycket att tänka på, att känna igenom och få på plats på kort tid vid en tävlings plats.
Men därför måste det tränas in innan man ger sig på en tävling så allt kan flyta lite lättare när det väl gäller.
 
Stella gjorde ett toppen jobb och efter lite muntliga diskussioner om tänket i arbetet och utförandet började hoppningen lite mer på allvar.
 
De hoppade fint utan problem tills jag gav dom en omhoppningsbana. Stressen tog över och Stella glömde bort att rida och Zydan kände sig övergiven.
Även när kameran togs fram pressade Stella sig själv för mycket.
 
Vi tog en diskussion till och kom överens om att hon inte skulle visa upp vad hon kunde utan jag ville att hon skulle vissa mig vad Zydan kunde.
Lite som om jag var en spekulant på att köpa henne och det nu var Stellas uppgift att visa upp sin fina häst, inte sig själv som ryttare.
 
Hon tog hela banan och det gick toppen. Hon tog till och med några extra spång bara för att både hon och Zydan hade sådan glädje för hindren.
Super kul att höra och se en sådan förändring. Passet kunde inte slutat bättre :-D
 

En liten film från kvällen, lånad från Stellas You Tube kanal

Morgon mys

Publicerad 2013-12-20 11:52:00 i Fresa, Haghäng,

Denna vecka har gått fruktansvärt fort, redan fredag.
 
Hästarna har haft en toppen vecka och jag har bara kunnat glida med <3
 
Idag blev det dock bara ett kort pass med Fresa med det akademiska från marken innan jobbet.
Damen börjar ifrågasätta mig lite nu när hon blivit lite starkare igen men lägger snabb det hela åt sidan då hon tycker det är så jäkla kul att bli arbetad igen :-D
 
Men som sagt, blev bara ett kort pass då jag inte kunde låta bli :-P egentligen är det Stellas dag idag så ville inte göra för mycket.
Lät som om damerna skulle få komma ut i skogen i eftermiddag, så hoppas det fina vädret håller i sig ;-)
 
 
 

En liten film från hoppningen

Publicerad 2013-12-17 23:10:00 i Zydansie,

Super nöjd över passet även då jag motarbetar sadeln efter att inte ridit i sadel på så länge + brist på "ordentlig" träning på ett bra tag.
 
Zydan skötte sig super precis som jag skrivit i tidigare inlägg. Hon tog ju även och ökade på sitt personbästa som nu ligger på 1.15
Det är dom hindren hon travhoppar då hon inte var allt för säker när jag bad om en galopp, sötsak <3
 
 
Delar även med mig av Stellas hoppning med Zydan på samma hinder
(säg till om jag ska ta bort den Stella ;) )
Så duktiga så =D
 

Långt inlägg om helgen

Publicerad 2013-12-16 01:11:00 i Cereza, Fresa, Ridhus, Zydansie,

Verkligen underbar helg med hästarna, och då speciellt med Zydan <3

Bokat ridhuset lördag kväll för lite hoppträning för mig och damen. Kommer dit tillsammans med Stella som hjälpte mig rida över alla hästar (tack!) och ser till vår förvåning en massa hinder uppställda i hela ridhuset

Ridskolan hade hoppkurs denna helg och hade låtit hindrena stå kvar. Gud vad skönt, behövde inte bygga fram eller bort och det var bra övningar som var lätta att sätta ihop till en bana.

Travade och galopperade fram och började sedan lite lätt hoppa studs med upphöjdas bommar och lite av de andra småhindren.
Sen åkte höjden upp på en 80-100 och allt flöt på bra. ”Nya” hinder brukar hon alltid tveka på eller till och med nita vid om hon inte först får stå och kolla på det en stund (dålig ovana? Ja!) men inte idag?! Vi kom i galopp och hon vinglade till ett steg för att visa att hon inte var helt säker, men så länge jag fortfarande hade fokuset över hindret hoppade hon med lätthet =D

Är så jäkla stolt över min lilla häst. Med tanke på att vi nu en lång tid bara varit ute barbacka och hoppat runt i terrängen.
Något bra har det överfört på konstgjorda hinder verkar det som.

Hinden åkte sedan upp på 100-130 då jag ville se vart hennes gräns låg nu då vi tidigare som mest hoppat 100 eftersom varken tillräckligt mycket träning eller muskler fanns i bakgrunden för att ta ännu ett steg upp på ett tag.

Dock sa hon ifrån på 130 och vi drog ner den på 115 för att ge henne lite mer mod.
 Jag kom i galopp och hon vägrade, ännu en gång med samma resultat. Bytte taktik och tänkte för mig själv, denna dam har gått runt sin första träningstävling i 80 med mig på ryggen i trav då hon inte hade självförtroende nog att galoppera, hm, vi provar travhoppa!?

Hehe kändes ganska roligt att sätta fart mot ett 1.15 hinder i trav, men då tog hon tag i situationen och hoppade fint över. Sen kunde jag även ta det i galopp, dock en lite vinglig galopp men över tog hon sig med lätthet.

Valde att inte höja någe mer innan vi tränat fram stadigheten och avståndsbedömningen i henne på lägre höjder då hon faktiskt verkar ha svårt att se vart hon ska hoppa av när hon kommer i galopp och det i sin tur gör henne för nervig för att låta mig på ryggen bestämma till 100%.
Men kul att ha ett mål att träna mot nu när jag vet att höjden inte alls är något problem för damen =D

Snode dessa printscreens från Stellas blogg då jag är för trött och lat just nu att klippa till egna XP hehe
Vet att ja hamnade efter i språnget på nr 2, men blev faktiskt lite chockad att hon hoppade även då vi kom i trav :P
 

Stella fick sedan hoppa upp och ta några språng på 60-70 då de behöver hoppa ihop sig lite inför kommande tävling. Förra tävlingen var inte Stella alls nöjd med så nu är det dags för revansch ;)

De arbetade på bra och fick många fina språng tillsammans, lite kvar att träna hos ryttarinnan men vi har tid och med denna snabba utveckling kan de snart gå upp i klasserna igen

 
Stella filmade en hel del under kvällen så kanske att det dyker upp något litet klipp här inom en snar framtid ;)
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Söndags kvällen var även den inbokad i ridhuset, denna kväll för löshoppning.
Stellas far var även nu me med sin medryttarhäst så vi ställde in min lilla flock i mitten av ridhuset, innanför linorna och lät han börja.

Denna häst har en väldans stor galopp, speciellt i hoppning. Där det ska vara ett galoppsprång tar han det som studs, där det ska vara två galoppsprång tar han ett osv
Så vi byggde upp samma studs serie som jag använde förra gången med upphöja hinder och emellan liggande markbom för att få honom att korta sig och tänka till mellan hindren.

Andra långsidan stod det en ensam trippelbarr för de att ta som dom ville, lite kul ska det vara också ;)

han fick verkligen tänka till med studs serien och det tog en stund innan han riktigt förstod hur han skulle få plats mellan de trånga bommarna :P men jobbade fantastiskt bra
Efter en stund började han bli trött i huvudet och började springa istället för galopperade, och fick i sin tur med sig bommar och slog i det mesta.

Drog då fram sockerbitar och la upp ett par av markbommarna på för att få det där lilla extra lyftet i galoppsprånget mellan hindren.
De hjälpe honom att komma bättre och de fick vara kvar kvällen ut.

Han hoppade super ända in i det sista även om övningen krävde massor av honom både fysiskt och psykiskt. Till och med trippelbarren började han lägga sig närmre och på så vis få mer ryggverksamhet över hindret i stället för att bara ta det på fart och bli platt, så duktig så.

Lord fick gå först ut från min lilla flock. Han har en senskada på frambenen sen tidigare och ska då inte hoppa eftersom landningarna då skulle kunna dra ut skadan igen.
han fick istället trava och galoppera bommar, inget som roade honom precis.

Han verkade tycka att det var helt onödigt hela grejen och segade sig runt. Han såg verkligen så gammal ut som han är, vilket jag inte väntade mig då han i hagen springer runt värre än damerna ibland XP hehe
Gav upp hela iden då det inte verkade roa honom ett dugg och han verkade lyckligare i mitten med sina tjejer.

Cereza fick sedan ta sig igenom övningarna på låg låg höjd, först själv en stund och sedan med mamma då hon började tveka för mycket när hon var själv.
Med morsan vid sidan gick det undan :P

Fresa fick sedan hoppa själv och trippelbarren slutade på 1.40 skulle man väll kunna säga. Hade den på 1.50 men det tyckte inte Fresa var helt okej så efter ett par försök drog jag ner ena sidan av hindret till 1.30 medans den andra fick ligga kvar på 1.50.
Nu kunde hon hoppa minsann, man får bara leka lite hjärnlekar ibland för att få de små liven att ta för sig <3

Avslutningsvis fick Zydan studsa lite. Med en hel del träningsvärk i kroppen var hon inte alls på humör för löshoppning. Men hon skötte sig bra ändå och fick några snygga språng även om jag såg hur stelheten tog emot innan hon värmt upp ordentligt.

Ett par hopp i varje varv och trippelbarren som stannade på 1meter tog hon sig igenom passet så bra så. Kroppen fick även sig en genomkörare och hon fick lite smidighet tillbaka och började röra hela kroppen och det måste känts skönt för henne.

 

Avslutade med lite Fölbrottning <3
 

Född till körhäst

Publicerad 2013-12-12 23:42:00 i Cereza, Fresa, Mango, Zydansie,

I onsdags kom veterinären ut till mig igen.
Lugn och fin nu, alla mina damer mår bra. Bara dags för lillens andra vaccination ;)

Hon skötte sig suveränt även denna gång, ryckte till vid sticket men för övrigt tog hon det hela med ro. No hard feelings mot veterinären heller som höll på att få sig fler a pussar under tiden vi stod och diskuterade hehe goshästen

Zydan och Lord hade koll från hörnet i hagen

Tog sedan med mig hela flocken ut på en liten skogstur. Mest för att se hur Lord betedde sig utanför hagen.
Satt på Zydan, hade Fresa som handhäst och Cereza och Lord gick lösa.

Väldigt intressant ridtur med en positiv bemärkelse. Cereza skuttade runt som vanligt medans Fresa tog det hela med ro, Zydan höll ett vakande öga på alla till en början med slappnade av och gick på efter ett tag och Lord traskade med i sin egna takt. Ibland hamnade han före och ibland efter men aldrig så pass långt ifrån så han inte såg oss andra hela tiden =D

På kvällen åkte jag ut till Mia för lite träning av Mango inför lite tolkning när snön kommer tillbaka.
Först bara lite vanlig tömkörning, sedan gick jag efter och höll i ”draglinorna” och la ett mottryck han fick gå igenom.

Vidare med att släpa en tunna bakom honom, just för ljudets skull. Sedan fick han även pröva att dra en lastpall.

 

Han var så jäkla duktig. Avslutningsvis drog han även en sittandes Mia på pallen runt på banan.

Tolkningen kommer inte vara några problem alls, nu behövs bara snö! =D

 

Sov över hos Mia för att sedan gå upp och släppa ut alla hästar innan vi sadlade på Mango för ett pass på banan. Vi värmde dock upp med lite tömkörning utanför banan, lite klättring och jobb för både kropp och knopp.

 

Väl på banan började det hela som ett dressyrpass med avslutades som ett markarbetspass. Travbommar på rakt spår och galoppbommar på böjt spår. Jobbigt men nyttigt för herren.

När Mango sen fått sin genomkörare och vi fått i oss lite lunch bar det av till min hage för en mysrunda i skogen med hela flocken tillsammans med Mia.

Med en nyvaccinerad Cereza tar vi nu det lite lugnt ett par dagar. Även med de vuxna då en ganska jobbig och intensiv hopphelg väntar dom ;)

Mia fick ta en till början väldigt spänd och arg Zydan medans jag gled med på en väldigt positiv Fresa. Cereza och Lord skötte sig galant ännu en gång lösa <3
Så himla kul att få med sig alla hästar på en mysig skogsritt.

 

Nästan en timmes skritt tur blev det innan vi var tillbaka i hagen för lite foder till alla duktiga hästar =)

Idag har hästarna bara fått vara hästar i sin stora hage då jag varit på jobbet hela dagen och när jag kom ut till hagen på kvällen var det så kul hur de kommunicerade med varandra. De har verkligen en var sin roll för att binda ihop hela flocken.

(Undrar hur tjejerna sen tar det när Lord åker hem. En annan dags bekymmer =/)

Imorgon blir det lite AK från marken med Fresa och lite NH med Zydan för att se om hon kommit tillbaka eller om jag måste jobba tillbaka huvudet på henne inför helgen då lite hoppträning är bokad i ridhuset.

Får se om även Cereza och Lord får sig ett pass innan jag drar till jobbet. Annars gör det inte dom så mycket att bara titta på, i alla fall om man nu skulle fråga dom ;P

Finbesök

Publicerad 2013-12-10 00:48:11 i Haghäng,

 

Idag fick jag och min flock finbesök från huvudstaden.

Underbara 27åriga Lord kom på besök för en tid nu. Cereza blev överförtjust men Fresa uppmuntrade inte hennes framfusighet utan gick emellan flertal gånger och lekte hönsmamma ;P

Zydan som brukar ha väldigt dålig attityd mot nykomlingar, speciellt killar, började med ett otrevligt mötande i full trav men stannade upp en bit ifrån Lord och vädrade lite nyfiket innan hon gick iväg och studerade honom på lite längre håll.

Senare nosade de nos mot nos utan att hon ens strök bak öronen, jag tror min lilla dam är lite förtjust i vår gäst ;) hehe

Ett gott skratt

Publicerad 2013-12-09 22:31:00 i Fresa, Zydansie,

 

Söndagens bestyr började med jobb i vanlig ordning men som flöt på väldigt bra.
Rullade sedan hem för att mötas av mina älskade hästar på baksidan. Min älskade mor och far hade varit underbara och hämtat hem dom tidigare på dagen för att underlätta för mitt ridhusbesök på kvällen <3

 

Väl i ridhuset började jag direkt med Fresa. Satte på kapsonen och började så smått kolla igenom hela registret med sänkning, ställning, böjning, höft på plats och spårning.

När Fresa kom in i arbetet och började ta för sig gick vi över till lite voltarbete med lite öppna och sluta. Hon skötte sig fin fint och jag började be om lite mer kraft i slutan och även valde att leda in henne mot en piruett, ett par steg i taget.

 

Hon fick då samla sig lite och jobba både kropp och huvud för att hamna rätt så att säga. Hennes allt för tunna rygg lyftes fint och man såg hur hon verkligen jobbade upp den med magen.

Är så jäkla stolt över henne och så himla lycklig över vårat pass som gav mycket för både henne och mig. Nu känns det verkligen som om vi är på banan igen, nu kan vi bara blicka framåt <3

 

En nu ganska matt Fresa släppte jag lös medans vi fokuserade på Zydansie. Bad Stella skicka henne över de små sockerbitshindren vi byggt fram.
Nu kom dock den lite surskalliga Zydan fram igen och med endast ett rep runt halsen kom hon undan allt för många gånger och det tog sin lilla stund innan ett ordentligt försök från hennes sida kom.

Väl på plats med huvud och kropp bytte vi rep mot träns och Stella fick sitta upp barbacka för lite studs över de upphöjda bommarna.

Hon fick galoppera fram lite först så att de fick en ren galopp och hon smått började följa med i rörelserna.
Med en puls över 200 (enligt henne själv) tog hon sedan och styrde över hindren. Lite spänt i början men efter ett par skutt började hon följa bättre och bättre och då blev även Zydan mer och mer bekväm. Tror och hoppas något litet ljus gick upp för paret vad jag ville ha ut med att de flängde runt barbacka över hinder ;)

Bild tagen ur film som finns på Stellas blogg

Blev inte allt för många språng, men en bra början. Nu finns det något att bygga vidare på inför en liten klubbtävling som börjar närma sig där Stella ska vara med och ta lite revansch efter förra tävlingen hon inte var allt för nöjd över tillsammans med Zydansie.

 

Både Stella och Zydan skötte sig väldigt bra men ändå kunde jag inte hålla tillbaka skratten. Inget illa menat alls och det vet Stella också men kunde inte låta bli när obalansen och okontrollerat studsande såg så himla komiskt ut. Tack gumman! Även då det nog inte var din plan ;)

Lastträning för hela slanten

Publicerad 2013-12-09 12:03:00 i Cereza, Fresa, Zydansie,

Helgen har gått och den har bestått av jobb och ridhusvistelse med hästarna.

Lördagen jobbade jag bara till tre och åkte direkt ut till hästarna och red hem dom till baksidan där de hade lite hö som väntade. Medans de mumsade på det kunde jag gå in och äta något jag med och invänta min bokade tid i ridhuset.

Väl i ridhuset mötes jag upp av Stella och vi la fram en vattenmatta, tunnor och ett par sockerbitar att skicka hästarna igenom och över

Började själv att jobba lite med Fresa medans Stella fick Zydnaise. Hade 8meters linan och försökte jobba så långt ifrån henne som möjligt.
Svårt när vi båda gärna kryper lite närmre då det känns tryggare och som om man har mer kontroll ;P

Hon lyssnade fint och jag var väldigt nöjd över hur hon tog sig an övningarna.

Pappa kom sedan med transporten och ställde den i ridhuset tills vidare då vi inte var helt klara med ”uppvärmningen”.

Det lilla jag såg av Stella och Zydansie funkade det fint för dom. Zydan har ju sitt fula sår över nosryggen och där av kan hon inte ha grimma på sig så Stella hade svårigheten nu att jobba Zydan med endast ett rep runt halsen, vilket försvårar det hela då det blir svårt att få tag i huvudet de gånger hon väljer att stänga av och bli onåbar.

 

Jag byte sedan från Fresa till Cereza och fick även henne igenom och över alla övningar och vi gick sedan till transporten.

Hon har sen tidigare åkt transport två gånger och då med sin mor. Första gången var hon så pass liten att man typ kunde lyfta in henne, andra gången hade hon lite mer att sätta emot men ändå inte omöjligt.
Nu har hon vuxit på sig och det finns ingen skans att försöka putta in henne så dags för tjejen att lära sig att gå in själv.

Började med lite volter bakom transporten som sedan blev att hon i en del av volten skickades upp, över och ner från rampen. Gjorde detta ett par gånger i varje varv tills hon var helt okej med det sen började jag skickandet inåt i transporten. Ska väll tillägga att vi tagit bort mellanväggen så hon skulle ha stort utrymme att kliva in i

Hon tvekade lite och ifrågasatte om det var någon bra ide men sen promenrade hon in, nosade runt och sedan vände hon på sig och stack ut huvudet som om hon undrade ”var det bra så här?”

 

Skickade in henne ett par gånger, sista gången gick jag in efter henne innan hon han vända sig och stod och klappade en stund innan jag backade ut henne. Backa var väldigt läskigt och jag fick putta henne lite ur balans för att få henne att röra bakbenen den första metern sen gick hon snällt ut.

Släppte henne lös och tog Zydan. Nu åkte även mellanväggen in igen.

Zydan var inte alls på humör och skulle för allt i världen inte gå in (förstår nu vad Mia hade att tampas med när hon inte fick in henne i transporten sist)

 

Med bara rep runt halsen tog hon till sin styrka och drog sin kos så fort det hon inte gillade vad som skulle hända. Fick ge upp hela den iden för stunden och tränsade henne och gick påt igen.

Denna gång hade jag ju möjlighet att styra huvudet och då även vara kvickare att korrigera hennes flyktförsök. Vid varje försök kom hon in längre in i transporten och till slut stod hon där inne.

Lastade ett par gånger till i träns och drog sedan av det igen då jag kände att jag nu fått tag i huvudet på henne och att hon börjat kommunicera med mig. Lastade en gång till men nu med bara rep runt halsen och hon gick in och stod snällt.

 

Hon fick därefter vila och det blev Fresas tur.

 

Vet dock inte om Zydans flängande påverkat Fresa men hon tyckte inte transporten var någon bra ide och steppade runt XP
Sa ifrån och bad igen och hon trampade in utan problem.

Dock fick hon för sig att man inte behövde stå kvar då ingen satte upp bommen så lika snabbt gick hon ut igen. Fick stoppa henne och till sist stod hon och tittade fundersamt på mig XP

Klapp klapp på rumpan <3

Tränade sedan att skicka in henne från längre avstånd, kom inte riktigt 8meter ifrån som planerat men en sex meter ifrån henne var jag nog i alla fall till slut.
Allt gick så bra så bestämde mig för att plocka bort repet helt och skicka in henne löst, och som det gulkorn hon är gick hon även in helt lös <3 älsklingshästen

 

Hon fick sedan vara och jag tog Cereza igen bara för att se så det inte bara var på tur som hon gick in så snällt sist utan att hon faktsikt var okej med det.
Nu satt ju även mellanväggen i så det kunde ju blivit lite svårare. Jag skrev kunde ;) hon traskade in, stod snällt och backade snällt ur utan att jag behövde gå in och hjälpa henne <3

 

Nu när allt hade gått så bra ville jag även avsluta på topp med Zydan. Så upp till bevis
Fram till transporten och hon klev in. Backade ur och gav repet till Stella som stod bredvid då jag tyckte att det var ett bra ”slutprov” för Zydan efter dagens träning + att Stella behöver träna lite på lastning hon med ;)

Hon ifrågasatte Stella med lite attityd med släppte den sedan och klev in.

Super slut på en väldigt nyttig och bra lasttränings kväll.

 

 Tyra och Casper (bakom Tyra) tittade fundersamt på

Detta var min lördag, söndagens pass som innehöll många leende och skratt kommer senare idag ;)

Persedelvård

Publicerad 2013-12-06 22:04:00 i Haghäng, Vardag,

Efter en dag med jobb och en mys stund i hagen mitt i snöovädret (älskar snön men måste det blåsa så?!) tog jag tag i persedelvården jag påbörjade igår.
 
Väl rengjorda och nu torra och fina huvudlag + extra läderdelar smörjdes nu in ordentligt. Fick till och med hjälp av min far idag  :-)
 
Nu är allt så fin fint. Bara sadlarna kvar nu att fixa till, men det blir en annan dag för nu tar jag ledig kväll och helgen är uppbokad med jobb och träningspass med damerna i ridhuset på både lördag och söndag kväll.
 
lite väl många huvudlag för två ridhästar kanske ;-)

Stortvätt

Publicerad 2013-12-05 23:17:37 i Cereza, Fresa, Vardag, Zydansie,

Idag blev det en tvåtimmars ritt med min lilla flock.
Red Zydan, Fresa som handhäst och Cereza skuttade runt fritt tillsammans med hundarna.
 
Kände att de behövde gå av sig lite inför kommande storm som är på väg så att de inte börjar stressa runt utan kan ta det med ro utan en massa överskottsenergi i kroppen.
 
Dock hade de fortfarande en hel del energi kvar och när vindarna tog till och det började flyga ner grenar och grejer började de spatta runt och att få på dom täcken inför natten tog mer än dubbelt så lång tid som vanligt.
Tur dom e så söta för just då var jag allt annat än glad på dom :-P
 
 
 
Nu på kvällskvisten tog jag och fortsatte med min tvätt av hästgrejer, alla täcken är fixade inför vinter sen tidigare och igår tvättade jag alla grimmor,repgrimmor,grimskaft och rep.
Ikväll fick det bli dags att tvättade alla huvudlag och andra extra läderremmar jag äger. Märkte ganska snart att jag äger alldeles för många huvudlag med tanke på hur många hästar jag har :-P hahaha
 
Tidskrävande men nu är allt rent, fint och hänger på tork. Imorgon blir det att smörja upp allt och fetta in det när det har torkat ordentligt så är det redo för användning, undanhängning och en del till försäljning ;-)
 

Vinter rustat och klart.

Publicerad 2013-12-04 19:28:00 i Haghäng,

Idag tog jag min lediga dag och drog med mig min far ut till hagen för att vinter rusta den lite.
 
Vi hade fyrhjulingen med oss tog vi även tillfälle i akt och drog bort lite träd som ramlat i dessa blåst stormar som dragit förbi oss, de hade då hamnat över gräsvägen som finns i hagen. För hästarnas skull spelade det nog ingen större roll då de har hela skogen att vandra i men för min del är gräsvägen guld värd då det gör det smidigare för mig att ta mig fram ;-)
 
Kände nu att jag behövde få bort dom nu när de varnar för ännu en storm och snö.
 
Dock tycker Zydansie att fyrhjulingen är lite läskig och när den drar runt med trän är den fruktansvärt hemskt så hon valde att ha koll på oss från ett säkert ställe :-P
 
 
 
Fresa var lite modigare och gick sakta upp till foderbordet och började äta.
Cereza däremot tog det hela som lek och gick runt och kollade in alla grejer vi hade i kärran och självklart smakade på det mesta också :-P
 
Sedan åkte vi nedåt i hagen där den går ända ner till sjön och även följer den en bra bit utan staket ut mot vattnet, och det funkar ju vår, sommar och höst att det inte är något staket där. Men på vintern när isen lägger sig vill jag ha staket, har hört allt för många historier om hästar och kor som gått ut på isar då de tror det är vanlig mark. Inte alla historier med trevligt slut :-(
 
Ne så nu har vi slagit upp ett staket även där, över vintern i alla fall sen plockar vi ner det igen till våren.
Blev väldigt bra och nu är vi redo för kylan ;-)
 
 

En mindre

Publicerad 2013-12-03 00:09:00 i Cereza, Fresa, Mango, Zydansie,

Idag blev det en lång och välförtjänt sovmorgon :-D
Sen ut till hagen för en härlig uteritt. Hela flocken fick följa med.
 
Vi började vår tur med grusvägen bort mot ridhuset för sedan en tur genom skogen över stock och sten, lite bus över en äng och avslutande skritt hemåt med nöjda hästar i skymningen.
 
Väl tillbaka i hagen nattade vi damerna och packade ihop Mangos grejer då han skulle åka hem.
 
 
I mörkret blev det sen lastning av en inte allt för glad Mango, han tyckte inte han behövde åka hem just nu :-P
Efter lite om och men gick han in och de kunde åka hem till sig och jag vill mig.
 
En mycket härlig ledig dag som tog slut lite väl fort. Imorgon väntar jobb igen.
Natti natt

Nyttigt för alla

Publicerad 2013-12-02 20:18:00 i Cereza, Fresa, Mango, Zydansie,

Igår red Mia och jag över alla hästar till ridhuset i full storm. Hej och hå vad det blåste :-P
Hästarna var lagom på tårna kan man ju säga.
 
Löshoppning på schemat och vi byggde upp fyra räcken med en markbom mellan varje till en studs serie på ena långsidan.
På andra långsidan blev det fyra räcken uppställda, räcke - ett galoppsprång - räcke - två galoppsprång - räcke - ett galoppsprång - avslutande räcke.
 
Bägge långsidorna byggdes för att kunna hoppas i båda varven. Precis som jag vanligen har det då jag vill att mina hästar ska vara liksidiga även vid löshoppning.
 
Cereza som fick hoppa tillsammans med sin mor skötte sig perfekt och tog bommarna hindren utan problem men fick avsluta efter ett par gånger då hon inte ska överanstränga sin växande kropp utan får mest vara med för erfarenheten och busets skull :-P
 
Fresa fick sedan hoppa själv och vi höjde upp studs serien och de andra räckerna. Hennes svaghet är att hon gärna tar hindren på fart och längd, detta resulterade i att hon tog ett galoppsprång där det skulle vara två och studs där det skulle vara ett :-P
 
Men hon började så smått tänka om och ta i och fick många fina och korrekta spång.
 
Sedan blev det Zydans tur
Hennes största problem är trånga utrymmen. I hoppning innebär det studs och kombinationer med ett till två galoppsprån. Idag blev det alltså väldig hjärnjympa för damen.
Studsen tog hon väldigt bra då hon fått träna på det ett par gånger nu. Andra långsidan tyckte hon dock var mindre kul, hon stängde av helt och vägrade tänka och det slutade i att många bommar flög till en början men efter lite tid för henne att tänka igenom allt började hon så smått öppna upp sitt lilla skal och hoppningen började flyta så smått.
 
Ingen super duper hoppning men så himla nyttigt för damen och hon verkade verkligen ta till sig det hela och och såg väldigt nöjd ut med sig själv <3
 
Mango fick avsluta hoppningen och Mia tog över rodret, och jag agerade banpersonal.
Han skötte sig också fin fint och med nöjda och trötta hästar blev det en lite lugnare tur hem i blåsten än ridturen dit ;-)
 
 
Är så lycklig över att se att mina damer går från klarhet till klarhet även i detta med löshoppningen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela