Första avramlingen, rakt ner i plurret

Publicerad 2014-06-30 23:47:44 i Maggie, Mango,

Ledig hela dagen igår och långritt med bad har varit inbokat med en kompis ett tag nu. Dock viste vi inte om vädret skulle funka då det regnat till och från i ett par dar men vi blev positivt överaskade av den varma och trevliga dagen vi fick :-) 
 
Jag red Maggie och Anton fick sitta på Mango som vi lånat dagen till ära.
 
 
 
Ridturen dit gick väldigt bra även om jag råkade tappa bort stigen i en av skogarna :-P 
Men hade ju koll åt vilket håll vi skulle och lyckades komma ut precis rätt.
 
En timme senare kom vi fram till badplatsen, hoppade av och drog av träns och barbackapaddar för en liten paus. Även lite fika för oss tvåbenta medan de fyrbenta fick stå och vila vid varsitt träd.
 
 
 
När matsäcken var intagen åkte badkläderna på och vi upp på hästryggarna igen.
Anton tog sig dock knappt ner i vattnet med Mango då Mango inte riktigt litade på vad ryttaren på ryggen visste vad han höll på med :-P så vi bytte.
 
Med mig på ryggen kände Mango sig lite säkrare och klev snällt ner i vattnet. Maggie som har lite mer självförtroende tog med sig Anton ner i det blöta utan problem.
 
Sen kom vi till det där med att simma. Mango trodde han var flodhäst och tänkte fortsätta studsa på botten även om kropp och knopp kom under vattnet, sen kom han på att det inte var något bra idé och snabbade sig upp där han bottnade igen. Ett par försök till simning senare trampade han på fint och slapp vatten i öronen. Tokhästen.
 
Även Maggie var i och simmade flera gånger och fick även Anton att simma lite själv då han under en uppstigning till lite grundare vatten åkte av.
Plask sa det, ryttaren försvann under vattenytan och ponnyn travade in tills vattnet bara gick upp till knäna. Där vände hon och inväntade sin nu dyngsura ryttare :-P haha
Ska väl tillägga att detta var tredje gången Anton red, så en avramling var typ väntad ;-) 
 
Vi förväntade oss att vattnet skulle vara kallt efter dessa dagar med trist väder, men det var super skönt :-) 
 
Efter badet blev det att torka, packa ihop och rida hem.
Dock råkade jag tappa Maggie och hon tyckte det var väldigt roligt att vara lös. Hon verkade tycka att vi var alldeles för långsamma dessutom så hon började gå hem själv :-P 
Anton och jag promenerade hemåt med Mango på släp och fick höra av folk vi mötte att det gick en lös häst en bit framför oss (haha vi vet XP ) 
 
Ringde till dom där hemma och sa att ponnyn kanske kommer hem till hagen innan vi och att de då gärna fick vara så plats och möta henne.
 
Vi följde samma väg som vi kommit och såg på de fuktigaste ställena Maggies hovspår i riktning hemåt.
 
Halvvägs hemåt hittade vi i alla fall henne ståendes vid en hästhage. Hon vandrade lite fram och tillbaka på vägen medan hästarna i hagen galopperade runt och verkade ha väldigt kul åt att ha fått en åskådare.
 
Ingen skada skedd utan vi skrittade sedan bara hemåt som om inget hade hänt. Skönt med coola hästar ibland, även om det innebar en liten oplanerad promenad just idag.
 
 
 

Dressyr i ridhuset

Publicerad 2014-06-28 23:57:00 i Maggie,

Blåst, regn och kyla. Ne det är inte okej.
Vad hände med sommaren?
 
Men lite trist väder får inte stoppa en.
Stella red idag Maggie i ridhuset. Vi gick dit tillsammans och jag kunnde hjälpa henne från backen.
Så jäkla snygga ihop alltså.
 
 
Maggie hade en stadig fin form som Stella kunde variera uppåt, nedåt, längre och kortare. De fick träna lite serpentiner med fem bågar vilket satt mer press på Stella att få med sig hela Maggies kropp när bågarna blev mindre.
 
Maggie har en tendens att förböja i vissa bågar och sladda med ytter bak i vissa, då inte för att det går fort utan bara för att hon inte riktigt orkar bära upp vikt och kraft ännu.
 
Stella kämpade på och fick till många snygga bågar där man såg att Maggie verkligen förstod sin uppgift och tog för sig av den även då det blev lite jobbigt när samling och tempoväxlingar las in i det hela också.
 
Galopparbetet kom väldigt nära slutet när både häst och ryttare började bli trötta. Fokuserade då på Stellas sitts och att Maggie fattade från rätt bakben och tog fattningen med kraft och inte fart.
 
Ett mycket trött ekipage avslutade sedan med ett nöjt utryck över bägges ansikten <3 så himla underbart att se.
 
 

mysdag

Publicerad 2014-06-28 20:49:00 i Haghäng, Maggie, Mango, Vardag,

Gårdagen spenderades näst intill helt ute med hästarna.
Började med att bygga sjukhage till Fresa innan jag fick besök av min älskade syster och hennes halvårs tvilling grabbar. Blev klapp och mys.
Grabbarna var inte rädda av sig utan klappade och kände på Cereza som tyckte det var väldigt spännande med dessa små människor.
 
De nöp henne i näsborren, drog lite i pälsen och stoppade in hela handen i hennes näsborre och hon bara stod och nosade nyfiket tillbaka ;-) tror jag har världens coolaste unghäst.
 
När syrran åkt hem igen kom nästa besök.
Min gamla medryttares dotter och hennes moster och kusin. Tyvärr jobbade hon själv men ska nog hinna träffa henne denna sommar också.
De brukar hälsa på under somaren då de är i krokarna då :-) 
 
Dottern och hennes kusin brukar även få rida lite och så blev även fallet idag 
Mango och Maggie ställde snällt upp.
Först var vi ute på en lång skrittrunda innan vi gick in i hagen för lite ridning i alla gångarter.
 
Maggie var pigg och hade lite överskottsenergi vilket gjorde att Frida som satt på fick träna för att hitta en lugnare Maggie.
Volter och mjuka övergångar fixade till det hela och de verkade gilla varandra.
 
Emmy som satt på Mango fick istället försöka hitta gasen för att väcka upp en halvt sovande häst. Men tog inte allt för lång tid så var farten inget problem längre och vi började fokusera på sittsen.
 
 
Igår räckte det att de fick känna lite på hästarna så får det bli mer "träning" av det hela en annan dag då de bett mig att hålla lektion nu en gång i veckan medan de är här på sommarlov.
Sen ska vi väl inte bara träna, lite bus och något bad med de fyrbenta ska vi försöka hinna med också såklart ;-) 
 
Kvällen spenderades sedan på kalas. Mitt kalas hehe
Fyllde ju år på midsommarafton och jobbade först och åkte sedan iväg med med Mia så blev ju inget firande.
 
Min familj ville i alla fall fira mig så vi fick passa på idag. Världens godaste smörgåstårta a la pappa, paket och sedan tårta och annat sött och gott :-D 
 
 

Morgonpromenad

Publicerad 2014-06-26 10:52:00 i Haghäng,

Morgonpromenad med hundarna till hagen.
Zydansie och Maggie stod precis där jag lämnade dom igår kväll, vid grinden suktande efter Fresa och Cereza som går i den mindre delen mittemot 
 
Zydans ben var mer svullet idag men inte helt oväntat när hon bara stått på samma ställe nästan hela natten :-/ 
Spolade av det med kallvatten och efter kraftgivad promenerade jag in längre i hagen med dom. När de började beta och verkade nöjda lämnade jag dom och gick tillbaka och såg över Fresas omslag.
 
Veterinären sa att jag kunde ta av lindorna idag men pga flugorna lindade jag om ett nytt omslag på bägge kotorna och tar av de helt ikväll istället. Då får de riktigt läka ut de sticksår som blivit.
 
Fick även användning av min grankådssalva. Verkligen bästa någonsin.
Perfekt för sår och att ha runt ögonen då lukten av grankåda gör att flugor och andra små insekter inte sätter sig då instinkten talar om för dom att sätter man sig i grankåda fastnar man och dör.
Dessutom är det helt naturligt så behöver inte vara rädd för reaktion runt ögon eller sår jag använder det på :-D 
 
 

En pressent som väntar.

Publicerad 2014-06-25 20:44:16 i Vardag,

Lång dag som känns i huvudet.

När jag kom hem stod där ett paket och väntade på mig från världens bästa Stella.
Nu fyllde jag ju år i fredags men ett paket så här i efterskott är alltid lika roligt ;)

Underbaraste Stella hade köpt mig världens bästa grankådssalva. Verkligen en mirakel salva.
Vet inte hur länge jag tänk att jag skulle beställa men har inte blivit av då annat kommit i vägen.

Så lycklig över att Stella snappat upp detta. Världens bästa medryttare som vet hur man ska lysa upp ens vardag med sådana fina presenter

Utöver det fick jag även en alldeles för god chokladask. Mums! ;)

(Lite fyrklöver sitter ju inte helt fel, all tur jag kan få är välbehövlig nu)
 

Klinikbesök

Publicerad 2014-06-25 18:12:00 i Fresa, Zydansie,

Morgonen började tidigt och Stella och jag tog oss en promenad ut till hästarna.
Vi plockade med oss hästarna på vår väg så de skulle få lite frukost och att vi skulle hinna fixa med Zydans sår innan det blev dags för oss att köra Fresa till kliniken.

För att skydda mot dagens flugor blev det en liten söt rosa linda på benet idag. Kan inte säga att Zydan passade värst bra i rosa och det verkade inte hon heller tycka då hon bitit på det så det satt nere vid kotan istället för över såren när vi kom tillbaka från kliniken.
Förstår inte ens att jag försökte igen när jag vet att hon kommer pilla av eller åtminstone sönder det innan dagen är slut :P jaja nu behöver jag ju inte prova igen, i alla fall inte när hon står utan uppsikt ;)

 

Vi lastade sedan in Fresa och begav oss iväg.

Väl på plats blev det lite av ett ”böjprov” inte så som det varit med klockning och strypning av blodkärl och allt det utan hon gick igenom alla leder och kollade skritt och trav på raktspår på ett mycket trevlig sätt.

Åkte ju dit som sagt innan med en tanke på bakknäna som problemområde men dessa kunde hon inte se någe fel på. Blev lite förvirrad men dagen fortsatte.

Bakbena var rena och fina och hon kände av lite smärta vid en viss vinkel men inget konstigt, där emot när hon plockade upp ett framben visade Fresa på stor smärta både högt och lågt.

Visade henne även uppsutten i alla gångarter innan vi gick in i behandlingsrummet.
Veterinären såg frambenen som den största källan till det tunga och stela rörelsemönstret och vi började där. Hon började bedöva hovled och efter longering såg vi ingen skillnad så hon gick uppåt och bedövade kotled vilket gjorde en gnutta skillnad i longeringen, hon började närma sig(!)

Bedövade även andra kotleden och sedan ut och longera. Helt plötsligt var det Fresa, MIN Fresa som sprang där på volten. Stolta starka steg med höga knälyft =D
Blev så glad för hennes skull.

Veterinären gav domen kotleds inflammation, behandlade bägge framkotorna och lät oss åka hem igen.
Återbesök om 2veckor och till dess blir det kontrollerade promenad på hårt underlag och att gå i min mindre, planare sommarhage tillsammans med sin dotter för att minska risken för spring och bus.

 

Vid nästa återbesök pratade hon om att gå igenom bakpartiet igen för att verkligen avskriva alla misstankar om att det även skulle vara det som spökar.

Skönt med lite svar och underbart att se Fresa med full rörlighet igen =D min älskade Fresa <3

Sårtvätt och REA

Publicerad 2014-06-24 13:00:00 i Haghäng, Vardag, Zydansie,

Ut till min älsklingar nu på morgonen.
Cereza kom och möte mig i hagen medan de andra bara lite snabbt kollade upp från det höga gräset, inspekterade mig på håll och började sedan äta igen.
 
Cereza följde med mig genom hagen mot grinden och snart hade jag ett långt led av hästar bakom mig. Inte vågade de stå kvar, de kunde ju missa något ;-) 
 
Alla fick sin kraftgiva medan jag gick runt och visiterade dom.
När alla ätit upp plockade jag ut Zydan ur hagen och gick för att spola hennes mest skadade ben som under natten svullnat upp en del.
Spolade med kallvatten och Zydan stod lugnt kvar och verkade njuta. En häst som annars inte gillar att bli spolad.
 
Svullnaden gick ner något och jag fixade rent resterande varblandad vätska som runnit längs benet och kladdat fast. Smorde in antibakteriellt och mjukgörande runt kanterna för att de inte ska torka och göra ont. Smorde även på för skydd mot flugor då en linda inte är aktuell.
 
 
Min goda vän Mia hade tidigare så morgonen skrivit om rean på hööks som börjat så lite snabbt efter att släppt tillbaka Zyd i hagen rullade jag dit.
 
Var där för ett regntäcke jag kollat upp på deras hemsida. Regntäcken behövs alltid ;-) och då jag vet att storlekarna snabbt blir utplockat så ville jag inte bli sen dit denna gång.
 
Gick direkt till täckena och fiskade upp två stycken i rätt storlek till både Fresa och Zydansie. Cereza har jag ett reserv till om hon mot förmodan skulle behövai höst och Maggie har jag ju inte kvar mycket länge till så de fick vara utan.
 
Trist med att det inte fanns mycket att välja mellan så Fresa och Zydan får matcha varanndra med likadana täcken.
 
lånad bild från hööks hemsida.
 

Tror de kommer vara väldigt snygga även om de även ser lite kul ut med likadana täcken på de två.
Nu hoppas jag bara att storlekarna blev rätt, hört att just denna modell kan vara lite stor i storlekarna. 

Olycksfåglar cirkulerar

Publicerad 2014-06-24 00:02:00 i Cereza, Fresa, Haghäng, Maggie, Zydansie,

Oj oj ännu en gång, lång tid sedan sist

Undran, förfrågningar och till och med lite skäll han man ju fått för att inte uppdaterat på allt för länge. Sorry

Ska försöka komma igång igen, är ju inte så att det inte händer en massa kul att skriva om. Bara svårt att ha tid och energi över efter dagens slut. Men lite små uppdateringar ska jag komma igång med igen så mina tappra följare ännu en gång får något att läsa igen när de väl klickar sig in här ;)

Förutom allt det vardagliga med midsommarfirande, födelsedgasrfirande och allt mysigt med de fyrbenta, helt underbara träningarna, uteritter med bus, bad, ponnyridning och en massa mer mys har dock mina älskade fyrbenta även hamnat i en stor ”olycks-bubbla” som vägrar ge med sig.

Zydan blev halt och missade både en dressyrtävling och hopptävling. Cereza busade lite hårt i hagen och typ vrickade sig och blev lite halt.
Och nu under en tre dagars läger jag och Elise var uppskrivna på med Fresa och hon med Maggie fick jag åka hem efter första dagen. Hade hoppträning för Pontus Westergren och han reagerade på Fresas knackiga bakknän =/

Ett problem som funnits där fast hon har varit så pass bra musklad att det aldrig varit något problem så att säga. Nu efter bebis och en hel del vila kom det och ryggen att bli ett problem igen.
Dock trodde jag vi fått ihop kroppen då hon haft sådan livsglädje och arbetsvilja som förr igen men han såg något annat =(

För att verkligen kunna gå rätt väg fram nu är ett klinikbesök inplanerat och vi hoppas på bra undersökning och hjälp med en planering för bästa resultat i hennes rehabilitering.


Elise och Maggie på avslutande hopptävlingen på lägret =D
 

Idag var även min olycksfågel till häst (Zydan alltså) igång igen.
Skulle verka henne och hon fick fullständig panik utan någon märkbar anledning. Hon studsade runt och lyckades sparka runt på mitt hovstöd och allt annats jag hade framme + att hon drog så hårt i halsringen att hon nästan inte fick någon luft stundtals.

Häst i panik men kunde inte hjälpa henne förens hon lugnat ner sig, annars hade jag nog kunnat göra mig ordentligt illa själv då älskade zydan var så inne i sig själv och inte såg något annat än sin egna panik. Mycket läskigt =S

Fick ringa ut min far som fick komma med förstahjälpen lådan då hon skrapat upp två djupare jack på ett bakben, fler små ytliga sår på de andra benen och även en lite större skråma på sin redan ärrade bläs och mule =( älskade Zydan vad hon ska göra sig illa <3

Nu får oturen gärna vända för mina älskade damer. De förtjänar inte detta <3 <3 <3

Avslutande seriehoppning och Klubbmästerskap

Publicerad 2014-06-01 18:48:14 i Fresa, Maggie, Mango,

Zydansie är fortfarande halt, eller ja hon rör sig obehindrat i skritt (och fri bus galopp i hagen) men markerar i traven. Verkar sitta uppe i bogen på henne, troligen en sträckning eller liknande.

Vi missade ju tyvärr föra söndagens dressyrtävling och nu även dagens hopptävling men eftersom det var avslutande serie och klubbmästerskap frågade jag om jag och Stella som också var anmäld på Zydan kunde byta häst för att ändå få vara med.
Fick byta och Fresa fick vara med och leka med mig och Stella idag istället.

Dagen startade med att Stella hoppade henne först i 70cm och tog sig runt med noll fel i grund omgång och sedan även noll fel i omhoppning =D de var så himla fina ihop och hoppade två snygga rundor.

Elise blev nästa ut ur ”vår lilla grupp”. Hon red Maggie och även hon på 70cm.
Ett mycket fint tempo fick de upp redan från början vilket brukar till en början vara lite långsammare. Även de nollade både grundomgång och omhoppning.

80cm började och där stod mitt och Mias namn på listan. Hon började av oss två och fick en vägran på framhoppningen men när de väl fick start signal var det andra bullar. Snygga vägar och bra tempo slutade med nolla i grundomgång och även nolla i omhoppning =D så jäkla bra gjort av dom då de senaste hoppningarna inte alls funkat för dom.

Sen blev det min och Fresas tur. Hon var så himla med och lyssnade på minsta lilla dock sa hon på framhoppningen att energin började sina efter sin tur med Stella och all väntan i den stekande solen.

Fick startsignal och hon tog för sig av banan, kom lite tokigt in ett par gånger men hon löste det hela och jag ville inte lägga mig i allt för mycket då jag inte ville råka bromsa henne utan lät henne sköta hindren med den energin hon hade.

Nollade grundomgången och fick ny startsignal. Även om energin sinat busade jag igång Fresa inför första hindret och det var som om något hände i hästen och hej och hå vad det gick!!!
Hon hade så jäkla kul och hela hästen bara njöt <3

Det hela slutade med även noll fel i omhoppning och en riktigt bra tid.

 

Nu till resultatet.

Elise och Maggie – 3a i 70cm klassen, Klubbmästare Ponny
Stella och Fresa – Precis utanför placering 70cm klassen
Mia och Mango – Precis utanför placering 80cm klassen
Jag och Fresa – 1a i 80cm klassen, Klubbmästare Häst och Serievinnare

 

Vilken otroligt bra dag för hela vårt lilla gäng, super duktiga hästar som bjöd till under hela dagen och visade upp sig från sin allra bästa sida <3 <3 <3
(film kommer)

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela