Bästa starten...

Publicerad 2014-10-30 13:11:25 i Fresa, Maggie, Zydansie,

....på dagen måste ju vara när man får tillbringa den med hästarna <3 
 
Idag var det minus grader när man klev upp men vad gör väll det. Bara på med en extra tröja :-P 
 
Red ut med Mia och Elis med morgonsolen som värme upp allt efter nattens minus. Super mysigt verkligen.
Jag tog mig en barbacka ritt på en pigg och glad Fresa. Hon älskar verkligen när hon får vara med, dock tror jag hon förväntade sig mer bus än vad vi bjöd på.
 
Nu vidare till jobbet och tjäna lite pengar.
 
 

Tredagars kurs med bebis

Publicerad 2014-10-22 23:46:00 i Cereza, Lektion,

I fredags åkte jag och Cereza upp till Stockholm.

Vi hade ju för ett tag sedan en period där vi inte riktigt kunde kommunicera. Allt slutade med att vi surade ihop.
Jag anmälde då oss på kurs för John Moore som hölls i helgen som var.

Väl packad och klar tidigt fredag morgon klev Cereza snällt in i transporten och vår resa satte igång.
Hon fick till och med uppleva sin första trafikstockning, hon tog det hela med ro <3 
Väl på plats fick hon ställa sig snällt i sin tilldelade box där hon stod som ett ljus under hela helgen.
 
 
Skönt nog fick hon åka hem till min goda vän Zabas stall varje kväll där hon fick gå i hagen bredvid sin pappa och alla andra grabbar över natten. Mycket trevligare än att vara instängd hela dygnet i en box.

Under första dagen gick vi igenom vad vi gjort sedan tidigare och vi fick visa vad vi kunde så John fick en inblick i vår träning och kunde utmana oss med mer.

Cereza fick även visa upp hur duktigt hon hanterar sadel.
Hon har ju burit Zydansies dressyrsadel en gång i somras från hagen upp till bilen utan att bry sig det mesta. Nu lånade vi en kompis allroundsadel som väger hälften så mycket och även denna gång brydde hon sig inte alls om att den låg där på ryggen.
Vi jobbade vidare med övningarna med sadeln hängande en kort stund. Så duktig så, inget att oroa sig för när tiden är inne för inridning. Långt kvar tills dess men bra att ha en förbered häst ;-)
 
 
Vi jobbade även på att förfina hela vårat arbete och att få henne att förstå vilket ben/ vilken fot jag bad henne arbeta runt vid svängar och dylikt.

Kommer inte gå in på övningarna då det inte är något jag vill att folk ska prova hemma med sina hästar när inte rätt kunskap finns i grunden.
Bara att göra utan kunskap kan sluta i ännu mer oförståelse och kanske till och med i fara.

Men med dessa "verktyg" och "nycklar" kan vi jobba fram en himla bra grund för uppsuttet arbete i framtiden.
Att ha en häst som har full koll på vart hon har varje fot i sitt arbete och som man kan be att sätta precis i rätt position för sin övning redan från början av sitt liv kommer underlätta något grymt.
Och vi kommer kunna ha rätt kul på vår väg dit :-)

Utöver min egna träning tittade och lyssnade man aktivt på resterande deltagare och dess arbete.
Mycket intressant och fan flera grejer jag kommer plocka med mig hem till mina vuxna hästar för att stärka oss i ridningen.
 
 
Rätt mycket kom att handla om byten i galopp sista dagen.
Vilket var så solklart när han förklarade och visade. Hur man skulle lära sin häst och vilka bitar man behöver ha med sig sen innan för att utföra ett byte på ett korrekt sett var så lätt, och då har jag sedan tidigare redan de teoretiska grunderna för byten med mig men det jag lärde mig då var väldigt komplicerat om man jämnförde med denna förklaring. Haha mystiskt när det i slutändan har samma effekt :-P 

Mycket intressant
Och som sagt. Även om jag var på kurs med Cereza har jag ett gäng med nya övningar och trix att använda mig av på både Fresa och Zydansie. Kul! :-D
 

Träning

Publicerad 2014-10-14 12:35:20 i Ridhus, Zydansie,

 
07.00 satt jag uppsutten på Zydans rygg. Vi var snyggt uppklädda i reflexer nu när jakten är igång och vi skulle promenera till ridhuset för lite träning.
Man känner sig som en vandrande reflex så här års haha
 
Idag fokuserade vi oss på traven i största mån. Joggade runt på fyrkanten, stora volter och serpentiner. Inga konstigheter utan allt för att få ut formen och hitta en vägvinnande trav då hon gärna springer som en symaskin med frambenen och då glömmer av de där två där bak ;-) 
 
Att våga ta fram näsan och vinna mark är läskigt och väldigt jobbigt. Blir som att sitta på sirap när hon kommer närmare rätt.
Men oj vilken skillnad på häst. Hela hästen rörde sig mer och när jag tittade i spegeln såg hon så avslappnad och harmonisk ut i sin långa mjuka trav.
 
Allt nu handlar om att sätta en stadig grund. Inte för att Zydan inte kan lite skolor och så utan vi behöver styrkan för att sedan kunna klara resten i ett korrekt arbete utan spänning och sprattlande framben (även om dom charmar ganska många som ser henne) 
 
Zydansie gav verkligen allt från början till slut. Hon försökte hitta rätt även om det var jobbigt och försökte verkligen ta tag i det jag bad om. En sådan pärla <3 
 
Hon fick mycket beröm av tränaren som på dessa få gånger ser stor skillnad på häst. Hon har naturligt börjat böja haserna i sitt arbete som också är lite av ett kvitto på att styrkan och formen börjar ta sig väldigt bra.
Mycket kul att höra då detta inte är något vi fokuserat på ännu. Utan vi haft lite annat att komma igenom först.
 
Vi tog även lite galopp och även den har blivit mycket starkare av travarbetet även om den inte riktig är där ännu. Men underbart att både se och känna hur allt bara tickar på framåt från vecka till vecka 
 
Underbart! Måste bara tilllägga att jag har väldens bästa tränare som verkligen förstår mig och mina hästar och ser vad vi behöver <3 
 
 

En låg start

Publicerad 2014-10-13 22:40:44 i Donovan, Fresa, Zydansie,

Idag blev två ridna och en tömkörd. Den siste fick glatt bara titta på ;-) 
 
Började med Zydan och jobbade vidare med styrke arbetet i dressyren som uppvärming. Blev sedan lite hoppträning på de lägre av mina terränghinder.
 
Hon hade svårt att hålla en och samma galopp och bytte gärna över hindren men vi tragglade lite tills allt fick ett fint flyt.
Vi var lätt svett båda två och avslutade på topp :-) 
 
Sadlade sedan på Donovan för ett litet jogging pass.
Han var inte på sitt bästa humör utan lite tvär och inte lika positiv till arbete som tidigare.
 
Men efter lite skritt och trav övergångar kom den vanliga Donovan fram :-D 
Efter lite galopparbete fick jag för mig att styra på ett nedlagt hinder. Vi har ju travat och galopperat över pinnar och stockar som kommit i vår väg ute i skogen så trodde inte detta skulle vara allt för annorlunda.
 
Travade på och han klev lite större än behövligt över och landade i galopp. Gjorde om och samma visa igen.
Tredje gången tog han pinnen mer som en galoppfattning och verkade väldigt nöjd med sig själv.
 
Kul att han tog det med sådan ro eftersom ägarens dotter har en framtidsdröm om Donovan som hopphäst.
Får prova hoppa en annan gång. Vill inte gå för fort fram utan vi leker fram vårat arbete då jag märkt att han lär sig snabbare då. Som sagt innan, han har levt i sex år men är mentalt sent utvecklad så man får verkligen tänka unghäst.
 
 
 
Efter ridningen blev det tömkörning med Fresa.
Hon har ju varit på gränsen till farligt pigg nu ett tag haha ne men hon har verkligen varit super pigg. Har fått tagit bort all kraft och hon har bara fått mineraler nu ett tag blandat med motion så idag hade jag en fullt fokuserad häst igen som lyssnade på minsta vink.
 
Blev så himla glad och vi jobbade lite i alla gångarter innan det blev att säga hej då och dra vidare till jobbet.
 
Imorgon väntar dressyrträning för mig och Zydan. Tidig träning i ridhuset, spännande.

Prinsen

Publicerad 2014-10-12 21:24:58 i Donovan, Ridhus, Zydansie,

I fredags kom Donovans ägare på besök.
Vi pratade och myste en hel del med D och jag visade lite vad vi gjort den senaste tiden inom NH, i den akademiska läran från marken och den uppsuttna träningen.
 
Han lyssnade fint även om han var lite nervig då damerna inte följde med ner till ängen med oss utan valde att stå kvar och mumsa hö uppe vid foderplattan.
 
Han visade snyggt sin positiva inställning till arbete och sin följsamhet och mjukhet i ridningen.
 
Ägarna verkade väldigt nöjda och glada när de åkte hemåt även om de självklart hade velat ha med sig sin häst hem redan nu. Men ett par veckor har jag fortfarande kvar med denna fina kille.
 
 
Igår jobbade jag ett 11,5h pass men avslutade dagen med att få med mig Anton, Stella, Zydan och Donovan till ridhuset.
 
Började först själv att rida Zydan då jag kände att vi behövde träna lite inför nästa lektion som vi ska ha på tisdag.
Inte lika med och arbetsvillig som sist men stundtals mycket fin. Ska bli kul att träna för tränare snart igen nu när vi börjat hitta rätt själva utan hennes granskande ögon :-P 
 
När jag var nöjd satt jag av och fick upp Stella på Donovan. En mycket nervös Stella ska man kanske tilllägga :-P 
Första gången på unghäst kan ju vara lite nervig men jag kände ingen nervositet. Litade på att Donovan och Stella skulle fixa det utan problem.
 
De skrittade runt lite och hittade gas, broms och styrning. Joggade sedan runt och började även hitta lite formgivning.
Mycket harmoniskt och mjukt.
Bad även Stella att visa en liten galopp. Donovan förstod dock inte vad Stella ville så sprang brevid Donovan som när vi busar (utan ryttare) och bad om en galopp genom buset och mjukt och fint fick Stella sin första galopp med Donovan ;-) 
 
De kunde sen göra egna galoppfattningar utan min hjälp då D nu läst hur Stella gjorde när hon bad om galopp. Ung men inte dum den lilla prinsen ;-) 
 
Ett kortare pass men ack så nyttigt för både häst och ryttare.
 
Zydan fick sedan agera lärare då Anton fick hoppa ut och träna vidare på sin styrning och lättridning.
Började i lina så han fick in rytmen i kroppen då det var ett tag sedan han satt på en häst.
 
Men ganskd snart kopplade jag lös dom och de både skrittade och travade runt lite i ridhuset.
Mycket kul att se Antons framsteg i ridningen och Zydans framsteg i att utöka sin tolerans nivå och agera lärare för en gröning :-) 
 
 

Lite för kul på vått underlag

Publicerad 2014-10-10 11:40:26 i Donovan, Zydansie,

Här om dagen var Mia och jag ute och red. Hon på Zydan och jag på Donovan.
 
Vi värmde upp genom lite skogspromenad innan vi gick ut på en äng där vi gick upp lite i gångarter.
 
Idag var första gången jag red Donovan på bett. Har bara haft repgrimma de andra gångerna men ägarna vill att han ska kunna gå på båda.
Han har gått med bett i munnen förut men inte jätte många gånger. Valde då att ha både träns och repgrimma ifall han skulle misstycka om bettet så kunde jag lätt släppa det och bara använda grimman.
 
Började med att känna hur han reagerade för tryck och formgivning på volt. Han lyssnar så fint så kroppen så att bettet satt där gjorde ingen större skillnad. Mycket duktig.
 
Jobbade även lite trav. Rakt fram och på volt.
Tog sedan hjälp av Mia för att rulla igång i galopp utan större konstigheter.
Zydan fattade en fin galopp och Donovan följde fast i en liten bockig start hehe men var bara att lyfta upp huvudet och be om lite mer framåt så hittade han snart en lugn och taktfast galopp efter Zydan.
 
Vi galopperade isär lite och Zydan såg sin chans och busa. Hon ökade tempot och började små bocka med Mia, då det var blött i marken kunde inte Mia säga ifrån på skarpen med risk för att Zydan skulle tappa fästet.
 
Dock var hon ju ändå tvungen att göra något så försökte minska tempot vilket resulterade i att Zydan blev tvär och tog ett större bocksprång som råkade sluta med att hon i landningen halkade och tappade balansen så att även Mia tappade sin balans och slungades av.
 
Zydan backade undan när hon såg att Mia ramlade ner snett framför henne men stannade och väntade på sin ryttare som nu satt där på marken.
 
Fick stopp på Donovan en bit ifrån för att inte uppröra Zydan då hon inte riktigt gillar när Donovan är för nära.
Mia tappade andan och gjorde illa tummen så hoppade upp igen och vi tog en klätter tur i skogen som avslutning.
 
Hästarna skötte sig fint men Mia kände av fallet mer och mer.
Det hela har nu resulterat i hjärnskakning, stukad tumme och ömma muskler i nacke, axlar ner i rygg.
Allt för att det blev lite för kul en stund på blött underlag. 
 
Men Mia är uppvilad och känner sig bättre och en ny tur är bokad ;-) olyckor händer så lätt men vi hade i övrigt en super trevlig tur med underbart väder och hästar <3 
 
 
 
 

Hinderpark

Publicerad 2014-10-07 23:02:09 i Haghäng,

Har undan för undan med min fars hjälp börjat få ut lite hinder på min stora äng i hagen.
 
Idag byggde vi upp 10st hinder på ängen och jag är super nöjd över hur det blev. Många fasta hinder som ändå är lätta att bygga om + höja :-D 
 
Är näst intill klar ska nu bara utöka min terräng hinderpark med en hoppslinga som ska leda in på min lilla äng med ett par hinder är tanken.
Ska bara hitta en bra slinga så kan röjning och byggd starta även där.
Tills dess har jag nu dessa fina hinder att leka med. Så nöjd och så himla tacksam för min underbara pappa som hjälper mig bygga <3 
 
en liten överblick över en del av ängen

Markarbete x4

Publicerad 2014-10-07 10:05:00 i Cereza, Donovan, Fresa, Haghäng, Zydansie,

Igår var en ledig dag från jobbet men full rulle ute hos hästarna.
 
Började med att verka Donovans hovar lite snabbt innan det blev dags för lite markarbete med hästarna.
 
Började med D. På med kapsonen och ut på ängen för att känna efter vad han kan sen innan då jag inte riktigt vet hans utbildnings nivå inom det akademiska.
 
Vi jobbade lite i skritt och gick även in på lite början till sluta. Är inte helt säker på om han gjort detta tidigare men efter lite guidning började han så smått komma på vad det var jag ville och gav mig ett par steg i varje varv.
 
Avslutade och hämtade nästa unghäst.
C var inte alls på humör och satte sig på tvären redan från första stund. Sa jag höger så gick hon garanterat åt vänster :-P 
Ingen höjdare. Lite som om vi pratar olika språk nu för tiden.
Har i alla fall nu bokat in oss på en kurs nästa helg för att se om vi kan laga vår relation igen.
 
Nästa på tur blev Zydansie.
Henne gick allt förvånansvärt bra med. Gick igenom det vi tränat på tidigare och även om det var länge sedan sist gav hon mig klockrena försök och rörelser i de olika skolorna i både skritt och trav.
Gjorde ett par galoppfattningar som hon tog i lite för hög form men annars helt okej.
 
Hennes pass höll väll bara på typ en kvar, behövdes inget mer när det flöt så bra. Ville inte påbörja något nytt just denna gång.
 
Sista hästen att jobba var Fresa.
Har ju inte gjort något med henne sen spiken i foten då jag ville avvakta ifall hon skulle ha ont i foten. Men under denna tid har hennes energiförråd runnit över.
Hon han varit överallt och ingenstans hela tiden. Tyckte det blev dags att hon skulle få göra ju med lite energi på ett kontrollerat sett (att dra runt i hagen som en galning verkar inte räcka för damen :-P ) 
 
Satte på tömkörningrsgjorden och gick ut på ängen. Kollade av skritten som var väldigt ivrig och hon ville inte riktigt slappna av.
Lät henne komma fram i trav och man kunde inte se det minsta tecken på någon öm hov så hon fick jobba på och efter ett tag kom första frustningen och steget blev längre och mer avslappnat.
 
Hon fick även göra ett par galoppfattningar i varje varv. Hon rörde sig ledigt genom hela kroppen och i det avslutande arbetet längde hon sig fint och tog ut steget ordentligt.
 
Mycket skönt att se henne så lugn och harmonisk igen. Var ett tag sedan sist. Får bli att aktivera henne igen nu när jag ser att hon inte känner av något i hoven. Ska bli kul att få komma igång med henne igen.
Inga fler bakslag nu tack för damen <3 
 
 

Unghäst hoppning

Publicerad 2014-10-05 21:04:00 i Cereza, Donovan, Ridhus,

Efter ett 11,5h pass på jobbet igår fick jag med mig min goda vän Anton ut till hästarna.
I skymningen traskade vi ut i hagen och hämtade Cereza och Donovan. 
 
Hade bokat ridhuset i förväg för lite löshoppning med de unga tokarna.
Väl framme fick de vandra runt lösa medan vi tvåbenta bar fram hindermaterialet.
De fick sedan jogga över lite bommar tillsammans då jag inte viste hur D skulle reagera, om han gjort något liknande eller ej. Kändes då säkrare att låta han se allt med C som guide.
 
Allt var lugnt och de tog det hela med ro, så plockade in D till mitten där Anton stod med honom medan jag la upp hindren ett efter ett till C.
 
Hon kom ihåg hur hon skulle göra även om det gått en hel sommar utan någon löshoppning eller liknande i ridhuset för henne. Ville komma lite väl nära till en början men tror hon mest kände in avstånd och hindertyp för väl varm i kläderna så tog hon det med lätthet med fina språng.
 
Ett par hopp i varje varv fick räcka då det var så länge sedan sist och ville bara att hon skulle få leka av sig lite utan större krav (och helst utan träningsverk då det kan verka negativt nu vill en början) 
 
Sedan fick D komma ut på banan igen. Efter lite bommar igen fick han ett par kryss som sedan blev små räcken och en liten oxer.
Jätte flutiga hinder till en sådan stor häst men helt lagom för dagen då han hade mycket annat att koncentrera sig på då det var ett helt nytt ställe för honom.
 
När han studsat lite i bägge varv och började förstå hur allt gick till och började ta allt helt avslappnat utan några konstigheter avslutade vi.
 
Två mycket nöjda unghästar fick sedan komma hem till hagen.
Mycket roligt och intressant att studera dessa två olika individer i sin träning och hur snabbt de snappar upp saker och ting.
 
 

Hur man känner igen olika hästraser.

Publicerad 2014-10-03 22:12:41 i Vardag,

(snodde denna från en pollare på fb, bara tvungen att dela med mig :-P ) 
 
Hur vet man att en häst är ett..

Halvblod?
-Har en egen box med namnskylt och allt på hästkliniken.

Quarter?
-Den hinner stanna trots att den kommer i 110km/h i galopp mot dig i hagen.

Ardenner?
-Den hinner inte stanna trots att den kommer i 5km/h mot dig i hagen.

Fullblod?
-Du undrade vad det var som for förbi.

Arab?
-Den vänder o försvinner i horisonten när du lyfter handen o ska vinka hej.

Varmblodstravare?
- Hästens nos är i rak vinkel rakt ovanför bogspetsen vid ridning.

Kallblodstravare?
-Du misstänker att något är fel i översättningen då alla dina kommandon verkar betyda "fortare"...’’

Russ? 
-Det hänger en skrikande 10-åring i andra änden av grimskaftet.

Fjording?
-Den ser ut som en rund gul hösilage bal.

Shettis?
-Den befinner sig i grannens blommrabatt på fel sida staketet.

Islandshäst?
-Du upptäcker överraskat att det visst fanns en häst under man- och pälshögen!
 
 

En ny rygg

Publicerad 2014-10-03 10:58:52 i Donovan,

Igår blev det första turen på Donovans rygg.
En barbackatur i sällskap med Mia på Zydan och Elise på Maggie
 
En härlig skogstur blev det där jag fick lite mer känsla för denna häst.
Mycket trevligt och en bra start på vårat samarbete :-) 
 
 

Andra och första passet

Publicerad 2014-10-01 14:41:52 i Donovan, Zydansie,

Igår var Zydan och jag på ännu en dressyrlektion.
Tidigt pass, redan 07.45 drog lektionen igång. Red skogsvägen över till ridhuset igår så väl på plats hade jag en mjuk och fin häst.
 
Helt ensam i ridhuset flöt passet på bra och redan som andrapass har hon gjort framsteg.
Bättre sökning till bettet och istället för att knäppa av i nacken så som hon så lätt gör valde hon att länga sig i formen.
 
Inget perfekt arbete men är stolt över henne och hennes framsteg på denna korta tid.
 
 
 
Idag blev det ett första pass i lina för Donovan.
Han är ju väl utbildad just inom NH så kände mest igenom honom på lite olika övningar och sedan gick vi mer in på att han skulle spegla mig för att hitta fokuset och mjukheten i kroppen.
 
Avslutade med lite bus i galopp. Ett kort pass bara för att vi skulle få känna in oss på varandra, och känner att detta inte är något problem då han snabbt bjöd in till lek och följde fint.
 
Dom andra fick nöja sig med lite kel innan jobbet kallade på mig.
Imorgon är jag ledig så då ska jag hinna med lite mer med mina fyrbenta <3 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela