Jobb i regnet

Publicerad 2013-10-29 23:22:00 i Fresa, Haghäng, Zydansie,

Även om regnet stod som spön i backen och att de tjocka molnen täckte himlen och allt bara var mörkt och trist i måndags åkte jag ut till mina hästar efter jobbet med en plan på lite jobb från marken.

Samt att de stod helt nakna och med lite jobb var planen att få upp värmen i deras kroppar för att sedan stå i ligghallen och torka innan ett lite regntäcke skulle få skydda dom resten av natten.

 

Jag började med fresa då jag vet att hon torkar långsammast. Hade repgrimma och 8m linan och värmde upp medden lilla ”dansen” där jag rider henne från marken och med hjälp av rump och bogförflyttningar fick henne att byta sida om mig samtidigt som vi hela tiden rörde oss framåt.

Gjorde övningen i både skritt och trav för att mjuka upp och släppa på lite stelheter efter ett par timmar i regnet.
Vi gjorde även lite volt arbete och tog lite blandade gångarter och även bytte av voltvarv i de olika gångarterna. Fresa var verkligen på hugget även om regnet piskade ner.
Hon lyssnade fint och vi gick sen upp till ligghallen där jag ställde henne med en fleece och sin kraft tillsammans med Cereza.

Zydan och jag gick sedan ner påklädda med repgrimma och 8m linan för lite jobb.
Gjorde samma övningar men fick ta igenom dom lite mer och hela tiden försöka få fokus och lugnhet i henne då hon sprätte iväg i tid och otid.

 

Men inte jätte konstigt. Från det att jag rasade av när vi möte älgen föra måndagen har damerna stått. Stellas far hade jobbat zyd lite en dag i helgen som tur e =)

Dock hade vi ganska mycket diskussioner förra helgen med hennes humör som skiftade från nöjd och glad till riktigt pissig attityd på mindre än en sekund och sen bli stående så pass länge har inte varit bra för hennes huvud.
Men nu är min kropp fit for fight igen och det är dags att vi hittar tillbaka, och det ska bli kul med alla inspiration som flödar i kroppen just nu.

Efter lite voltarbete och jobb med ”dansen” började hon komma ner på jorden igen och vi avslutade när lugnet fans sig till rätta i kroppen. Hon fick gå upp i ligghallen för lite kraft och torkning.

Satt själv i halmen en långstund och torkade samt lyssnade på deras mummsande <3
Hur mysigt som helst. Sen blev det regntäcke på för damerna och hemgång för mig

 

Idag har jag varit på jobbet hela dagen och bara varit ute en gång ikväll för att plocka på ”natt täckena” då Stella hade dom.

Även hon med en massa go i kroppen att få jobba lite med damerna. Hon bad om att få ha dom idag och självklart fick hon det.
Dom hade jobbat lite i lina idag igen och de hade gott bra fick jag höra.
Mer om hennes pass kanske kommer på hennes blogg om ni är intresserade ;)
http://wecandoittogether.blogg.se/

 

 

 

Nu tar jag natt med plan på verkning för Fresa och Zyd innan jobbet imorgon. Får se vad som hinns med utöver det dock.

Natti natt

Stockholm och John Moore

Publicerad 2013-10-29 20:17:00 i Vardag,

Helgen har verkligen varit bra för mig. Inspirationen flödar och jag har massvis med idéer för mina damer och övningar jag vill pröva.

John är en sann inspirationskälla och en fantastisk lärare. Allt han gör och säger kommer så naturligt och får både hästar och människor att förstå.

 

Det var i fredags som Jag och Stella åkte upp till Stockholm efter att hon slutat skolan, vi han till och med me ett par timmar på kursen även om inte det var med i planeringen.
Alltid lika intressant att vara med under John Moores undervisning.

Denna helg var vi åskådare, men personligen tycker jag man lär sig grymt mycket av att se och lyssna på allt som händer. Inte alltid man hinner uppfatta allt när man själv medverkar ;)

Dag två inledde vi med lite fotning i hagen hos Zabas och Mias hästar innan vi rullade iväg till kursen.
Deltagarna var indelade i två grupper, en lite grönare grupp och en som kommit lite längre. Väldigt intressant och se alla dessa olika människor och hästar och deras ”problem” och utmaningar i sitt jobb.

 

 

 

Även om det är mycket ”western-folk” på dessa tillställningar märks det inte av allt för mycket då det hela inte handlar om själva inriktning inom häst utan om kommunikation, uppfostran, träning och samarbete skulle man väl kunna säga. Även en hel del kroppskontroll XP
Tittar man på när John sitter på en häst skulle man kunna tro att hästens ben är Johns ben. Så himla coolt. På så vis känns det trist att man redan är så inkörd i den ”traditionella” ridningen och att den inte alls är så följsam och så i fas med hästen som jag vill ha det. Men ska ta mig dit, är ju en bit på väg men ändå en lång väg att vandra innan jag kan det ja vill kunna tillsammans med mina hästar.

Mycket repetition blev det för min del efter min månad i USA på kurs hos John, men även det är väldigt nyttigt. Fick även ett par aha upplevelser i deltagarnas arbete som jag skulle kunna ta med mig hem och testa på mina damer vid vissa ”problem”

Även dag tre spenderades hela dagen i ridhuset och studera John, hästarna och deltagarna.

Eftersista kursdagens slut tog vi oss lite mat i magen hos Zaba innan vi rullade med fullpackade huvuden hem i regn och mörker. Och även om man var helt uttömd från energi och egentligen bara ville sova så snurrade alla idéer runt i huvudet och ville bara hem och jobba hästar XP

Men sova blev det och upp till jobb som väntade måndag morgon.

 

Är så himla glad att jag åkte på denna clinic även då jag var osäker på att gå från början då pengar kanske inte är det jag har i överflöd nu när jag måste spara inför Fresas op
och är lyckligt lottad över att ha en så god vän som Zaba som tog emot oss med öppna armar och lät oss bo hos henne över helgen. Mycket trevligt =D samt blev det en del mys i hagen men underbaraste Wilmer, Lord (Zabas hästar) och Draken (Mias häst) såklart.

 

 

 

En helg fylld med en massa hästar, lärdom och inspiration
Vi har även planerat att ta en privat kurs hos Zaba med John i maj om tid och pengar klaffar. Då ska jag försöka dra med mig alla mina damer + Stella för lite kurs =) Skulle vara så himla kul om vi får det att funka.
Planer kan ju ändras, men håller verkligen tummarna för kurs till våren =D

 

Ska avsluta detta inlägg med ett super stort TACK till min mor och Stellas far som tog hand om mina hästar här hemma medans jag var i huvudstaden och roade mig =)

Tack tack tack !!!

Helgen är över

Publicerad 2013-10-27 23:20:00 i , Vardag,

En grymt bra helg har jag haft i huvudstaden på John Moore clinic.
 
Men skönt att vara hemma igen. Nu blir det att nanna kudde för imorgon är vanlig vardag tillbaka och dags för jobb igen
Lite mer om helgen kommer i senare inlägg ;-)
 
Natt natt

Helg i huvudstaden

Publicerad 2013-10-24 22:43:36 i , Vardag,

Ridningen igår och tunga lyft på jobbet idag fick ryggen att gå in i strejk.
Ligger nu på spikmatta och njuter <3 vill inte gå här ifrån hehe
 
Ne efter älgmötet har jag nog fått mer stryk än jag vill erkänna för mig själv. Tur att det väntas en helg utan ridning så kanske jag är fit for fight i nästa vecka igen.
 
Helgen kommer nämligen spendera i huvudstaden och jag drar med mig bästaste Stella :-D
Imorgon rullar vi iväg för en helg på en John Moore clinic. Kommer självklart bli mycket tid spenderad med min goda vän Zaba och hennes hästar också då vi är bosatta hos henne i helgen
Ska bli så himla kul. Har alltid super trevligt när jag är hos Zaba :-D
 
Och nu blir det nog ännu lite roligare då jag får dela med mig av detta lilla äventyr med Stella också.
Hoppas hon kommer tycka det blir en kul och lärorik helg och får med sig lite tankar och funderingar hem också ;-)
 
Ett super stort tack till min mor och Stellas far som i helgen kommer ta hand om mina älskade hästar <3
Behöver inte oroa mig ett dugg bara njuta av min helg i storstaden med underbara människor och hästar :-D
 
 
Underbar bild som ja snott från Stella ;-)

Gårdagen

Publicerad 2013-10-24 13:38:00 i Cereza, Haghäng, Vardag,

Ingen uppdatering igår men hade inte riktigt tid :-P full rulle från det att jag gick upp till det att jag gick och la mig typ.
Så mycket blev det av min vilodag :-P
 
Började i alla fall med en lååång sovmorgon, sammanlagt fick jag mig 12h sömn. Så himla skönt.
Sen blev jag uttråkad och tog med mina hundar ut på en promenad till hästarna.
 
På väg ut till hästarna gick jag förbi hagen vi lyckats rasera härom dagen. Förödelsen var inte nådig och började plocka lite med trådarna men ganska lönlöst utan rätta verktygen så gav upp med en plan att åka ut igen för att fixat.
Väl i hagen fick hästarna lite foder och en härlig ryckt alla tre <3
 
Promenerade hem och tog mig en liten lunchmacka innan jag packade in skruvdragare mm i bilen.
Hade även en "date" med syrran och hennes lilla familj som ville komma ut och vara med hästarna en stund. Sen har de även diskuterat tandborstning där hemma och lilla dottern skulle få se hästarnas tänder och då se vad som händer om man inte borstar noggrant XP
 
Efter tandtittande och mys åkte de hem och jag rullade till det trasiga hagen och gick och skruvade upp nya fästen för tråden och försökte så gott ja kunde få ordning på all utdragen och ihop trasslad tråd.
Blev helt okej men nu är det lite elgrejer som behöver fixas men till det behöver ja min fars hjälp så det fick vänta.
 
Bilen rullade sedan vidare mot stan och plocka upp Mia och Elise. Sedan vidare hem till dom där de red en sväng på Mango.
Till och med jag fick sitta upp fem minuter även då jag planerat att inte rida förens i nästa vecka eftersom jag fortfarande var öm och stel. Men det gick bra och fick mersmak och längtar till jag ska sitta upp på mina damer igen :-D
 
Sen avslutade vi kvällen med lite soffhäng innan jag rullade hem. Jag var tröttare än jag trott och lyckades slocknade så fort huvude nuddade kudden.
 
 
 
 

Stel som en pinne

Publicerad 2013-10-22 22:15:00 i Haghäng, Vardag,

Dagen idag startade helt okej och jag kände inte av så mycket från gårdagens flygtur.
Åkte ut till hästarna för att byta täcke efter en regnig natt. När ja kommer ut stod de och glodde mitt på ängen och gick sin väg när jag kommer nära :-/ efter lite jobb med att få lite kontakt (typ som i korallen) fick jag tag i Fresa och de andra följde då med upp till ligghallen.
 
De fick sitt foder men var hela tiden på helspänn och vaksamma på alla små ljud runt om i skogen. Märktes att gårdagen tog hårt på deras psyken.
En vilodag med flocken var nog precis vad de behövde.
 
Rullade själv till jobbet och nu började smärtan bli värre och stelheten i nacken blev otroligt jobbig, kunde knappt vända huvude det minsta åt sidorna utan fick vrida hela överkroppen när jag skulle prata med kunder och se på saker.
 
Detta blev bättre under dagen och rörligheten kom tillbaka nästan helt men har fått knapra tabletter under hela dagen för att orka jobba.
 
Jag tog mig igenom arbets passet och åkte ännu en gång ut till mina älsklingar. Nu var de mycket lugnare när vi stod där och myste i mörkret.
Nu ligger ja hemma och vilar och har ledig dag imorgon så nu ska kroppen få den ro den förtjänar.

Otäckt värre.

Publicerad 2013-10-21 22:25:00 i Cereza, Fresa, Zydansie,

Igår var det Zydansie som hade en dålig dag och ett pissigt humör, idag vaknade jag med ett åskmoln över huvudet som vägrade flyga sin väg =(

Vet inte vad det var men arg på allt och alla

 

Åkte i alla fall ut en snabbis till hagen för att dra av täckena då det inte skulle regna nu under dagen. Humöret ändrades inte ens när jag fick vara med mina älskade hästar så stannade inte länge i hagen utan rullade snabbt där ifrån, ville inte påverka dom med mitt dåliga humör.
Nu väntade ett par timmars jobb.

 

Humöret lättade upp efter ett par trevliga kunder och dager rullade på bra. Med strålande humör rullade jag glatt tillbaka till hagen efter jobbet och plockade på mina älskade hästar sina repgrimmor för lite klättring i skogen.
Hade inte tänkt rida utan planerade att själv få lite motion ;P
Hästarna märkte nog skillnad på mitt humör och möte mig med glädje dom med <3

För att ta sig dit jag planerade var ja tvungen att gå förbi hästarnas sommarhage och då gå mellan hagen och markägarens hustomt. Man hamnar då precis bredvid elstängslet, något jag verkligen avskyr men är ett måste om man vill förbi.

Just här var det nu väldigt upptrampat och väldigt lerigt efter det lilla regn som kommit och alla hästar som rider där så valde att hoppa upp på Zydansie och låta henne bära mig förbi leran för att sedan fortsätta vår promenad.

Dock kom jag inte långt förens det smäller till av att Fresa hoppar rakt in i tråden samtidigt som en stor älgtjur hoppar åt helt andra hållet bara några meter åt höger om mig, hon drar nästan av mig från Zydansie och jag är tvungen att släppa taget på ledrepet och se henne gå rakt igenom tråden och försvinna i full galopp iväg över hagen. I samma stund får självklart de andra två också panik och Cereza drar efter sin mor fast på utsidan av staketet och jag försöker förgäves hålla mig kvar på Zydansie med bara en tygel då jag tappa den andra när Fresa drog repet ur samma hand.

Efter ett par snurrar i full panik skickade hon mig rakt upp i luften och jag var helt säker på att jag skulle landa i staketet, men klarade mig från trådarna och landade istället innanför staketet men en rejäl smäll. Fick mig en riktig flygtur, Katapulthäst?!

Väl på maken såg jag Zydan skena iväg på utsidan av staketet efter de andra medans jag kämpade med att komma upp på benen men kroppen vägrade lyda då jag tappat andan och kroppen hamnade i chock, det tog ett tag innan jag ens kom upp på knä.
Väl uppe började jag gå hemåt till mitt hus då jag nästan var säker på att det var dit dom var på väg. Följde staketet och efter halva hagen började det rycka och skaka i trådarna igen innan de gav vika med en smäll och jag förstod att Fresa ännu en gång gått genom trådarna för att komma ut till sin flock. Fick det jag gissat bekräftat när jag kom fram till ett av hören i hagen där nu tråden låg utdragen flera meter ut bortåt från hagen.

Hade nu ringt min far som var på väg och jag hoppades innerligt att han skulle hitta hästarna på vägen då han gick från huset mot sommar hagen.
Men icke och letandet fortsatte, bara det att nu hade mörkret fallit och det gjorde ju inte saker och ting lättare. Mia och hennes kille kom ut för att hjälpa till i letandet och de kollade runt på grusvägarna och ut mot vinterhagen för att se om de kanske på något sätt tagit sig osedda förbi mig och gått tillbaka.

Pappa och jag började gå igenom en skog jag brukar rida i, finns väll inte riktigt några utmärkta ridstigar men jag har mina riktlinjer när jag rider där och det var in i den skogen tråden Fresa sprungit igenom andra gången låg åt.

Vi gick och vi gick. Sikten var ju inte den bästa, becksvart mörker och en mobillampa =/ pappa hade i alla fall en ficklampa som tur var annars hade det nästan varit omöjligt att hitta alla mina riktmärken jag gick efter. Efter en lång promenad i jobbig terräng (om man är människa i alla fall XP ) tyckte pappa sig se ett par ögon i mörkret, han trodde det var en hjort eller ett rådjur men ju närmare vi kom ju mer såg vi en stor vit bläs mellan ögonen. Vi hade äntligen hittat dom.

Vi granska dom så gott vi kunde med våra ficklampor/mobillampor och ledde sedan dom tillbaka mot hagen där Mia och Jesper nu stod och väntade. Vi utnyttjade billjusen och gick igenom dom igen
Inte en skråma (!) så jäkla skönt, kunde äntligen pusta ut.
Hade gått och tänkt de allra värsta tankarna med att Fresa fått stora köttsår efter ståltråden och att hon sakta men säkert förblödde någonstans ute i skogen och att jag skulle hitta henne för sent eller att Zydan eller Cerza fastnat eller trampat ner i ett hål när de skenade rakt ut i ingenstans och brutit benet eller slagit runt och knäckt nacken eller nått =(

Vi tackade och sa adjö till Mia och Jesper och stoppade sedan tillbaka damerna i sin hage och de fick mumsa lite kraft medans jag satte på dom ett täcke till natten.

 

Kan faktiskt se en komisk sak i det hela dock. Pratade med en jägare som var och kollade om han kunde se några djur på åkrarna vid min hage när vi precis påbörjat vår promenad, vi pratade mycket om vad för djur de sett och vad dom lyckats skjuta mm
Och så kom vi till det där ämnet om älgar. Jo för det hade ju funnits två älgtjurar i området men att de försvunnit för ett tag sedan och att de inte kunnat spåra dom på dessa marker sen dess.
Kanske ska ringa och säga till dom att de behöver spåra bättre och att de skulle kunna slå läger på markägarens baksida om de vill se älg XP

 

 

Nu sitter ja här och börjar känna hur illa jag faktiskt slog i backen, aj aj aj. Ont i höft, rygg, fot och huvud =/

Bara att bädda ner sig och hoppas det värsta onda i huvudet är borta till imorgon i alla fall, kroppen kommer nog var mör ett par dagar. Imorgon väntas jobb hela dagen så får be om mest stilla sittande uppgifter ;)

 

Även om smärtan dunkar i kropp och huvud går ändå alla mina tankar till mina älskade hästar och hoppas att de mår bra, att ja inte missade något även om ja kollade igenom dom flertalet gånger <3
Ne dags att stänga ner och dra täcket över huvudet.


Vet inte vad jag skulle ta mig till om något hände dig älskling <3
 

 

Lite lagom arg häst

Publicerad 2013-10-21 00:21:00 i Fresa, Zydansie,

Kom hem vid tre imorse efter en väldigt trevlig kväll hos Micke med god middag och datorhäng där vi gick igenom alla foton från senaste fotningen, och sedan bläddrade vi igenom en massa bilder från högstadiet XP hehe roliga minnen kom tillbaka och vi märkte inte att klockan tickade på.

Men gjorde inget att det blev sent skulle ju ha sovmorgon idag…. trodde ja, vaknade av min mobil som ringde och det var från jobbet. En kollega hade insjuknat så fick hoppa in för henne.
Det blev bara ett par timmars jobb men väldigt låååånga timmar :P

Väl från jobbet blev det ett snabbt stopp hemma för lite mat och då märkte jag hur trött ja var, men bara att ladda om då jag bokat ridhuset och planerat lite dressyr med Zydan och även ett markpass med Fresa.

Rullade ut till stallet och ställde upp hästarna i ligghallen så de fick äta sin kraft.
Jag vände ryggen en sekund för att låsa boden och hör hur det smäller i ligghallen! Springer dit och ser hur Zydan står och matar spark efter spark mot Fresa som försöker komma undan. När Fresa väl lyckades komma undan sprang Zydan runt och löjlade sig om det var hon som precis fått spö >:(  arg blev jag.

 

Så här fula sår fick Fresa i pannan när hon dunkat in i vägen vid attacken

 

Hade inte någon lust att sitta upp på Zydan längre då ilskan kokade i mig efter hennes hemska uppförande. Så red över till ridhuset på Fresa och hade Zydan som handhäst.
Vet inte om hon gått som handhäst förut då hon hade svårt att hamna rätt och krånglade en hel del i repet + att hennes dåliga humör verkade förstärka det hela.

Hon fortsatte sura och hotade både Fresa och Cereza med både sparkar och bett genom nästan hela ritten.
Väl borta från trånga stigar och träd fick jag nog av hennes bitchighet och slängde mig av Fresa och satte Zydan i rörelse, flytta bog, flytta rumpa, backa, runt och runt tills hon bytte attityd och började coola ner. Dock hade vi nu skrämt bort Fresa och Cereza så blev att gå ut i mörkret igen och leta häst.

Dom stod lite längre bort från vägen lite skrämda av situationen och ville inte gärna att ja skulle komma nära med Zydan =/ suck
Band Zyd i ett träd, hämtade Fresa och kunde äntligen fortsätta vår promenad sista biten till ridhuset. I samlad grupp började Zydan bitcha igen och jag satte henne i rörelse framför mig igen med förflyttningar för att få henne att aktivera både kropp och huvud igen istället för att hålla på och sura.

Väl i ridhuset var både jag och Zyd svett men jobbet hade lönat sig och hon var mycket trevligare att handskas med.

Stella och hennes far var redan där och de hjälpte mig att byga upp en korall i ridhuset så jag kunde jobba damerna lite löst idag då ridning inte längre stod på schemat och kände att ja måste göra något för att komma in i Zydans huvud, samt att ja vet att Fresa gillar att jobbas löst =)

Började med Fresa och väl inne i korallen följde hon fint helt löst och lyssnade på minsta lilla. Dock la hon sig åt det latare hållet och ville inte riktigt bjuda på någon egen energi men jag är super nöjd över henne.
Efter att ha kollat av gångarter, gundförflyttningarna på spåret och vändningar tog jag henne närmare och började lite ridning från marken.
Vi körde dansen ett par gånger och jag märkte att hon blivit lite ojämn i sidorna igen, men inte så konstigt då vi inte jobbat löst sen typ förra hösten så lite träning så kommer det nog tillbaka. Nästa gång ska jag inte stänga in oss i en korall heller utan nyttja hela ridhuset, det brukar göra henne gladare och mer positiv till arbete.

Byte sedan till Zydan och kollade först av vart jag hade henne men hon kunde inte bry sig mindre om mig utan skulle bara till sin flock så satte lite fart under hennes fötter. Hon började ha ett öra och lite koll på mig men valde ändå att bara stress springa utan att ens försöka förstå.
Ena sidan av volten var hon trygg i och den andra väldigt stressad så började arbetet med att få henne att förstå att det "stressade" området var tryggt och behagligt då hon bara fick gå ner i gångart i detta område och gå upp i högre eller hålla samma gångart i det "trygga" området. Svårt att förklara men hon började förstå och nu kunde vi börja jobba med kontakten innåt.
Började då ta hennes plats och började få vad ja söte mer och mer. Efter ännu lite mer jobb började hon förstå att det var kontakt jag sökte och kom då in till mig ett par gånger på kommando

Byte då öga, det vill säga sida, och det var en helt annan häst. Men tyvärr inte till det bättre utan ännu mer utåtriktad och skulle bara ha koll på flocken. Det krävdes en hel del platstagande och tydliga direktiv innan hon ens försökte, men efter varje lyckat försök från hennes sida var allt som bortblåst och hon började springa runt med huvudet högt och vänt utåt igen.

Till slut fick jag ett öra på mig som även om huvudet var vänt utåt, togs örar aldrig ifrån mig och vi började få kontakt. Hon avslutade passet på ett väldigt bra sett och jag är nöjd över henne.
Var precis vad hon behövde då hennes osäkerhet gör henne så pass stressad att hon blir okontaktbar och med denna träning började hon söka kontakt vid ett jobbigt läge istället för att bara springa iväg.

Blir att bygga korall snart igen och se vad som fastnat och vad vi behöver öva in mer. Med denna träning kan vi bygga en kommunikation som kan underlätta vid jobbiga situationer där hennes instinkter nu säger: Titta inte! Lyssna inte! Spring bara spring!
Detta behöver ändras.

Hemvägen gick bra och även om hon höll på att sura ihop igen fick jag henne att kliva förbi dom känslorna och lyssna på mig istället.

 

Mycket nöjd över träningen och resultaten =) Speciellt med tanke på det arga start vi hade

Tack

Publicerad 2013-10-19 23:03:17 i Haghäng,

Ett super stort tack till min vän för alla fina bilder och fix och trix med ny header :-D
Lite mer höst och med hela flocken + Mango <3
 
Är överlycklig att ha en så god vän och personlig fotograf ;-) hehe
Det kommer mer bilder en annan gång då jag just för tillfället har alla bilder på min externa hårddisk och kommer inte åt den just nu.
 
 

Vill inte jobba...

Publicerad 2013-10-19 13:15:00 i , Vardag,

...vill ju vara ute i fina vädret och njuta ju.
Men här sitter man fast på jobbet ett par timmar till.
 
Var i alla fall ute en snabb sväng till mina älsklingar i morse och lämnade av sadel och träns då Stella har hästarna idag.
Hon skulle även dra med en kompis för en liten fotosession och så hade hon planerat att dressyra lite med Zydan och ville då ha sadel.
 
Dom skulle ta en liten skritt tur i skogen med alla damerna efter fotning och dressyr. Är bara lite avis ;-)
 
Hoppas nu alla damerna är på sitt bästa humör och sköter sig. För min del fick ja nöja mig med lite puss, klapp och äppelmumsande tillsammans med mina älsklinga innan ja var tvungen att rulla till jobbet.
 
Ikväll ska jag förreste åka till Micke och få bilderna han fotade på mig och hästarna :-D så spännande att äntligen få se dom.
Kanske även dyker upp en ny header också ;-) vi får se

Morgonpass

Publicerad 2013-10-18 09:49:00 i Fresa, Haghäng, Zydansie,

Sitter nu här i halmen i min ligghall och lyssnar på hästarnas smaskande i krafthinkarna <3
Livet är underbart ibland
 
Har även precis avslutat två väldigt bra pass med damerna. Repgrimma och 8meters lina
Började med Zydansie som var lite spänd och på tårna i blåsten. Lite förflyttningar och gångarts byten senare började hon slappna av och sänka nacke och huvud.
Utnyttjad hindren även med henne och lät henne trava och hoppa om vartannat. Dock fick hon tunnelseende efter ett par språn och allt hennes fokus hamnade på hindren och hon glömde helt bort mig som stod där i mitten och försökte få kontakt :-P hehe
 
Fick bryta av med lite voltarbete tills jag fick fatt i huvudet igen och passet rullade smidigt vidare med diverse övningar :-)
 
Fresa stod på tur och började att logerna henne ett tag och väl uppe i gångarter låg fokuset på galoppfattningarna. Hon brukar kunna slarva med dessa och inte fatta från samling utan blir lång och nästan springe in i galopp, men inte idag! Till min förvåning blev varje fattning där den skulle med glädje och styrka :-D duktiga tjejen
Även hon fick ta några språng över ett par hinder, bara som ren belöning.
 
 
 
Nu blir det att rulla mot jobbet.

Dags att komma igång igen

Publicerad 2013-10-17 22:55:39 i Haghäng,

Jobb idag men hade morgonen på mig med hästarna <3
 
Zydansie fick vilodag idag och mitt fokus la jag helt på Fresa. Efter lite kraft i ligghallen blev det repgrimma och 8meters linan på.
 
Vi var på ängen och jag kände igenom henne med lite förflyttningar av rumpa och bog, några sidförflyttningar i skritt och trav innan vi gick in på lite voltarbete.
Märktes att hon blivit lite åsidosatt gällande arbetet då jag bara försök göda upp henne sen fölningen då hon rasade i vikt och sen blev halt efter att hon snubblat i sin nya hage nu i höst.
 
Hon var väldigt samarbetsvillig och sökte kontakt och uppgifter. Hon följde mig mycket fint och gjorde allt jag bad om :-D
Vi använde oss av de mindre terränghindren i voltarbetet och jag fick henne att lyssna fint lydnadsmässigt då jag valde vilken gångart hon skulle ha innan, över och efter.
Kändes väldigt coolt att hon lyssnade så himla bra att ja kunde välja att få henne att trava över, trava in och hoppa över men landa i trav eller trava in hoppa och landa i galopp.
Stundtals hade ja till och med henne med mig så pass att ja från 8meters håll kunde välja när hon skulle hoppa av när hon kom i galopp :-D
Älskade Fresa <3
 
Eftersom hon är under igångsättning och bara i ett tidigt skede blev det ett kort pass, men ett himla bra pass.
Att hon började så smått bära sig väldigt fint och komma rund och fin över ryggen i bara repgrimma gjorde mig väldig glad då jag i och med det vet att hon verkligen tar i för egen vilja och tycker det är kul att arbeta :-D
 
Börjar jobba tidigar imorgon så får se hur mycket som hinns med med damerna men förhoppningsvis något litet markpass med bägge.
 
 

Födelsedagsritt

Publicerad 2013-10-16 20:06:00 i Haghäng, Mango, Zydansie,

Vad är det för en dag?
Är det en vanlig dag?
Nej det är ingen vanlig dag för det är Mias födelsedag!
Hurra! Hurra! Hurra!

 

Klockan ringde upp mig på morgonen och det blev att gå upp, fixa i ordning sig och packa in sadel, träns och hundar i bilen.
Det där med att packa in sadel och träns glömdes tyvärr bort av ren trötthet XP så blev att vända med bilen och hämta grejerna igen.

Väl ute vid hagen mötes jag upp av Mia och Jesper. Mia och jag skulle nämligen ut på en Lång-födelsedag-ritt för att fira Mias födelsedag.  Jesper skulle vi sedan möta upp på hälften och få lite grillat =D

Vi tog Mango och Zydansie och lämnade Fresa och Cereza i hagen.
Vi hade en planerad ritt framför oss men självklart, som vanligt när det gäller Mia och mig blir inte vägen som den planerade utan vi rider lite sicksack runt och klättrar, galopperar och har allmänt en lekstund med hästarna. Så länge vi håller rätt kurs är det ju ingen panik ;)

Efter nästan två timmar kom vi fram till rast/badplatsen där vi möta Jesper som tänt grillen och dukat fram =) Vi sadlade av och gav våra hästar lite kraftfoder och vatten innan vi själva kunde sätta oss ner och äta de otroligt goda hamburgarna <3 Mums!

Zydansie passade på och lekte lite kurragömma XP
 

Med mätta magar av hamburgare och fika började klä på våra hästar igen och avslutade stoppet med att gå ner till vattnet och lät hästarna vada ut en bit innan vi påbörjade vår ridtur hemåt.
Nu lämnade vi hundarna med Jesper så de fick åka bil hem istället för att hänga med hästarna. Detta gjorde att vi hade ännu lite mer frihet.

 
 

Hästarna var pigga och glada och vi höll ett ganska högt tempo genom skogarna och tog oss hem på kortare tid än när vi red dit ;)
Hästarna var fortfarande pigga o glada när vi kom tillbaka till ahgen så vi avslutade med att gå ner till mina terränghinder och studsa ett varv innan vi avslutade på riktgit ;)

Zydan som ja hade en dressyrsadel på hade god bjudning mot de mindre hindren men visade tydligt att hon inte ville hoppa de högre. Och jag förstår henne, en dressyrsadel blir väldigt rak och hård i hoppning och de kan inte arbeta med ryggen över hindren som i en hoppsadel.
Så vi skuttade de små och hon sköte sig exemplariskt.
Mango hade fått ny energi och susade runt på ängen och hoppade som om ridturen precis hade börjat ;) en liten diskussion fick de vid ett av däckhindren men väl över det fanns inga tvivel kvar.

 

Nöjda och glada hästar och ryttare efter en underbar Födelsedagsritt =D

Mia fick sedan rulla iväg till sin dotters skola medans jag satte igång och verkade Mangos hovar. Välbehövligt och allt för länge sedan jag tog tag i dom, men nu är dom så fina så =)
Pappa kom ut och jag kunde även fixa till Cerezas hovar med lite hjälp att hålla henne.

De vuxna hästarna är ju lätt att bara binda upp vid verkning men det är inget jag riktigt vill göra med Cereza ännu, hon har ännu inte lärt sig balansera helt och hållet på tre ben och en bestämd dam som lätt kan hoppa bak på bakbenen och vända på en femöring utan problem om hon tycker saker och ting blir för jobbiga (mammas dotter XP hehe). I och med det vill ja inte binda upp henne med risk för att hon ska göra sig illa vid sina protester, lite mer träning först så blir även det en vardag sen.

 

Mia kom sedan tillbaka och nu var det dags för Mango att åka hem igen.
Dock inte utan stora protester =/ suck. Han skulle prompt inte gå in i transporten, och gick han väl in flög han ut igen ännu snabbare. Så efter lite om och men och en ganska stor diskussion gick han in, väntade, kom ut på signal och gick in igen så vi kunde sätta för bom och stänga luckan.

Lite lastträning på herrn så börjar han väll snart bete sig igen ;)

 

För att avsluta dena långa men underbara dag med hästarna gick far min och jag upp till ligghallen och öppnade halmbalarna som jag förvarat ihop lindade där inne.
Har väntat med att sprätta upp dom tills det blev lite kallare och nu när de varnar för snöblandat regn denna vecka så tyckte ja det passade bra att bädda lite mysigt för dom.

Damerna var väldans tveksamma först till all halm och att gå in när det såg så kontigt ut men efter att ha lett in Fresa ett par gånger började de gå in och utforska själva.
När Zydansie blev ensam i ligghallen efter en stund tog hon tillfälle i akt och la sig och rullade. Hon upprepade sitt resande ,byte av sida och tok rull fler gånger om till Fresa kom in i ligghallen igen och då tappade hon tråden och gick ut i stället XP

 
 

Så himla kul att se dom så nöjda över att fått upphalmat hos sig =)

Mörkret började sen falla och det blev dags att rulla hemåt. Trött och mör i kroppen är jag efter en underbar men lång och krävande dag, men ja undrar ja hur det känns imorgon hehe men det är morgondagens bekymmer XP

Degar dag

Publicerad 2013-10-14 19:22:00 i Haghäng, Vardag,

En otroligt lat dag idag
Lång sovmorgon då Mia lånat en av hästarna för att rida ut med sin kille, och i o med lån av Zydan så fick hon även kolla till de andra, ta av täcken och ge foder ;-) super bra deal tyckte ja hihi
 
Efter den långa sovmorgonen blev det mer degande och slappande. Välbehövligt då denna envisa förkylning jag åkt på vägrar släppa taget.
 
I mitt slappande blev det mycket att klicka runt på Internet och på en fb sida hittade jag ett täcke och vita skydd för en billig slant som jag köpte. Kanske rätt onödigt att köpa skydd då jag typ aldrig använder det på mina hästar men kan vara kul med vita skydd om jag skulle känna för att dressyra lite med "rätta" utrustningen XP haha
 
 
 
 
Mot kvällskvisten åkte jag iväg och hämtade och betalade mina grejer och sedan bar det av till hästarna även om ja viste att de fått sin mat av Mia och att min far och mor varit ute tidigare och fixat med en lampa. Men fick lite abstinens :-P
Så det blev massa mys i mörkret innan jag rullade hemåt igen och än en gång satte mig här och klickar runt.
 
 
 

Hästar på tomten

Publicerad 2013-10-13 20:58:00 i Cereza, Fotosession, Fresa, Mango, Zydansie,

Efter gårdagens match gick min kropp och huvud in i koma och på väg hem fick vi byta chaufför efter en kort stund då jag knappt kunde fästa blicken. Väl i baksättet somnade jag rätt snabbt och vaknade först när vi var på Mias gård där vi skulle hämta upp hundarna som hon så snällt tagit hand om under dessa dagar.

Energin vägrade komma tillbaka och degade resten av dagen/kvällen i soffan innan jag drog mig upp och ner i säng i stället.

Vaknade idag med lite mer energi, eller ja i huvudet i alla fall XP haha
Pigg och glad låg jag och väntade på att kroppen skulle börja fungera också. Till slut tog jag mig upp och drog mig ut till stallet och letade upp mina älskade hästar där de stod och solade sig i morgonsolen =)

Plockade på alla repgrimmor, hoppade upp på Mango och hade Zyd och Fresa som handhästar medans Cereza trodde sig än en gång vara sig en hund och sprang snällt med dom andra små vovvarna längst bak.
Har aldrig ridit med två handhästar samtidigt förut men efter att visat vart ja ville ha dom höll dom sin plats och allt gick väldigt smidigt hela ridturen hem till huset ^^

 

Väl hemma drog pappa upp en liten ”hage” på baksidan där de fick gå och tugga medans jag plockade ut en efter en för en liten höst-dusch, så nu är de rena och fina men samtidigt hinner de bygga upp lite naturligt skydd innan vintern väl kommer.


Innan "hagen" blev klar fick de snällt stå vid varsit träd
 

Väldigt trevligt att kunna titta ut på hästarna från köksfönstret =D
 
 
 

Dom skötte sig väldigt bra, bara Mango som skulle protestera lite extra innan även han stod som ett ljus och lät mig schamponera och skölja honom.
Inte ens Cereza kom undan, en liten svanstvätt fick hon allt då hon varit lite halv kass i magen och svansen då blivit lagom fräsch =/ Hon studsade runt lite och tyckte jag var elak till pappa tog tag i henne, då borrade hon in mulen i hans armhåla och stod och tryckte tills tvätten var över
Ja alla har vi olika sett att hantera duschen XP

 

Stella kom ut till mig efter sitt jobb och vi red ut en sväng på rena och fina hästar =D

 
 

Jätte mysigt men blev lite längre och jobbigare än planerat då min lilla vovve Vigge kom på villovägar och vi spenderade halva ritten med att leta efter honom.

Stella och jag delade på oss för att täcka fler vägar vi kunde komma på han kunnat gå och till slut kom han springandes bortifrån hästarnas hage. Han måste ha blivit förvirrad när han tappade bort oss och sprang till hagen och letade efter oss i stället för att fortsätta framåt på den stig vi andra gick.
Tackar Stella för ditt tålamod, hjälp och ett mycket trevligt sällskap <3


Väl hemma med hästar och hundar fick pollarna gå ut i sin tillfälliga hage bakom huset medans ja väntade in min goda vän Micke och min Syrra då vi planerat lite fotografering.
Vi började med ett par bilder med mig och alla mina hästar +Mango i höstsolen och alla höstlöv som bakgrund.
Efter det fick Syrran stå lite modell med sin fina gravidmage =) Hon villa ha lite fina gravidbilder så vi passade på när Micke väl kom med kameran . Fick se några på kameran och de såg väldigt fina ut =D

Sen gick vi tillbaka, ställde hästarna bakom huset och sen gick Micke och jag vidare till en gammal byggnad i närheten och fortsatte vår fotosession. Fick se några foton på kameran och längtar tills ja får se dom på datorn =D Vissa fick en sån himla snygg effekt av solen och alla skuggor

 

En liten bild Micke skickade nu direkt ikväll =D
 

När Micke åkt hem blev det dags att rida tillbaka med hästarna. Nu var dock inte Zydan på jätte bra humör och gillade inte att ja skulle bestämma vart hon skulle gå och att Mango skulle gå först, men det lättade efter ett tag och vi tog oss till hagen utan problem och hästarna gick direkt till sin älskade höbal och tog sin en ”kvällsmacka” <3

Nu blir det tv-häng innan sängen kallar
Natti natt på er där ute <3

så tog det slut

Publicerad 2013-10-12 10:09:00 i Vardag,

Upp med tuppen för att hinna ut till ishallen för Villas tredje match. Behövdes en seger för att ta sig vidare till kvartsfinal.
 
Dock tog nu årets World Cup i bandy slut för Villa Lidköping.
 
 
Inge mer bandy för min del heller då ingen annan match lockar att titta på. Så nu blir det att pracka ihop och rulla hemåt igen.
Tillbaka till vardagen och mina älskade hästar <3
 
Stort tack till mina goda vänner Stella och Mia som under dessa dagar tagit hand om mina pärlor <3 <3 <3 Tack!

skitmatch

Publicerad 2013-10-12 01:13:52 i Vardag,

Innan ja lägger huvudet på kudden kommer här slutresultatet på matchen
 
 
Usch :-/ inge kul alls
Imorgon bitti är det dax för Villas tredje match och den avgör om de går vidare i cupen eller om det blir deras sista match. Det behövs en vinst om de ska ta sig till kvartsfinal så nu gäller det att dom laddar om ordentligt och kör järnet imorgon.
 
En positiv grej hände mig förresten. På parkeringen hittade jag en femtiolapp :-P hehe 
Ja man får vara glad för det lilla efter en sådan förlust
 
Nu natti natt, inte många timmar kvar tills klockan ringer.

Dag 2 i ishallen

Publicerad 2013-10-11 20:45:00 i Vardag,

Utvilad och glad vaknade man upp i morse :-)
Vi tog en tripp på stan och jag hittade mig en klänning och en super fin kofta på Indiska.
 
Sen blev det att gå tillbaka, byta om och rulla till ishallen för bandykoll.
Tid ca klockan 14 var vi på plats på läktaren och nu har vi sett nästan fyra hela matcher :-D dock är det fortfarande en och en halv match kvar tills brorsans lag ska spela, ett par promenader för att få blodomloppet att fortsätta runt och en hel del smått och gått och vi tuggat i oss men det är underbart att sitta här ja sitter :-D
 
Ne nu blir det kallt om fingrarna att sitta här och knappa men en liten uppdatering till med bl.a resultat kommer säkerligen komma ;-)
 
 
 

Första matchen avklarad

Publicerad 2013-10-10 17:19:00 i , Vardag,

 
Villas första match är avklarad och som ovan visar blev det vinst för Villa :-D yey 
 
Mycket mysigt med bandy igen även om tårna börjar bli lite smått kalla hehe
Dagen är ung och många fler matcher ska ses innan vi kryper till kojs men med en vinst i ryggen kan man avslappnat bara sitta och njuta av resterande matchers
 
Imorgon byggs nya nerver upp för nästa Villa match, men dom tar vi hand om då ;-)

World Cup 2013

Publicerad 2013-10-10 14:55:00 i Haghäng, Vardag,

En snabbis i hagen som sagt för att pussa lite på älskade hästarna och ge lite frukost. Men bara en kort stund blev det sedan rullade bilen vidare mot Sandviken.
 
Till World Cup i bandy. Så nu i förhoppningsvis 4dagar kommer mitt liv handla om bandy, allt beror ju självklart om rätt lag går till final :-P hehe
 
Då ska jag väll säga det också att rätt lag till final är Villa Lidköping där min älskade bror spelar ;-)
 
Snart matchstart för Villa där de möter Västerås. Härligt att sitta i kylan och kolla på bandy igen :-D
 
 

Egen terrängbana

Publicerad 2013-10-09 22:33:00 i Haghäng, Mango, Zydansie,

Gårdagen var inge kul alls och efter den mysiga frukosten med hästarna blev allt värre.
Hela dagen på jobbet drogs jag med halsont, huvudverk och febertoppar =(

Härda ut då pengar är ett nödvändigt måste och har tagit ledigt torsdag-söndag och känner att ja måste jobba alla tider ja kan oavsett hur ja mår.
Väl hemma la jag mig i soffan och tog mig knappt upp förens jag kravlade mig över till sängen och slocknade.

Dagen idag har flutit på med lite halsont och rethosta, men inget värre och det är skönt.

 

Pappa och jag åkte ut till hagen lite skapligt och byggde vidare på våra terränghinder =D Det blev så himla bra och jag är så himla nöjd
Mia kom ut och vi sadlade upp Zydan och Mango och tog oss ett hopp pass.

Zydnasie sköte sig fint när vi red fram i skogen men efter första framhoppningarna började hon gå emot tryck och blev bara allmänt otrevlig. Detta var inget jag tänkte tolerera utan vi tog oss en diskussion och mycket benförflyttningar tills det att hon började följa och flytta som ja ville
Först då kunde vi börja hoppa lite på riktigt och hon tog hindren lätt.

 

 
 

Dock hade hon lite svårt att slappna av och länga sitt steg som vanligt men gissar på att det var självförtroendet som sviktade och ovana att träna på naturligt underlag, alltså inte en slät nyharvad ridbana ;)

Sista hoppet vi tog så hade vi en liten bana att följa med fyra språng och nu var hon med. Hon la sig rätt på hinder och tog hjälperna bra och svängarna fint.
I och med att hon var så med ville jag pröva att helt och hållet välja när avstampet skulle komma på sista hindret och valde att hoppa av lite längre ifrån än vad hon normalt valde själv.

Hon lyssnade fint även om hon fick ta i lite extra för det lilla långhoppet som blev, dock trodde ja inte att vi var jätte långt ifrån hindret men bilden Mia tog visade annat.

 

 

 

Mia och Mango jobbade fint och Mia övervann sin rädsla för fast stock hinder hon fått efter en svår olycka. Var så kul att se all spyfärdig skräck förvandlas till glädje =D.

 

 Cereza blev trött av att bara titta på hur de andra ansträngde sig ;)
 
Efter passet kom Syrran med familj och hälsade på i hagen. Blev mys i hagen och lite fika
 
Dagen var toppen även om halsen inte ville ge med sig men fanns annat som tog över den bittra ”sjuk-känslan” =D

Imorgon blir det en snabbis på morgonen för att se om deras nya hö kommit så jag kan fästa nätet innan jag drar iväg till Sandviken för World Cup i Bandy där brorsan är o spelar.
Kul att åka på bandy igen, var länge sedan sist.

Kommer vara iväg tor-sön så jag har fått skaffa mig hästvakter.
Mia och Stella kommer ta hand om mina älskade damer och jag är inte ett dugg orolig, dessa tjejer är så otroligt mån om mina damer och jag känner att ja kan lita på dom till 100% i alla lägen. Så himla skönt med så underbara vänner <3

Frukost

Publicerad 2013-10-08 09:00:00 i Haghäng,

Frukosten är nu intagen för både mig, mina älskade hästar och vår gäst Mango.
 
Snart dags att rulla mot jobbet :-/ är inte ett tugg taggad då halsen brinner som helvetes eldar. Skulle mycket hellre stanna kvar här i hagen och mysa hela dagen 
 
 
 

Njuter av livet eller var det ett äpple?

Publicerad 2013-10-07 18:12:00 i Haghäng,

Har äntligen slutat jobbet.
Sitter nu här i min hage och njuter av livet <3
 
Mia var ute tidigare idag med sin dotter och skrittade ut med Zydan och Mango. Zydan hade varit trött och jätte sur och inte alls rolig för Mia så hon avslutade ritten ganska snabbt och Mango var trött som bara den efter helgens hoppningar så blev ingen längre ritt på honom heller.
Även om dom kanske inte var på humör var det bra att dom fick röra lite på sig så de inte skulle ha stått och stelnat till.
 
Imorgon blir det ren vila för dom då både jag och Mia jobbar heldag. Men det kan vara bra för dom :-)
 
Nu har hästarna har fått sin kraft och har även hunnit gå ett betes varv runt "hinderängen" som dom brukar efter kraften och nu står dom och trängs under ett litet äppelträd med vildäpplen som Cereza hittade. Inte är de stora och heller inte jätte många så där kan de stå och njuta ett tag.
 
Gällande äppelträd och hästar brukar alla få som en alarmklocka som ringer till i huvudet när de hör den kombinationen men för att lätta på er oro att ja inte skulle veta vad som händer vid för stort äppleintag så vet ja gott och väl vad som kan hända. Samtidigt vet jag också att mina hästar bara står där under och äter ett tag och sedan går de vidare på sitt promenadstråk, annars hade jag självklart skärmat av eller huggit ner trädet :-)
 

Mango valde att ställa sig i skogen och tugga på diverse grönt medans de andra avslutade sin kraft då han långt innan blivit klar med sin portion ;)

Mums, gott med äpplen
 
 

Snabbis i hagen

Publicerad 2013-10-07 09:59:00 i Haghäng,

Blev inringd till jobbet nu på morgonen så det blev en snabbis till hästarna för att dra av Fresas täcke och kolla så att Mango inte kärat ner sig i höbalen allt för mycket ;-)
 
Blev glad över att hitta dom nere vid sjön där dom glatt stod och betade på knappt existerande gräs. Då har han följt sin nya flock som planerat :-)
 
 
 

Hinder och matmissbruk

Publicerad 2013-10-06 22:46:00 i Haghäng, Mango,

Efter en tävlingsdag brukar man normallt sett var rätt slut och det kan jag väll medge att jag var men efter lite mat i magen och en stunds vila bar det av mot hagen igen.

Inte för att jobba någon häst eller så utan för att bygga vidare på mina terränghinder =D

Pappa var med ut och han kapade till fler stockar och vi byggde fyra nya hinder i olika höjd och bredd.

När det började skymma gav vi upp hinderbyggandet men skulle fylla lite vatten till hästarna som sista grej för dagen. När vi stod och fyllde på hade Zydansie börjat med sitt vandrande vid grinden igen. Trodde det hade gett sig och att hon hade accepterat att gå i skilda hagar ett tag, men icke

Ringde Mia och vi beslutade att släppa ihop alla hästar och så får vi hålla kolla så inte Mango äter för mycket då det nu finns fri tillgång på hö i hagen och han är en väldigt hungrig häst, eller som Mia skämtsamt brukar uttrycka sig ”Mango har ett litet matmissbruk” XP
Vill inte att han bli dålig så vi har nu ett vaksamt öga på dom allihopa. Men ja tror det ska gå bra så länge Mango bara följer flocken och dess rörelseschema och inte väljer att stå själv och äta och äta och äta så att säga

Clear round

Publicerad 2013-10-06 22:20:00 i Mango, Zydansie,

Clear round idag då.
Mango var trött från gårdagen och inte alls på hugget som under träningen dagen innan men kollade av gas, broms och svängbarhet på framridningen och var nöjd över att han ändå var så med även om han var trött i kroppen.

Kunde även då hjälpa Stella med Zydansie med deras framridning då nervositeten i Stella var svår att missa, inte minst med hur Zydansie reagerade på hennes hjälper.
Zydan är en otroligt känslig häst, men det är inte alltid så positivt då hon även har kort stubin och dåligt tålamod i lite mer pressade situationen XP

Stella gjorde ett bra jobb och efter lite galopparbete i varje varv började både häst och ryttare slappna av och de fick till ett väldigt fint arbete

In i ridhuset för våra första starter i 60cm klassen. Varken Mango eller jag hade väll någon riktig koll på vad vi gjorde där inne och det blev lite knackigt och vingligt men vi tog oss över alla hinder och fick oss en fin rosett.

Stella och Zydansie tog sig också runt lite vingligt och knackigt men felfritt och belönades också med rosset =D

 

 

Men lite därför jag valde och även bad Stella anmäla sig till en lägre klass, för att få lite framhoppning och för att hästarna skulle få se och känna på alla hinder innan det blev lite mer höjd på det hela.

 

Andra klassen (80-90cm) var Mango ännu lite tröttare men ändå på huggen med lite uppmuntran och några små spurter i galopp där han fick busa lite ;) busgubben

Med startsignal tog vi oss runt med några små vingligheter men helt okej språng =) Är så stolt över oss (hehe) och fin fin blev han med ännu en rosett XP

 

Stella och Zydansie fick en otrolig bra framridning och Stella fick verkligen Zyd att ta i rent och fint med bakbenen och hon kom fint över ryggen. Blir så lycklig av att se när saker och ting bara funkar mellan Stella och mina hästar =D
Dock höll det inte i sig väl på banan utan nervositeten tog överhand såg det ut som och Zydan blev irriterad i slutet av banan och bidrog inte med mycket så de fick några stopp men tog sig i alla fall runt.

Synd med ett sådant slut på en annars väldigt bra dag. Mycket dom kan lära av denna ”tävling” och jag tar lite ansvar för att de nu ska gå starkare ur det hela för jag vet vad dom kan och tror mig veta vad de har att lära varandra.

 

 

Stellas pappa var snäll och filmade mina ritter så kan ju lika gärna dela med mig av dom även om det inte är de snyggaste ritterna XP hehe
Första rundan är 60cm och andra 80-90cm

 

Hoppträning

Publicerad 2013-10-06 21:44:23 i Mango, Zydansie,

Välbehövlig hoppträning igår alltså.
Brukar vara i ridhuset nästan varje helg då jag har fri tid på kvällarna och ridhuset nästan alltid är ledigt. Denna lördag hade jag som vanligt bokat ridhuset och med hjälp av Stella ridit över med hästarna dit, dock hade dagens ridhusbesök en plan för träning inför söndagens lilla clear roundhoppning vi anmält oss till.

Det hela började med att Stella hörde av sig mig för ett tag sedan och frågade om hon skulle kunna få låna Zydansie för en clear round hoppning på ridskolan och tyckte självklart att det var en bra idé och hade inga planer på att vara med själv då jag inte hoppat själv på så länge.

Men bara ett par dagar senare pratade jag med min goda vän Mia och bestämde att ja skulle vara hästvakt till hennes häst Mango och att han då skulle stå hos mig över denna helg och vidare en vecka. Hon övertygade även mig att anmäla mig och Mango till hoppning XP

 

Så var det ju bara den lilla detaljen att jag bara ridit barbacka på Mango tidigare och typ endast örnat runt i skogen eller tagit ett kortare dressyrpass på ängen. Har väl tagit mig över lite naturhinder men ingen seriöst hoppning och helt plötsligt är jag anmäld i 60cm och 80-90cm med denne häst XP hehe

Så träning kändes nödvändig.

Även Stella behövde hoppträning då hon hoppat Zydan endast tre-fyra gånger innan och hon kände att hon behövde rida ihop sig mer innan en ”tävling”. Och då även få lite banhoppningsträning innan.

Så hoppträning blev det.
En knackig träning men efter ett par språng började jag förstå vad Mango var van vid och hur jag skulle rida för att han skulle förstå vad jag begärde av honom.
Stella och Zydansie hade en lite knackig start dom med och jag tror tävlingsnerver hade ett starkt grepp om Stella men dom löste det bra.

Vi avslutade det hela med en liten banhoppning på hinder som låg mellan 80-100cm
Hästarna kämpade på bra men tror ryttarna inte var helt på hugget XP hehe lite små missar och ett par bommar som flög men när vi rättade till oss själva fick vi bra hopp och en trevlig avslutning med bägge hästarna =D

Underbar bild på Zydan som ja lånat från Stellas blogg
 

ögonlock tunga som bly

Publicerad 2013-10-05 23:51:00 i Mango, Zydansie,

Dagen har spenderats storsta dels på jobbet med världens störst huvudvärk :-(
Men kvällen blev väldans trevlig med hoppträning i ridhus. Stella på Zydan och jag på Mango.
 
Lite träning inför clear roundhoppiningen vi är anmälda till imorgon. Lite mer ingående varför vi behövd träna och hur allt gickfår ni reda på imorgon då klockan är ställd och ögonlocken snart slår ihop av sig själva
Självklart kommer även en resumé av morgondagens hoppning :-D
 
Natti natt
 
Mango ställde snällt upp för lite "ponnyridning" när syskonbarnen ville rida :-)

mitt i natten

Publicerad 2013-10-05 00:42:00 i Cereza, Fresa, Mango, Zydansie,

Klockan är mitt i natten men skriver lite om dagen i alla fall.
Heldag med hästarna idag igen =D
Mia och Mango kom till mig igen och vi körde en barbacka ritt i bara repgrimmor i det härliga vädret. Idag fick även Fresa följa med som handhäst och Cereza sprang glatt med som en i ”hundgänget” XP
Vi hade sagt att vi skulle ta en LUGN barbackaritt men ritten bjöd på en hel del bus (som vanligt när jag och Mia är ute), dock inte lika lätt att busa runt med en Fresa i lång lina att trassla in sig i och en lös Cereza som blev överbusig och var mer i luften än på marken hahaha
 
 

Väl tillbaka efter en härlig och rolig uteritt släppte vi ut hästarna. Fresa och Cereza i skogshagen och Zydan fick gå in som sällskap till Mango i sommardelen då han nu ska stå hos mig en vecka.
Zydan var inte alls nöjd med den iden och skulle som prior ett skrämma sin nya hagkompis med en massa hotfulla grimaser och sedan lite luftakrobatik med mycket bensparkar. Mango var inte imponerad XP han stod lugn stilla och väntade ut hennes utbrott och fortsatte sedan beta. Cool häst.
Och eftersom hennes skrämselteknik misslyckades tog som prior två att visa hur otroligt ledsen hon var utan sina tjejkompisar och vandrade fram och tillbaka vid grinden ett bra tag.

En stund och lite mat senare var det lugnt och nästan helt tillfreds i hagarna, nu ska de bara gå ihop sig lite till så är det nog frid och fröjd sen. Men är man ett sto måste man ju få visa övertydligt vad man tycker och tänker, eller hur?
 
Mia körde lite rumpmys innan hon åkte ifrån sin Mango <3

Efter att Mia åkt hem till sig igen åkte även jag hem för att få lite mat i magen, sen blev det att åka ut igen.
Pappa följde med me fyrhjulingen och motorsågen =) dags att bygga lite hinder =D
Har en äng i min hage där jag fått tillåtelse att bygga lite hinder och rida på. Allt är ju fortfarande väldigt nytt i min nya hage men tror ja kommer ha en super tid här med mina hästar.
Vi fick ut en massa stocka i olika storlek och staplade upp som till tre hinder. Ett fristående och två till en längre kombination.
Fick räcka så till att börja med men har en massa planer på hinder ja tänker bygga =D
Blev sen för mörkt att fortsätta jobbet och han heller inte fota mina fina nya hinder =/

Avslutade dagen med en tripp till Eskilstuna med min bror som fått remis till deras akutmottagning för att få en stålflisa utborrad ur ögat =/ Aj
Följde med för att sedan köra hem då han inte fick köra med bedövning.
Varje gång läkaren sa ”titta rakt fram” spärrade jag upp mina ögon, som om det skulle hjälpa honom!? Hahahaha ja det är konstigt hur man gör saker utan att tänka påt ibland, jag måste ha sett urlöjlig ut där jag satt och stirrade på ingenting.

Hopp över stock och sten

Publicerad 2013-10-03 22:16:00 i Mango, Zydansie,

Presentation och lite bakgrunds berättelser är klart och vardagen rullar på.
Vet inte om det var nödvändigt med presentationen men samtidigt kanske en trevlig liten text om man skulle vara lite intresserad av lite bakgrund om mig som sitter här och skriver ;)

 

Dagen idag har helt och hållet spenderats ute hos mina älskade hästar.

Först kom min goda vän Mia ut till mig med sin häst Mango. Vi tog och sadlade upp våra hästar och gav oss iväg på en fartfylld skogsritt med en hel del terränghoppning över stock och sten.
Zydan som ja hade dagen till ära var verkligen på hugget och var lite väl eldig till en början.

Vi startade med en ganska lång skogsritt med skritt, trav och galopp om vart annat och hästarna höll ett bra tempo. Dock tyckte Zydan att det kunnat gå snabbare och motade Mango framför sig med sura blickar och hugg över rumpan på honom när han lunkade fram XP

När vi kom ut från skogen släppte vi hästarna på en grässträcka och Zydan fick välja hasighet helt själv. Hon galopperade så fort att galoppsprången tillslut blev till vibrationer medans vi flög fram. Hej vad det gick!

Efter en liten skrittpaus efter galoppurladdningen gick vi in i en annan skog där Mia och jag sen tidigare byggt lite skogshinder och studsade runt lite. Vi byggde även upp lite nya hinder =D

Zydansie hoppade som en gud, har aldrig haft en sådan underbar känsla med henne tidigare.

 

Efter ett par språng på alla hinder bytte vi hästar och jag fick sitta upp på Mango som är en welsh cob av det lite trögare slaget, men även han har sina ljusa stunder och vi studsade runt och klättrade vidare på våran uteritt.

Mia som inte är van vid storhäst hade svårt att följa med Zydans språng och jag fick mig flera skrattattacker innan dom började jobba ihop sig XP

 

Väl tillbaka fick Zydan gå ut till kompisarna medan Mia och jag tog oss en fika i solskenet med en trött Mango betandes runt oss.

 

När Mia och Mango hade åkt hem fortsatte dagen med att dra med far min och shoppa lite till hagen och sedan åka ut igen för att fixa till den. Mango kommer nämligen tillbaka imorgon och ska sedan stå hos mig i en vecka så var lite att fixa för att förbereda den andra hagen han kommer få ha.

Ny uteritt är planerad för morgondagen, men det får bli en lugn barbackaritt i repgrimma då dagen idag blev riktigt tuff för våra pollar och de ska orka med en hoppträning och en liten hopptävling med clear round i helgen

.

Mia och fina Mango <3
 

Presentation

Publicerad 2013-10-03 01:44:00 i Cereza, Fresa, Vardag, Zydansie,

Nystart och allt ska jag väll lite snabbt presenterna mig själv och även mina älskade hästar för alla läsare.

Jag heter Elin Eriksson född -91
Hästintresset växte fram sakta men säkert i ung ålder då min storasyster red. Förföljde henne när hon höll på med medryttarhästar, red en gång i veckan på ridskola men var väll inte helt på kroken till en början då fotbollen var min grej (trodde ja).
Efter en tid blev det mer och mer ridning, klubbtävlingar, medryttarhästar, ridläger på somrarna, sommarhästar, lokala tävlingar, praktiker på ridskolor. Jag var fast och fotbollen var blott ett minne.
Dagen kom för gymnasieval och nu fast besluten om en framtid med hästar och därav gymnasie med inriktning häst såklart.

Därefter blev det praktiker på bl.a. ridskolor och stuterier. Efter studenten blev jag praktikant på ett P.R.E-stuteri där jag under 6månader fick hålla på med avel, fölhantering, inridning, utbildning, problemlösningar och motionsridning av gårdens 0-20åringa ston och hingstar
Kom då även i kontakt med NH (natural horsemanship) och AK (akademisks ridkonst) som jag sedan dess fortsatt jobba och träna blandat med den klassiska ridningen jag har i grunden och även tävlat lite smått i dressyr och hopp.
Det var även efter denna 6månaders praktik jag köpte mig min alldeles egna häst, faktiskt från just det stuteriet, men mer om henne längre ner ;)

Jag har efter min praktik med min egna häst och nyöppnade ögon för fler sidor i hästvärlden gått NH-instruktörs utbildningar, barfotaverknings kurser, varit veckoelev för Rebecca Dahlgren i Frihetsdressyr och Christofer Dahlgren i AK. Har även hunnit med en tripp till USA för en månads träning för John Moore.

I och med att tiden gått har mer och mer kurser och äventyr hunnits med och idag står jag nu med tre underbara hästar som dagligen har något nytt att tillsätta mitt liv. Har även skaffat mig en underbar medryttare vid namn Stella som både jag och mina hästar håller hårt i <3
(Kom till Stellas blogg HÄR)

Jag verkar mina egna och en kompis häst, håller lite lektioner i NH och vad folk önskar. Tar mig även ann "problemhästar" typ vid lastnings svårigheter mm.

Känner mig nöjd över vart jag lyckats ta mig och ser fram emot och se vad framtiden har att erbjuda mig.

 

 

 

Nu till mina tre underbara dammer och lite bakgrund till varför just dom finns i mitt liv.

 

Vi börjar med Fresa som är min första egna häst

Namn: Fresa CA
Född: -06
Ras: P.R.E (pura raza española)
Kön: sto

e. Manfredo
u. Hechicera ILX
ue. Galeno II

Jag lärde känna denna då förvildade lilla häst på en 6veckors praktik i gymnasiet. Hon stod då i en lösdrift med gårdens avelsston och föl. Det var ett 15tal ston och föl i hagen så la väll inte märke till detta lilla sto till en början men i mitten av praktiken skulle veterinären komma och vaccinera alla stona och alla lösdriftshästar var då tvungna att ”fångas in”.
Fresa och två till ston var halvt förvildade och gick inte att koma i närheten och envis som man e kunde ja ju inte låta bli. Av någon anledning riktade jag in mig på den lille grå (Fresa) och på min lediga dag spenderade jag fem timmar i hagen i ösregn innan vi började prata samma språk och jag fick börja närma mig. Ett par timmar senare hade hon grimma på sig. Efter det dagen kunde ja inte riktigt släppa henne.

Efter praktiken tog jag med henne hem som foder/sommarhäst för inridning då hon endast var påbörjad med att ha sadel på sig.
Sommaren gick snabbt men vi han vara med om många roliga äventyr och han till och me med att delta på en clear round i hoppning

Efter sommaren började min 6månaders praktik och Fresa blev såld och flyttade uppåt i Sverige. Dock kom hon tillbaka när ja hade 1månad kvar av min praktik då de dåvarande ägarna blivit rädd för henne då hon bockade i galoppen och stegrade titt som tätt. Fick då möjligheten att köpa henne istället då hon annars skulle skickats till ett annat stuteri som avelssto, men denna gång kunde ja inte släppa henne och jag köpte henne. Den 3april 2010 blev jag stolt hästägare för första gången.

Vi har efter det tränat NH, AK, trickträning, dressyr, hoppning och terränghopning. Hunnit med några hopptävlingar och ett par dressyrträningar med helt godkända resultat.
Fresa blev sedan mamma och vi har inte riktigt kommit igång efter det ännu.


Fresa vår -10
Fresa viner -12

 

 

Min andra häst blev Cereza

Namn: Cereza
Född: -13
Ras: Warlander (korsning P.R.E och Friser)
Kön: sto

e. Wilmer
u. Fresa CA
ue. Manfredo

 

Lilla Cereza har jag haft från början kan man ju säga ;)
Betäckningen var kanske inte helt planerad med var hästvakt till hennes pappa, friserhingsten Wilmer, under sommaren -12 medans hans matte var på hästkurs i USA. Jag och Wilmers ägare är goda vänner och vi hade länge pratat och skojat om att para honom och Fresa och helt plötsligt hade jag världens guldläge XP

Vi mejlade lite och bestämde att vi skulle ge det ett försök, så i två månader gick Fresa och Wilmer på bete tillsammans. I slutet av sommaren och två brunster senare åkte Wilmer hem igen och jag väntade på dräktighetstäcken. Jag gjorde inget ultraljud eller något sådant utan lät naturen ha sin gång precis som vid bettäckningen. Allt hade gått som planerat och magen växte och växte och klockan 23.45 den 22april 2013 kom lilla Cereza till världen

Hon följer med överallt och får vara med om allt de andra hästarna är med om. Skogsturer, ridhus, duschslangar, gå i grimma, verkas, frisering, ryckt, åka trasnport och lite smått löshoppning när hon får springa med mamma eller Zydan över lite bommar innan vi höjer upp för endast de vuxna hästarna. Hon lär sig snabbt och har hunnit med mycket för sin unga ålder. Jag ser fram emot många år med denna lilla häst <3

 Mor och far <3
Cereza 1vecka gammal
 Cereza 4månader gammal och mamma Fresa

 

Min tredje häst heter Zydansie

Namn: Zydansie
Född: -04
Ras: KWPN
Kön: sto

e. Blokland Shales
u. Giola
ue. Batello

 

Zydansie träffade ja första gången 2010 när jag tog hem Fresa som foder/sommarhäst för inridning.
Vi stod då i samma stall och jag blev väldigt fäst vid den hästen. Fick skansen att jobba lite med henne och hennes ägare och även då hon var flyktig var hon ändå en häst som passade mig i smaken.

I slutet av sommaren flyttade Zydan och hennes ägare till grannstallet och vi hängde på, där växte Fresa och Zydans relation och de gick knappt att ha särade. Togs Zydan ut ur hagen kröp Fresa under tråden för att följa med så då satte vi upp en undertråd också (vanligen var det bara en tråd) men då hoppade hon ur så fort Zydansie togs ur hagen.
Dom kunde inte vara mycket tajtare och det var ett sorgligt farväl när Fresa skulle tillbaka till sin gård igen.

Även om Zydansie inte stått i de stall jag sedan hamnat med Fresa har jag ändå haft kontakt med hennes ägare och följt deras väg. Sen kom dagen då jag blev tillfrågat att bli ägare på den häst jag sen ett par år tillbaka fått en bra kontakt med.

Det började med att jag tog ett par dagar i veckan och åkte ut till det stallet där hon stod och hälsade på. Vissa dagar jobbade vi lite från marken och andra tog vi bara en promenad i solen och njöt.
Mycket energi som sprutade ur öronen och gjorde henne lite svår att nå ibland men bandet vi hade fanns ändå kvar. Allt blev bestämt och vi satte ett datum då vi skulle skriva papper och jag kunde hämta hem min nya pärla

18maj 2013 hämtade ja hem min lilla Zydansie
Utnyttjade sommaren och betessläppet till att låta min lilla flock gå ihop sig. Hon fick även gå över till att bli barfotahäst under denna tid och övergången har gått bra så nu är träningen igång och hon verkar trivas mycket bra =)

 
Fin fina Zydan

 

Är så glad över mina fin fina hästar <3 dom betyder allt för mig

Hej och förlåt

Publicerad 2013-10-03 01:28:24 i Vardag,

Jaha då har man börjat blogg igen då :P

Det var ett tag sedan jag avslutade min förra blogg och ja vet det blev lite väl tvärt utan någon förvarning och så men ja hoppas alla mina härliga följare hittar tillbaka (kanske även lite nya ;P)

Ska väll även tillägga att det är tack vare mina läsare jag än en gång kör igång, alla uppmuntrande mejl, meddelanden och de som till och med kommit fram till mig på stan, jobbet och när jag varit med mina hästar på olika äventyr för att prata och uppmuntra till en nystart.
Tack till er <3

 

Har under lång tid tänkt att ”jo men det e klart ja ska starta en blogg igen” men samtidigt har tankarna gått att ”ne någon blogg blir det nog inte på ett bra tag om ens någonsin”. Men som sagt tidigare, tack vare alla snälla ord och en hel del puschande (:P) kom kliet i fingrarna tillbaka och här sitter ja nu och skriver igen =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela