Välmotionerad flock

Publicerad 2013-11-10 09:09:00 i Cereza, Fresa, Lektion, Mango, Zydansie,

I lördags fick alla hästarna följa med på en ridtur.
Mia på Mango, Jag på Zydansie, Elsie på Fresa och Cereza lös tillsammans med hundarna. Cereza lekte med Mias hund Tyra under hela ritten och de turades om med vem som jagade vem, så himla söta <3

Vi klättrade runt lite i skogen och kom sedan ut på en grässtrecka. Vi tog lite trav och Fresa var överlycklig att äntligen få vara med igen <3

 

Sen tänkte vi ta en kort långsam galopp, då tände Fresa till och drog iväg med Elsie i full fart över gärdet innan hon lyckligt frustande stannade och väntade in oss andra på andra sidan XP lite överskotts energi blandat med rent lyckorus.

Sen blev det en bit i skritt innan vi tog en kort galopp på en grusväg och denna gång tog Fresa det lite lugnare och vi avslutade denna ritt med skritt igenom skogen i hagen, upp till ligghallen.

Vi sadlade av Fresa och lämnade henne och Cereza i hagen då denna tur var lagom lång och tuff för Fresa som nu är under igångsättning. Vi skrittade sen bort till parkerningen där Mias pojkvän stod och väntade in oss med lite fika. Mums

 Så här kan man också rida när man inte orkar gå hela vägen bort till parkeringen XP
 

Efter fikat drog Mia och jag vidare iväg på ännu lite längre tur. Vi klättrade runt på nya stigar, galopperade och utforskade nya delar av skogen vi inte varit i förut, klättrade ner och över ett av krondikena och bara hade super kul med våra underbara hästar <3

 

Sen kom regnet =( blöta och frusna red vi hemåt i mörkret.
Väl tillbaka i hagen gjordes hästarna i ordning för natten och Mango packades in i transport för att åka hem till sig efter en vecka med min lilla flock.

 

 

Efter lite tid att tina och få i mig lite mat hemma begav jag mig iväg till ridhuset där jag nu skulle hålla lite lektion.

Idag fokuserade vi mest på lastträning, eller mer inför lastträning.
Medans Stefan värmde upp hästen byggde jag fram två upphöjda bommar att gå igenom (som att gå i en trång gång mellan två väggar), två hinderstöd med en bom upphöjd till max för att träna att gå under. Plockade även fram två tunnor vi haft framme förut som hästen inte riktigt var okej med, även dom ställda för att skickas igenom.
Ställde fyra ”sockerbitar” i rad för att skicka över och även en ”vattenmatta” att få hästen att gå över, alltså trampa på detta annorlunda material som i detta fall är svårare än det låter.

Allt detta är bra övningar inför transport då denna häst vägrar gå i närheten av en transport, ännu mindre bli lastad.
Dessa övningar delar in transporten i olika delar. T.ex.: bommar och tunnor = väggar, bom över huvudet = tak, matta = transportens ramp + golv och sockerbitarna är psykologiskt att lyfta benen över något utan att behöva hoppa, som vid upptramp på rampen.
Sen är dessa övningar även till för tilliten mellan häst och människa. Dom skötte sig exemplariskt och togs sig igenom, under och över allt tillsammans fram till mattan där Stefan mötte på ett stort motstånd.

Motståndet gick sedan över till en otrevlig attityd och för att inte Stefan skulle hamna i kläm + få en liten paus frågade jag om jag skulle ta över en stund. Fick repet och en liten diskussion startade då jag inte godtar en pissig attityd från hästens sida.
När han började visa intresse och började föröka på egen hand igen fick Stefan tillbaka repet och de fick tillsammans sen fortsätta jobbet över mattan.
När paniken och flykten av mattan kom till att han endast travade över med nedtramp av både fram och bakfötter på mattan avslutade vi denna övning och han fick göra saker han var mer bekväm med innan lektionen var över.

Mycket hjärnjumpa blev det och tror både häst och människa sov gott denna natt ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela