Glada röda i skogen

Publicerad 2014-02-27 21:41:00 i Maggie, Mango,

 
Uteritt med Mia idag på Mango och Maggie.
Mycket trevlig ritt med mycket skog och klättring, samt trav och galoppsträckor.
 
Vi bytte hästar efter halva ritten och Mia fick prova Maggie en sund.
Allt gick bra och tror Mia gillade min lilla ponny.
 
Får se vad som händer imorgon. Har ingen riktig plan men vet att ja har mindre tid på mig än jag haft dessa dagar då jag börjar jobba tidigare.
Men tror det är dags för lite jobb med Zydansie nu när hon fått sin välförtjänta vila.

Min elev har en elev

Publicerad 2014-02-26 15:43:00 i Fresa, Maggie, Zydansie,

Tog med mig kapsonen ut till hagen och kollade av Maggie lite inom den akademiska lära från marken.
 
Tänker dock inte skriva vad vi gjorde eller hur det gick ner än att jag är nöjd över min lilla ponny.
 
* * * * * 
 
Att jag inte tänker avslöja mer är för att när jag hämtade hem lilla Maggie kom på den superva idén att Stella skulle stå för utbildningen i den akademiska läran på damen, och då vill jag inte avslöja för mycket utan Stella ska få starta upp en träning och bilda sin egna uppfattning innan jag börjar skriva vad jag tycker och tänker ;-) 
 
Ja jag är fullt medveten om att Stella precis börjat sin egna resa och utbildning i det akademiska men under mina år med hästar märkt det att genom att lära någon annan, lär man sig själv
 
 
Inte bara som att jag lär ut det jag kan till mina mänskliga elever utan som när jag lärt mig något nytt på t.ex Fresa så kan jag jobba med detta och sedan lägga över det i Zydansies träning. I och med det måste jag ta något jag precis lärt mig, tränat vidare med och sedan lära någon annan.
 
Då måste man känna till det man ska lära ut och veta hur det ska se ut såklart men även veta hur man ska göra för att ta sig dit och varför. Handlar en hel det om förståelse.
 
Självklart kan jag lära min elev att 2+2=4 men för det kan denne inte räkna matte, har ju bara lärt ut att just 2+2=4 inget mer.
Precis som med hästar, jag kan lära dom att ställa och böja men för det kan de ju inte jobba i form hux flux
Det krävs vägledning och träning.
 
 
Så nu får Stella ta den information hon får på lektionerna och träna på Fresa och Zydansie för att sedan lära Maggie.
Kommer själv också jobba henne men mest för att underhålla det arbetet hon lärt sig då Stella inte kan vara ute varje dag.
Kommer också vara med när Stella jobbar henne för att hon ska kunna ta hjälp vid behov men tanken är att Maggie nu är under utbildning av Stella ;-) 
 
 * * * * * 
 
Sen blev det en liten skrittrunda på Maggie med Fresa som handhäst för att hon skulle få följa med och klättra lite.
Zydan fick träna på att gå själv i hagen, vilket idag inte gick allt för bra då hon var lite svett när jag kom tillbaka av att ha sprungit och letat efter oss andra :-/ men bara att träna vidare. Skönt om även hon klarar av att gå själv vid behov.
 
Fresa var väldigt lycklig av att få följa med och traskade på fint <3 
 
 lånad bild från Stella

Pedikyr

Publicerad 2014-02-26 08:49:00 i Fresa, Maggie, Zydansie,

Pedikyr för Fresa och Zydansie igår. Maggie fick träna på det där med att stå själv i hagen en sund, inte helt uppskattat men funkade fint efter en liten stund.
 
Tog först hem tjejerna och spolade fötter och ben. Passade även på att tvätta svansarna på dom.
Sen promenerade vi till ridskolan där jag brukar låna deras fina uppbindnings spilta just vid hovvård.
 
 
Pappa var med och hjälpte till idag :-) 
 
Tjejerna fick fin fina fötter och min hovvårdare var nöjd över hovarna, speciellt Zydan som inte varit barfota ens ett år ännu och ändå har fått så himla fina hovar.
 
Sedan tillbaka till Maggie som stod och väntade tålmodigt i hagen.
 
Under eftermiddagen blev det jobb och så är schemat även idag. Så snart ut till damerna för att jobba Maggie lite och även ta Fresa på en promenad medan Zydansie får en hel ledig dag i hagen idag.
Egentligen var Zydans vilodag planerad för igår men i och med hovvården tog vi oss en skogs och klättrings tur på väg hem till hagen. Så de fick klättra lite över stock och sten när vi ändå var iväg ;-) 

Vattenbus och Terränghoppning

Publicerad 2014-02-25 01:08:00 i Mango, Zydansie,

Nu är Stellas sportlov slut och det kändes faktiskt konstigt att rida iväg utan henne idag =/ hehe tänk så fort man vänjer sig vid att ha sällskap

Hade i alla fall planerat en uteritt med Mia.
Sadel och träns på Zydan för nu skulle vi hoppa lite terräng och leka lite i vattnet ;)

Vi red en sväng genom en skog som uppvärmning och studsade lite naturhinder vi byggt upp sen tidigare. Sen gick vi bort mot det översvämmade fältet.
Var inte alls lika mycket vatten som tidigare då sol och vind dessa fina dagar som vart bjudit på, torkat upp nästan hälften av allt vatten. Men fanns ändå lite att galoppera runt i ;)

Zydansie var väldigt skeptisk till vår plan och tyckte inte att hon skulle behöva blöta ner sig i onödan. Men även hon kom på hur kul det var efter ett tag ;)

Förutom galopp och bus i vattnet hoppade vi vidare på lite naturhinder och större stockar. Tog oss även över en stock som låg snett över ett dike, tror jag och Mia tvekade mer än hästarna på det hindret haha men över tog vi oss allihop.

 

Zydansie som nu gått rätt hårt ganska så många dagar var rätt nöjd och inte alls så springig och överenergisk som hon brukar kunna vara i terrängen.
Hon jobbade fint och hoppade med hela kroppen.

Vi avslutade med en galoppsträcka i full fräs där Mango och Zydan tog fram sina galoppörsinen och verkligen tog fart XP hej vad det gick

Mycket duktiga hästar idag <3

Imorgon kommer hovis så då får Zydan en välförtjänt vilodag med lite pedikyr

 

Flera dagar har rullat förbi

Publicerad 2014-02-25 00:05:00 i Fresa, Lektion, Maggie, Mango, Ridhus, Zydansie,

Efter veterinärens besök har Fresa fått stå och vila och äta sitt smärtstillande. Fick ett samtal på fredagen och fick då provsvaren vilka var negativa.
Negativa som en positiv sak, inge fästingsjukdom, korsförlamning eller liknande.

 Alla värden såg riktigt bra ut och de kunde inte ge mig något svar på varför hon haft sådana febertoppar eller hennes stelhet i bakpartiet så nu återgår jag till min tanke om trädet eller omkullramlande på cementplatan som jag skrivit om tidigare. Men vet inte helt 100.

Hon fick i alla fall äta klart sin medicin och valde att ställa henne i egen hage denna tid för att hon skulle få den vila kroppen förtjänade utan att de andra skulle kunna gå in o flytta runt på henne.

Hon tog det hela med ro och har blivit bättre varje dag som gått. Igår fick hon sista dosen av smärtstillandet och hon var pigg, glad och tog sig flera travrundor i hagen självmant så idag drog vi bort de extra trådarna och alla tjejer går tillsammans igen =)

Hon har gått från att tålanda till att tracktlanda igen, hon har fått tillbaka mjukheten i muskulaturen i bakpartiet och börjar röra sig helt obehindrat igen. Mycket skönt att se så nu ska hon få börja följa med som handhäst på ridturerna igen för att sakta med säkert komma igång igen <3

~~~~~~

Vi har hunnit med många uteritter dessa dagar som gått med Maggie och Zydan, mycket mysiga även om vädret inte varit de bästa.

En dag följde till och med min mor med. Lånade Mango till henne, satt själv på Zydan och Stella hängde på med Maggie.
Långtur i regnet blev det, super mysigt även då vi var lätt nedkylda väl tillbaka ;)

 
 ~~~~~~

I lördags hade jag bokat ridhuset och de röda skulle få hoppa lite.

Stella var med och fick börja med Zydansie för att känna igenom henne och träna lite sen förra tävlingen och lite inför nästa.

Själv började jag med Maggie. Konstigt att sitta på ponny igen men hon bar upp mig bra och jag kände mig inte alls så stor som jag trodde jag skulle känna mig.

Red fram och märkte snabbt viken ridning hon var van vid sen tidigare så att säga. Hon har ju varit utlånad på foder till en yngre tjej och de har tränat och tävlat lite grann. Mer än så vet jag väl inte riktigt men man känner snabbt vad hon nu var van vid och vad vi har framför oss för att få henne att förstå vart vi vill ha henne och hur vi arbetar tillsammans med våra hästar (Jag och Stella)

Vi jobbade oss rätt svettiga men inte helt konstigt när hon har världens vinterpäls och jag satt med tjocka dunvästen. Sen med ett annat tänk av arbete än vad hon var bered på gjorde det hela väldigt utmattande för henne fysiskt och psykiskt.

Stuttsade över ett par småhinder och till en början när hon hade alla krafter kvar i kroppen hoppade hon fint över med världens ryggverksamhet men när energin och orken sinade gled hon över smidigt men inte med samma kraft utan bara precis så pass att hon kom över.
Mycket glad i hinder är hon i alla fall och tvekade inte en gång =)

Hon fick sedan vila lite medans jag ställde mig i mitten och hjälpte Stella lite. Hon har under en tid haft höjden emot sig och inte känt sig säker gällande högre höjder och jag har hjälp henne där hon känt sig trygg istället för att puscha på.
Idag hade modet återvänt och hon bad om högre höjder ;) Ett par räcken låg på 90cm och ett trippelbarr låg på 1meter. Både ryttare och häst såg ut att ha roligt och gled över utan problem, så himla kul att se.

Stella fick sedan prova Maggie som lite avslutning för damen. Egentligen bara glida runt och hoppa ett par språng för att få känna lite på henne inför hennes kommande träningar.
Stella tyckte det var lite svårt att rida ponny igen :P hon kände sig så lång hehe

Men det såg bra ut, hon ska bara bli lite mer flexibel i sin ridning så försvinner den olustiga känslan när man byter häst. Men efter så lång tid med att bara setat på Zydansie är det ju inte jätte konstigt.

 
(Lånade bilder från Stellas blogg, där hittar ni även filmer på hennes hoppning med Zydan och med Mggie)
 

 ~~~~~~

Söndagen begav vi oss till ridskolan igen men inte ridhuset, utan för att använda stora utebanan.
Jag promenerade dit med Maggie i repgrimma och körde lite NH, hon var super duktigt.

Nu kunde jag verkligen känna att det var Åsas häst jag fått hem ;) lekte lite med små markövningar och vid de lerigaste partierna fick hon bära mig.

Väl på banan fick hon stå och vila bredvid mig medans jag höl lite lektion för Stella och Zydan.
De var super duktiga och vi höll oss idag till att finslipa på ställning, böjning och takt.
Hon fick ligga och rulla på en stor 8 och verkligen koncentrera sig på voltbytena och takten i traven, att förändra den med hjälp av sitsen och lättridningen i första hand.

Allt flöt på fint, fick tjata lite på små petitesser i hennes sitts men när hon väl hamnade rätt gjorde även Zydan det.

De fick även träna lite galoppfattningar då detta är bra styrketräning för Zydan. Hon har blivit mycket mycket starkare i sina fattningar men ibland glömmer hon bort sig lite och hinner inte riktigt med att få med alla fyra ben utan springer till lite innan själva fattningen. Fattningen kommer då inte från rätt bakben och blir lite halvtaskig. Men som sagt, satt Stella där hon skulle satte de fattningarna snyggt.

Ett super pass

 
(även dessa bilder lånade från Stellas blogg)
 

Gick sedan hem för att lämna sadel och träns innan vi skulle rida tillbaka till hagen. Fick då för mig att prova klippa Maggie.
Vet att hon blivit klippt flera vintrar tidigare, och då helklippning. Nu vill jag bara skala henne precis som de andra damerna till en början och skulle hon ändå bli jätte svett får vi klippa mer.

Känns dumt att ta mer än nödvändigt på en gång :P

Ställde henne på baksidan och startade maskinen, hon reagerade inte så klippte henne utan problem. Inte många hästar man kan stå på baksidan och klippa haha <3

 
 

Blodprov

Publicerad 2014-02-19 22:03:00 i Fresa,

3 av 4 hästar mår prima men en mår inge bra alls :-/ 
 
Lider själv när någon av mina hjärtan lider och har ingen lust eller inspiration till något.
 
Blodprover är tagna idag och smärtstillande, extra selen och B-vitamin införskaffat och inväntar nu svar för att veta vad för vidare behandling som väntar min älskling. Om nu behandling är nödvändig.
 
 en gammal mysbild med Fresa

Lite bus över stock och sten

Publicerad 2014-02-18 20:38:00 i Maggie, Mango, Zydansie,

Upp halv fem för att rulla iväg till jobbet halv sex. Alldeles för tidigt, inte mänskligt att gå upp och jobba så tidigt ju.
Slutade i alla fall vid ett så det var skönt.
 
Hade egentligen inte någon plan för dagen med damerna men efter att pratat med Mia blev en uteritt med hopp och bus i skogen bestämt.
 
Åkte ut till hagen där världens bästa Stella varit ett tag och mockat bort nästan allt som var kvar att mocka på foderplatan, så himla duktig min lilla assistent ;-) 
 
Vi fångade in en ovillig Maggie som tyckte det var roligare att springa runt än att vara med oss :-P 
Men tror hon blev glad när hon väl kom på att lite bus skulle hända.
 
Red över med de röda medan Fresa fick stå kvar och vila i hagen.
 
Hämtade upp Mia, Mango och Elis
Vi skrittade fram en bra bit innan vi gick in och hoppade lite i skogen. Zydan var ofokuserad och var överallt och ingenstans istället för att ha koll på hindren. 
 
Tog ett par språng men sen var hon så himla fin. Hoppade runt och fint över ryggen, fick ta ett mantag ibland för att inte skickas all världens väg när hon verkligen hoppade igenom kroppen.
Bra balansträning baracka och allt ;-) 
 
Stella som satt på Maggie tog även hon ett par språng. Nu fick jag se det hennes ägare pratat om, ÄLSKAR att hoppa haha
Stella fick hålla i sig men verkade lika lycklig som Maggie ;-) 
 
Bara ett par språng för lill damen idag, mest för att även hon skulle få busa av sig lite
 

500kg häst i handen

Publicerad 2014-02-17 22:18:00 i , Maggie, Mango, Zydansie,

Som skrivet tidigare så var planen idag en liten uteritt med Stella, Mia och Elise.
 
Ville inte tvinga med Fresa på uteritt där hon blir tvungen att följa med i resten av gruppens tempo när hon inte är fräsch.
Bättre att hon fick vila i hagen och ta sina promenader i sin egna takt.
 
Jag satt på Zydan och Stella fick sitta på Maggie.
När vi red bort till Mia fick vi ett större sällskap på uteritten än planerat, istället för fyra hästar och tre hundar så blev vi sex hästar och fyra hundar.
 
Mycket mysigt och Maggie skötte sig fint även om hon hade lite väl mycket energi. Stella fick känna på både trav och galopp även då det var en skritt tur vi var på :-P 
Skönt att se henne så trygg och glad i större och helt nytt sällskap och även så pass nöjd med Stella på ryggen.
 
Super härlig uteritt i ett underbart väder med strålande sol, som balsam för själen
 
 
Efter uteritten skulle vi lämna av hästarna i hagen och Mia ringer mig och ber mig komma och sitta upp på Mango.
Hon har efter ritten planerat lite arbete på banan men Mango hade inte varit snäll och hängt fast i bettet och lyckats knäcka till hennes rygg :-/ 
 
Åkte över efter att vi släppt hästarna och satte mig upp på Mango som stod på banan och väntade.
Han försökte lite smått hänga i bettet men jag han för det mesta lossa det hela innan han fick någon större inverkan med sitt hängande. Efter vårat två timmars pass för ett tag sen och med ett par markpass i kapson emellan hade vi ett språk att ta till som fick honom rätt snabbt på rätt tankar.
 
Han började fokusera bra och jobba igenom kroppen i bägge varv i skritt, gick över i små intervaller i trav och en kort galopp i varje varv. Inte helt där i högre gångarter men helt okej.
 
Eftersom Mia nu hade så pass ont i ryggen och inte kunde sitta upp igen slängde jag upp Stella för att Mango skulle fortsätta på samma sätt även om det inte var jag som bad om det.
 
Nu låter det som om jag är den enda som kan rida Mango men så är det inte meningen att det ska låta. Mia rider Mango super bra och de är ett så himla snyggt team.
 
Men det som gör det lättare för mig att hinna före honom och sätta honom i ett arbete har med utbildning att göra. I och med att jag varit på samma NH kurser som Mango och hans ägare så vet jag vad han lärt sig där och kan då ta till sådana trick i den vanliga dressyren för att få honom dit jag vill.
 
Nu när jag hittat ett sätt att få honom till arbete ska det bara blandas in i Mias ridning lite till så hon har lite extra tricks att plocka fram vid behov utöver hennes otroliga kunskaps bank ;-) och som jag skrev kunde ju inte Mia ta över denna gång.
 
Men har ju även min Stella som går under "utbildning"  så var ett perfekt tillfälle för henne att prova på och testa en helt annan sorts häst än mina damer och använda sig av de "verktyg" hon fått med sig än så länge ;-) 
Inte helt lätt men hon hittade näst intill rätt och Mango fick inte hänga i tygeln utan fick ta och bära sig själv. 
 
Mycket bra avslutning, hoppas nu Mia snart är bättre i ryggen och kan börja rida och träna igen
Stort krya på dig till Mia <3 

Roadtrip och löshoppning

Publicerad 2014-02-17 11:49:00 i Fresa, Maggie, Ridhus, Zydansie,

Efter lördagens AK lektion och allt mockande blev det en roadtrip med min far. Vi gav oss iväg efter sex någon gång och åkte tvärs över landet för att fem timmar senare komma till min goda vän Åsa.

Klockan var redan halv tolv så det blev inte mycket mer gjort denna dag/natt utan bara att gå o lägga sig.

Morgonen där på blev det en super mysig frukost med en massa snack om allt och inget.

Vi begav oss sedan ut till stallet/ligghallen där Åsas fina Shani som jag träffat flera gånger under olika kurser vi varit på samtidigt. Även Maggie, Shanis mor stod där ute, en söt liten dam jag aldrig träffat förut då hon varit ute på lån till Åsas syster.

Maggie eller hela hennes namn som är Armanise Miss Magic är en Welsh Cob på 148cm, född 2002. Att jag skriver ut detta är att efter att fått se Åsa och Maggie i rundkorallen och hört ännu lite mer om hennes liv och utbildning lastade vi på henne på transporten, kramade vi hej då och rullade hemåt igen.

Ja jag har införskaffat mig en liten dam till ;)
Inte köpt utan bara på foder. Nu när Cereza varit borta ett tag märkte jag på Zydansie att hon inte mådde helt bra, hennes humör förändrades till det värre varje dag som gick och allt gick ut över Fresa. Så fort Cereza och Lord kom tillbaka för en visit blev hon som normal igen.

Detta fick mig att börja söka en sällskaps häst/ponny för en kortare tid tills det att Cereza kommer tillbaka på heltid.
Hittade en hel del som skulle kunna funka men ändå inte och så dök Åsas Maggie upp i en diskussion och det kändes helt rätt. Inte bara någon som skulle gå som sällskap utan även någon som kan bara med och arbeta och busa med både mig och Stella.

Så en dag bestämdes och vi åkte och hämta henne.

Hade ihopsläpp direkt, först att de gick på varsin sida av tråden för att se lite reaktioner och allt gick så bra så då släppte jag ihop dom. Var egentligen bara Zydansie som inte tyckte om sin gäst så mycket och stod på håll och viftade med ett bakben och pep hehe XP

 

Lämnade dom när allt lugnat ner sig helt för att senare åka ut igen med Stella då vi hade en löshoppning bokad i ridhuset och hade även sagt att jag skulle hjälpa en vän från ridskolan med sin häst också.

Så även om Maggie är helt ny och Fresa inte är helt återställd i bakkärran så fick hela flocken följa med. Lite för att binda ihop flocken ytterligare och även för att de behövde komma ut o röra på sig lite extra.

 

Hade byggt upp tre hinder med ett galoppsprång emellan på ena långsidan, la även in markbommar mellan hindren då både Zydan och ”B” ibland blir långa och tar hindren på fart och då kör studs även då det är avståd för ett galoppsprång. Andra långsidan hade jag ställt upp en trippelbarr och hade även ett litet räcke på ena kortsidan för att få dom att tänka till lite och inte bara sladda runt ;)

Vi började med ”B” och han skötte sig så himla bra, han har lite svårt att få med sig bakbenen ibland och speciellt i ena varvet och landar då gärna i korsgalopp efter hindren. Vi jobbade på ett tag extra i det varvet och även om det inte blev perfekt var det så himla mycket bättre än tidigare löshoppningar.
Märks att de kommit igång med träningen ordentligt och att han börjar muskla sig lite mer liksidigt och även att han börjar förstå sig på det här med löshoppning och tar i lite mer i varje språng än att ta allt med fart =)

Sedan blev det Zydans tur och för första gången sprudlade med energi om henne och hon sprang runt och ruskade på huvudet och gjorde små krumelur språng i galoppen. Massa bus, mycket kul att se då hon brukar var så himla allvarlig med all träning.

Hon fick hopa fram och tog det med en kraftfull galopp och verkligen flög över hindren. Vi höjde och hon som annars har haft det lite svårt med sin egna avståndsbedömning såg verkligen ut att tänka till och mäta avståndet framför sig.

Hon hade en taktfast och kraftfull galopp och fick väldigt fina språng. Är så himla nöjd över kvällens pass <3

Maggie och Fresa stod hela tiden i mitten och såg på med ro, nästan halvsovande hela kvällen ;)
Sen red vi hemåt och Zydans träning hade en väldigt positiv inverkan mot Maggie, väl i hagen stod de mule mot mule igen och verkade helt nöjda med situationen =)
Får se hur det är när jag kommer ut idag.

En liten uteritt är planerad med Stella, Mia och Elsie

Lektion i hård blåst

Publicerad 2014-02-15 17:43:00 i Lektion, Zydansie,

Idag blev det även lite AK med Stella och Zydan, liten lektion för tjejerna.

Det blåste något fruktansvärt och Zydan var uppe i varv och trodde varje vindpust skulle äta upp henne :P
Gick inte jätte bra att visa Stella hur hon skulle börja med en hispig häst som fnattade runt.

Jobbade henne lite på volt ett tag istället och när hon började koncentrerade sig och lugna ner sig kunde vi börja lektionen.

Vi började med det hon skulle checka stillastående. Först att hon kunde sänka huvudet för ett lätt tryck i kapsonen.
Vidare till att få en korrekt ställning i nacken, sen även en böjning i halsen och med en liten ”halvhalt” kunna se att inner höften gungade fint i en lite framåtgående rörelse.

Inte helt lätt men efter ett tag började de hitta rätt själva och tillsammans ;)

 

De fick sedan börja gå på volt och försöka hålla ställning, böjning och höften på plats även i skritt på volt. Stella gick framför Zydan baklänges för att vara nära och kunna behålla samma kontakt och samma kommandon som vid det stillastående arbetet.

De fick till ett fint arbete där Zydan spårade fint med en fin form och höften på plats ett par steg i taget. Är så stolt över mina tjejer =D

 

Avslutade det hela med att visa hur jag lärt henne början till ett ”sluta arbete”. De provade även på det först stillastående och sen när de började förstå varandra även i detta fick då gå ett par steg i sluta på rakt spår. Super duktiga =D

Bild från i Somras på fina tjejerna
 
 

Det som göms i snö....

Publicerad 2014-02-15 17:22:00 i Cereza, Fresa, Lord,

I torsdag var jag ut två gånger hos mina älskade hästar, en på morgonen innan jobbet och en efter. Min plan var ju att jobba lite med Cereza men mina planer ändrades snabbt när jag kom efter jobbet.
Fresa var stel och haltade på vänsterbak men ändå vilig att röra på sig. Ingen svullnad eller värme och svårt att se om det satt högt eller lågt.

Var ett träd som ramlat över foderbordsplattan och är rädd hon antingen fått det över sig eller i och med att det har rasat har hon fått panik och gått omkull på cementplattan när de stått där och ätit i godan ro.

Gav dom kraft och alla åt med god aptit men när Fresa ätit upp gick hon långt in i ligghallen och la sig utmattad. Magen lät och var igång som vanligt men hon var helt slut och bara låg orörlig.
Tog tempen och såg att hon åk på en febertopp.

Ringde veterinär för att rådfråga lite då jag var rädd för en infektion i käken som gjort henne så dålig. Men efter att undersökt käken både utanpå och in ifrån kunde jag konstatera att allt såg ut och kändes som det skulle. Vi diskuterade ett tag och kunde räkna bort sjukdom efter sjukdom, som t.ex kolik mm.
Men ingen blev någe klokare på hennes tillstånd. Fick rådet att åka hem och sova för att sedan åka tillbaka på morgonen och tempa igen, hade Fresa då blivit värre skulle hon komma ut.

Jag slängde på henne ett täcke ifall hon skulle bli liggande så hon inte skulle bli nedkyld och åkte hem.

Nästa morgon jobbade jag redan från klockan sju men min far åkte ut och tempa och hon låg på gränsen till feber men var uppe och gick (dock fortfarande stelt och lite små halt utan några svullnader eller värme) och hade god aptit. Men innan pappa åkte hem gick hon in i ligghallen och la sig som kvällen innan.

Jag åkte ut vid lunch och hon var helt utan feber men fortfarande lite halt =/

Hade dock ingen tid att fixa mer med mina damer då vi skulle lasta in Cereza och Lord för en resa hem till Stockholm.

 

Allt gick jätte bra från lastningen till det att vi kommit fram och de fick komma ut i sin hage igen. De knatade direkt upp till höbalen och vi klappade lite på dom och rullade hemåt igen.
Zaba och Wilmer kom hem senare på kvällen och Cereza hade sprungit fram och gnäggat högt mot sin far när han klev in i hagen, även Lord välkomnade honom varmt =) härlig liten familj de där.

Mia hade varit ute hos mina damer under tiden vi var i Stockholm och tempat Fresa och hon höll sin normaltemp även då, mycket skönt att höra=)
Nu kändes det som om jag kunde lugna ner mig helt gällande hennes tillstånd.

Sen blev det faktiskt lite umgänge med ett par kompisar när jag kom hem.
Ut en sväng på detta års alla hjärtans dag till ära ;)
Mycket trevlig kväll.

 

Idag åkte jag ut till hagen och började mocka av foderplattan, är ju en stor gjuten cementplatta som jag har tjejernas foderbord på. De brukar vara rätt renliga av sig på denna platta och inte alls mycket att mocka vanligtvis men efter vinterns snö har de visst trott att det var bar mark de gått på och bajsat lite varstans.
Och det som göms i snö kommer fram i tö :P

Mockade halva plattan med Stellas hjälp och ska ta resten en annan dag och hoppas mina damer inser att plattan ännu en gång återgått till en ”icke bajs zon” :P

Trädet som ramlat för ett par dagar sen ligger också kvar då jag behöver få ut fyrhjulingen för att dra bort det men det ligger som tur var inte i vägen så med den är det inge brådska utan den får ligga där ett tag till.

Framsteg och Bakslag

Publicerad 2014-02-12 22:34:00 i Fresa, Zydansie,

Båda damerna fick sig ett Ak-pass från marken i morse innan jobbet.

Med Zydan fortsatte sökningen och fotplaceringen vara i centrum. Pusselbitarna faller på plats mer och mer.
La även till lite förflyttningar av bakdelen in mot en sluta. Inte helt lätt och tog sin lilla stund för henne att acceptera att något nytt introducerades. Men när hon väl fattade det kom det mer och mer naturligt

Vi jobbade med slutan på rakt spår med en ”vägg”(innefattande trädrakor, staket, diken mm då vi körde all träning i naturen idag) till hjälp för att hon skulle få ha lite stöd nu när det är något helt nytt.
Helt nytt kanske är fel ordval föresten.  Hon har lärt sig att gå i en sluta sen innan min tid, men det var den engelska lärans sluta och inte den akademiska, en viss skillnad ;)

Hon jobbade på bra och började även komma ner i formen avslappnat även då jag bad om ett par steg i sluta då och då, duktiga tjejen.

 

Fresa fick jobba lite på volt först i skritt och trav med lite öppnor och slutor som hon tycker sig kunna och blir glad av att få visa upp, knäppisen

Sen tog vi också lite hjälp av vår ”vägg” när vi gick vidare mot de halva stegen som vi påbörjade så smått igår.
Även idag körde hon hela registret innan hon coolade ner och började invänta ett kommando och sen försöka göra det jag bad om istället för att köra världens mest speedade gissningslek :P

När jag trodde hon började fatta vinken helt och hållet kom ett bakslag och allt vi byggt upp bara rasade samman och hon stressade runt som en annan snorloska.

Ibland kan det vara svårt att jobba en överambitiös häst som även lider lite av presstationsångest, kan så lätt gå över till att hon övertänker allt och då slår det slint och hela hennes värld rasar samman för hon inte verkar tycka det hon gör duger. Låter som om jag pratar om en människa men i sådana här anseenden är Fresa väldigt mänsklig.

Vi jobbade vidare en stund till från ruta ett igen. Och när hon började på nytt fatta vinken och tog kommandot direkt och verkligen försökte samla sig och trampa ett par gånger i följd fick det räcka för dagen.


Mycket utmattande denna övning då samling är ett måste och hon inte riktigt är helt där muskulärt ännu för att klara sådan samling, men jag är inte ute efter det perfekta halva steget utan är bara ute efter att hon förstår konceptet och ger det ett försök så sen när hon har musklerna vet vad som gäller och då kan genomföra det med den kraft och spänst som krävs. Samt att det är en väldans muskelträning som hon så väl behöver i små doser just nu.

 

Lite kraft och gos senare så bar det av mot jobbet.
Imorgon ska jag nog försöka jobba min lilla bebis lite också, får se vad som hinns med då jag fått hoppa in ett par timmar på jobbet imorgon som egentligen inte var planerat. Lite behöver nog lilldamen tänka också och inte bara få en massa pussar och kramar varje dag, även om de självklart är obligatoriska  :P

 

 

3 bra pass

Publicerad 2014-02-11 21:38:00 i Cereza, Fresa, Lord, Mango, Zydansie,

Ledig idag så lyxade till det med en liten sovmorgon innan det bar av ut till hästarna.

Mitt första stopp var hos Mango. Mia hade lunchfodringen men hade fullt upp idag så erbjöd mig att ta den. Jag fodrade alla hagar förutom Mangos då jag skulle jobba honom lite innan.

Plockade ut honom i kapsonen och fortsatte med arbetet me sökningen nedåt och han egna bärighet då han lätt lägger sin vikt och balans i tyglarna/linan vid arbete.
Idag var han mer med på vad som skulle göras och jobbade på fint även om han fick lite utbrott ibland då han inte riktigt orkade koncentrera sig stundtals och även då det var muskulärt utmattande för honom.
Han jobbade upp sig fint och fick ett fint insving =)

Bara skrittarbete hela passet igenom och gick vidare och började introducera skolan sluta för honom. Väldigt jobbigt att böja igenom kroppen och trampa under på tre spår men vi tog ett steg i taget och han såg så himla stolt ut när han fick beröm för de fina steg han gjorde =)

Till slut kunde vi gå från spåret in en meter innanför spåren i en sluta. Vi påbörjade en volt med ett par steg i sluta och avslutade volten sen igen med ett par steg i sluta, så himla duktig.

Han fick en morot och sen ut i hagen igen och se fick de sitt lunch hö och tuggade nöjt.

 

Åkte ut till mina egna damer och sadlade på Zydan med dressyrsadeln och träns för idag skulle vi ta oss ett litet dressyrpass. Vi red bort till ridskolan en bit bort och gick in på deras väldigt stora utebana.
Under vägen dit både travade vi och galopperade kortare sträckor så väl på banan kunde vi börjar arbeta ganska direkt.

Vi jobbade mest med trav och galopp övergångar och rullade på lite volter. Bara mjukgörande arbete men även med mycket fokus att ha avslappnade gångarter men kraftfulla galoppfattningar och mjuka avbrott. Detta låter ju väldigt lätt och är oftast väldigt lätt på välutbildade hästar, men Zydan har lite svårt att slappna av och utan avslappningen blir hon springig och har då svårt att få med sig bakbena för ordentliga galoppfattningar och blir även vinglig och trippig med stel nacke.

Nu hade hon även mycket att kolla på då det var länge sedan vi red på denna bana och avslappningen kom och gick hela passet igenom men galoppfattningarna blev fina och hon kämpade på fint. Vi fortsatte lite smått arbetet hela vägen hem också fast mer avslutande touch på det hela.

En trött häst fick sedan gå in i hagen medans jag plockade ut Fresa. Hade tänkt rida över henne också för ett litet dressyrpass men hade fått mersmak av lite ak-arbete från marken, så kapsonen fick åka fram igen.
Vi höll oss på grusvägarna denna gång och jobbade på ”rakt spår” skulle man väl kunna säga ;)

Hon tycker sig kunna det jag lärt henne än så länge även om det inte är helt 100% ännu så är det dags att gå vidare lite så hon inte tröttnar på mig hehe
Vi tränade istället på halva steg. Något vi aldrig gjort förut så det var lite spännande och se hur hon skulle reagera.

För er som inte vet vad halva steg är så kommer här en liten lätt förklaring (inte mina egna ord men skulle inte kunnat formulerar mig bättre ;) )

”Halva steg är något man bland annat använder inför piaffen. När hästen tränat sina bakben, genom t.ex skolorna öppna och sluta, så är det dags för hästen att öka samlingen ytterligare. Halva steg handlar om att korta ned hästens tempo men samtidigt behålla samma takt, det vill säga att hästen har samma takt som i traven men har kortat ned tempot och rör sig därmed till slut på stället likt en piaff. Innan dess kommer hästen att ta halva steg. Målet är dock inte endast att få hästen att trampa på stället utan att den skall uppnå ökad skankböjning, det vill säga kunna vinkla sig mer i alla leder i bakdelen.”

Fresa gjorde allt hon trodde jag menade, trav, öppna, sluta, buga, galopp :P
När inte hon fick beröm för det började hon småstegra, sparka bakut och stampa med frambena hårt i marken för att markera att hon var jätte arg hehe sötnos

Sen började hon lugna ner sig och började försöka förstå de nya kommandona istället för att gissa och vi fick till några bra starter till halva steg skulle jag nog säga. Mycket nöjd över min dam även då vi nog behöver tömma lite överskottenergi inför nästa pass.

Idag satte jag även ihop Lord och Cereza med Fresa och Zydansie och hoppades att snuttandet var över för bebis och att hon skulle få stanna hemma sen när Lord åker hem.
Men icke Cereza gick direkt och ställde sig i position och Fresa gjorde det ju bara värre och hjälpte henne med att dra bak sitt bakben och knuffa sin dotter i rumpan som för att uppmuntra henne att snutta =(

Ne bara att sära på dom igen och komma på en plan B =/

En ganska trist avslutning på en annars väldigt bra dag med alla hästarna, men men så e det ibland. Bara att ladda om och köra vidare.

Inte så stor och kaxig här inte min lilla tös <3
 

Oj vad klockan går

Publicerad 2014-02-10 22:40:36 i Haghäng,

Denna dag har gått med en rasande fart

Började det hela i hagen med alla älskade hästar. Mys, pyssel och kraft gavs innan jag lämnade dom för denna gång.

Vidare mot jobbet. Hade inte många timmar idag men de som var flög fram och jag var snart hemma igen.

Fick ett samtal från Mia som tyckte vi skulle rida tillsammans men först komma på en fika. Så en fika blev det och sen drog vi ut till hästarna.
Planerade en uteritt men innan vi var klara i stallet hade mörkret fallit och regnet så smått börja falla ner igen =/

Mina hästar fick en dag till med lite vila så får jag jobba dom som planerat imorgon istället ;) vi la istället vårt fokus på Mango.
Mia red och jag stod och tjatade från marken :P
Efter en del traggel fick de stundtals väldigt fint flyt där form, tempo och fotplaceringar flöt precis som dom skulle. Dock väldigt ansträngande enligt Mango som gärna stänger av och tror det ska räcka att han går i rätt gångart XP knäppis, blev väldigt mycket hjärnjumpa men även en massa kroppsligt för honom. Ett styrkepass i mestadels skritt och lite trav, mycket nyttigt för herrn.

En väldigt nöjd och trött häst fick sedan gå in i boxen medans Mia och jag åkte ut till mina pollar igen. Ännu en giva kraft och lite pussar på mularna <3

Och nu sitter man här och inser att klockan drar iväg och det väntar en dag imorgon också, kanske dags att gå o krama kudden?

Bjussar på denna snygga bild av mig och Zydan som Stella tog efter vår 2h ritt
Behövde sträcka ut ryggen och ser ut som Zydan tänker göra det samma :P

Lite yoga till/med häst ;)

 

Stella

Publicerad 2014-02-09 22:13:00 i Vardag,

Att hitta den perfekta medryttaren som ska passa hästen (i mitt fall 3) och en själv som hästägare är inte det lättaste.
Så många söker och söker utan att hitta den rätta. Väldigt frustrerande.

Jag har tidigare haft två olika medryttare tidigare när jag bara ägde Fresa, dessa två hjälpte mig mycket och jag är evigt tacksam då det var en period jag inte hade all tid för min älskade häst. Jag fick även på den vägen två väldigt trevliga vänner =D

Det jag vill komma till är dock min medryttare jag har nu, Stella.

Jag letade egentligen inte efter en medryttare men träffade på Stella då hon kom ut och hälsade på Wilmer och även fotade lite. Vi fortsatte hålla kontakten och red ut ibland, hon då på sin dåvarande medryttarhäst.

Vi pratade mycket och diskuterade min syn på hästar, ridning, utbildning, hantering mm
Förde även över lite små delar på henne och hennes medryttarhäst och började se en oslipad diamant i henne. Något fast i den ridning och träning hon var i dock.

Jag erbjöd mig hennes hjälp och min häst, hon hoppade inte påt direkt men ganska snart kliade det i fingrarna på henne ;)
Hon red in sig lite på Fresa och de trivdes bra med varandra.

För er som inte vet så är det Fresa som väljer sina ryttare och inte jag eller någon annan. Visst kan hon vara snäll och låta någon åka runt på hennes rygg någon gång men är det någon hon inte gillar och de sitter upp igen visar hon det tydligt och det är bara att sitta av.

Har haft ett par tydliga fall av detta och de vet jag att jag inte kan kasta upp igen.

Fresa var väldigt försiktig med Stella på sin rygg första gången och kände in sig precis som Stella kände in sig på Fresa. Mycket intressant att stå och studera.

Det tog inte många gånger så var det väldigt tydligt, Fresa hade valt sig en till ryttare. Hon godkände även Stella snabbt gällande sin dotter.
Även där såg man tydligt vilka Fresa inte litade på och nästan tittade snett på, men inte Stella. Det var helt naturligt för Fresa att Stella höll på med hennes dotter =)

Stella var även med från start när jag skaffade mig Zydansie. De har sedan bundit starka band med varandra och har tillsammans tagit sig förbi många hinder på både sin egna och Zydans resa uppåt på sin utbildning stege.

Jag är så tacksam för denna tid jag nu haft nöjet att ha med Stella som min medryttare och är oändligt glad över att hon tog kontakt med mig och även tackade ja till mitt erbjudande.

Hon har varit ett stort stöd i många situationer för både mig och mina damer och vi har gått genom väldigt mycket på denna korta tid vi haft tillsammans. Inte ens ett år har hunnit gå än och jag ser fram emot kommande tid med en superbra magkänsla =D

Världens finaste bild på världens bästa tjejer
Inte jag som är fotograf, utan har lånat bilder då den är så himla fin <3
 

Full flock +1

Publicerad 2014-02-09 21:08:16 i Cereza, Lord, Mango, Wilmer,

När vi var framme hos Zaba och gick ut i hagen kom min prinsessa fram till mig och det första hon gör är att stoppa up sin blöta mule rakt i ansiktet på mig, kändes lite som om hon saknat mig <3 sen packade vi lite hö, eller ja hästarna tyckte förstås att det var läge att äta när vi började packa :P

Sedan blev det lastning av alla hästar och Zaba och Wilmer rullade iväg mot sin kurs och Lord, Cereza, pappa och jag rullade hemåt igen.

Nu är min prinssesa hemma igen =D är överlycklig
Hela flocken samlad igen.

Mor och dotter ropade snabbt efter varande och stod och brummade mule mot mule, så sött. Men ännu får de inte gå ihop då jag vill ha mer dagsljus på mig att övervaka det hela så att hon inte börjar sitt snuttande igen.
De har en tråd mellan sig så länge men de verkade gilla läget och stod nöjt på var sin sida och åt sitt hö.

Åkte ut till Mia och Mango och vi jobbade lite AK med herrn.
Han hade väldans svårt att koncentrera sig först och stundtals gick in i trans, lite ridskolehäst style, men kom loss från det och började tänka på det jag bad om och gjorde även fina försök till arbete. Men han tyckte det var jobbigt med allt tänkande :P sötsork

 

Mina damer fick ett tankepass med lite NH i skogen tidigare idag fast med Stella.
Allt hade visst gått bra och damerna var väldigt nöjda och glada när jag kom till hagen så verkade som ett lyckat pass =)

På väg

Publicerad 2014-02-09 10:32:00 i Cereza,

 
Sitter nu på E4an upp till Stockholm och ska hämta hem min lilla prinsessa <3
 
Vi får med oss Lord också då Zaba och Wilmer ska iväg på en veckas kurs. Mysigt med lite större flock igen.
Hoppas bara nu att Cereza kommit ifrån snuttandet annars kommer hon åka upp till Stockholm igen när Lord ska hem :-/ men det märker vi ganska så snart.
 
Regnit och hemskt men är lika glad för det ;-)

Vattenskräck

Publicerad 2014-02-08 20:08:00 i Fresa, Zydansie,

Idag var det planerat en långtur med Stella.
Vi åkte ut till damerna och började med lite kraft och pyssel med dom innan vi gav oss iväg.
 
Ganska snart hamnade jag i en diskussion med Zydansie. Vi gick på en väg där vatten från ett större dike rann under, eller nu när snön smällt och vatten nivån ligger högt, forsade under.
 
Detta var fruktansvärt läskigt och Zydan skulle springa över i ren panik och något stopp gick inte att lyssna på.
Hoppade av och jobbade från marken. Ingen respons på ett bra tag då hon var helt uppe i rymden och det fanns ingen respons med något jag bad om utan höll på att bli översprungen.
 
Inget roligt alls men fick litet framsteg och fick henne att gå på volt runt med precis över allt forsande vatten utan att hon klev över mig,  utan gick på eget spår även om det forsande vattnet fortfarande skrämde henne fruktansvärt.
 
Klev upp till Fresa och Stella som stod och väntade på mig och vi red vidare.
Diskussionen hade gett bättre resultat än jag märkt när vi gick ifrån just den övergången men det märkte jag senare när vi var tvungna att gå över fler forsande diken.
 
När vi ridit igenom halva skogen stannade vi till vid en "rastplats", band upp hästarna och satte oss och tog en fika.
 
Mycket mysigt. Även hästarna fick äpple och morötter att tugga på ;-)
 
När vi väl gick vidare var det som om den lilla rasten gett hästarna ny energi och de trippade runt och taktade om vart annat :-P
 
 
Super mysig ridtur på ca 2h med det bästa sällskapet, både tvåbent och fyrbenta
 
Väl i hagen igen fick hästarna lite ny köpt Irish Mash. Fresa som aldrig fått det förut pga sin trasig tand älskade sin nya "efterrätt".
Helt renslickat i hinken, vilket aldrig hänt förut med blötmat för den damen ;-)

Återbesök nr1

Publicerad 2014-02-07 22:16:00 i Fresa,

Tredje dagen av jobb är genomförd och allt rullar på bra även om det är mycket att lära och lära om. Men känns inte som någon omöjlighet och är nog inne i det snart.

Har även hunnit med Fresas återbesök hos tandläkaren under dessa dagar.
Åkte ut rätt tidigt och åkte bort till granstallet för att hämta Mango, hade fått låna honom som sällskap till Zydansie över dagen. Hon kan gå själv men kände att så pass många timmar och själv inte vara i närheten utan flera mil iväg inte kändes allt för tryckt.

Mango blev överlycklig när vi kom till min hage och han förstod att han skulle få följa med in. Han gnäggade högt efter tjejerna och när jag släppte honom sprang han snabbt över till dom.

Men hans lycka avbröt jag snabbt när jag plockade ut Fresa och gick till transporten. Både Zydan och Mango galopperade efter i hagen och tittade oroligt på när Fresa gick in i transporten och rullade iväg, sötnosar <3

Väl hos tandläkaren pratade vi om de tre veckor som gått och hur hon mått och så. Och eftersom allt gått så bra och vi inte haft några bekymmer med fisteln eller hålet efter tanden hoppades jag på goda nyheter om hur allt såg ut i munnen.

Men även om det såg ut att ha läkt bra hade kroppen nu stött ifrån sig ett par rotbitar som legat gömt i tandköttet. Fyra nya bitar drogs ut och en sitter fortfarande kvar då den vägrade ge med sig =/

Även fast Fresa var lagom drogad och fick påfyllning flera gånger om kämpade hon emot och trampade runt. Hon har verkligen fått nog av tandläkaren nu min älskade lilla häst <3
Hon fick kvickna till i en av boxarna innan vi åkte hem och väl hemma travade hon runt i hagen som om hon försökt skaka av sig den hemska känslan och smaken :P

Medicin i 5dagar och återbesök om en månad igen, hoppas på att få ut den sista biten och att det då är den sista biten också.

Förmiddags pass

Publicerad 2014-02-05 12:29:00 i Fresa, Zydansie,

Åkte ut till hästarna nu på förmiddagen.
Igår var jag jätte sugen på att rida även då jag bestämt de skulle ha ledigt helt och hållet. Idag när de skulle jobbas var inte ridlusten så stark men planerade om till AK.
 
Påbörjade ju AK-träningen på Zydan i början av vintern med kapson då hon tar bettet väldigt upplyftande och jag behövde ett annat "verktyg" för att lära om att det kan betyda mer än krulla ihop och sväng ;-) hehe.
 
Dock rev hon ju upp en bra bit av nosryggen och kapsonen las på hyllan för hennes del och vi har försökt jobba vidare med bett.
Det har gått framåt men ändå inte enda dit jag vill vi ska vara. Nu är nosryggen så gott som helt läkt förutom en skorpa som vägrar läka ihop, men den är över kapson läget. Så idag blev det träning i kapson.
 
Tillbaka på ruta ett dock :-/ hon kämpade emot istället för att försöka förstå precis som ibörjan men till slut sänkte hon nacken, började ställa och böja samt trampa rätt ett halvt varv i taget.
Är väldigt stolt över utveckling från början till slut även om det bara var ytterst små framsteg.
 
Hon var varm, nästan svett av detta skrittpass men ännu mer trött i huvudet. Gäspade och stod och slumrade nöjt när jag gick över till Fresa.
 
Hon var piggelin och explosiv som vanligt :-P
Henne tog det ett tag att varva ner för att få ett arbete iställt då hon vet vad jag vill bara det att hon gör det i 180km/h och gärna allt på samma gång haha
 
Jobbade skritt och trav. Mest med att hon skulle hitta sin form utan att jag behövde vara ett stöd i linan, även lite mer bärighet och styrka i stegen.
Hon jobbade på bra och vi tog även ett par galoppfattningar. Fokuserade endast på att fattningarna kom med styrka bak ifrån och med en bärighet så hon inte bara skulle springa in i dom.
 
Även hon blev väldigt trött psykiskt,  men fick även ut lite energi fysiskt.
 
Lämnade två nöjda hästar bakom mig för snart väntar jobbet.
 
 

Dagens goda gärning

Publicerad 2014-02-04 22:08:00 i Vardag,

Mias katt har letat nytt hem nu en tid då hon inte kunde flytta med in till stan igen pga. allergi och då skulle behöva avlivas om inget nytt hem hittats innan torsdag denna vecka.

Jag har delat på fb, mejlat till katt människor jag känner och på många sett försökt hitta ett nytt hem till lilla Våfflan en tid nu.

Idag kom jag på en lösning som skulle kunna funka. En av mina gamla kollegor vet jag haft katt som för inte allt för länge sedan fick vandra vidare.
Jag vet att hon och hennes man är underbara människor med massor av kärlek att ge och är ju vana vid katter sen tidigare.

Hon vart nyfiken och efter lite information, bilder och sedan ett telefonnummer till Mia skickat till sig fick jag ett mess att de skulle hämta hem Våfflan imorgon =)

Super bra avslutning på en väldigt bra dag =D

 

Anställd

Publicerad 2014-02-04 21:52:00 i Haghäng, Vardag,

Bra dag =)

Hade en arbetsintervju inbokad idag vid 10.30
Åkte dit och satt och pratade i en halvtimme ungefär. Kändes lovande och de verkade tycka jag skulle passa för tjänsten.

Jag åkte hemåt igen och det tog bara någon timme så ringde telefonen. Det var från jobbet jag precis var på intervju för och de sa att om jag var intresserad av jobbet fortfarande så var jag välkommen, redan imorgon.
Så imorgon bär det av till mitt nya jobb för att skola in mig, känns helt okej. Nu ska vi se hur detta går och om det kanske kan leda till något mer ;) mer än så säger jag inte nu.

Blev sedan en tripp till Damerna för lite kärlek och kraft. Drog av dom täckena och åkte hemåt igen.

Zydansie väntar snällt på sin tur medans Fresa är inne och njuter av att rulla sig utan täcke
 

Min far och jag åkte sedan ut till Mias hus, som dom flyttar ifrån, och hjälpte henne att tömma lite av det som var kvar på huset och allt hon hade på loftet. Lite är kvar ändå men det tar vi en annan dag.

Pappa var med då han köpt deras ved som de hade kvar och nu inte behövde längre. Så medans vi släpade kartonger släpade pappa ved.

 

På kvällskvisten drog jag ut till hästarna igen för en liten ryckt, andra delen av kraften och på med täckena igen för kvällen. Tror dom klarat sig utan täcken då det är så pass varmt men blir väll lite höns mamma ibland, men man vet ju inte riktigt med detta väder. Vissa nätter är väldigt fuktiga och råa medans andra är torra och helt okej.

Jaja jag åker mer än gärna ut till mina älskade hästar flera gånger på dag, är så himla uppfriskande för själen ;)

Dimma och varma fötter

Publicerad 2014-02-03 23:55:00 i Fresa, Mango, Zydansie,

Väldigt lugn och skön dag 
 
Började med en sovmorgon även då jag egentligen vaknade redan vid åtta så ansåg jag mig förtjäna ett par timmar extra sömn denna grå och trista måndag så somnade om ;-)
 
Klev sedan upp och bara tog det lugnt till det blev dags att rulla ut till hästarna.
Min mor följde med och efter att gett damerna sin kraft blev det en lugn och mysig uteritt i dimman.
 
Mamma satt på Fresa med bara barackapadden och repgrimma, väldigt modigt för att inte vara en van ryttare och de gånger hon suttit på häst både haft träns och sadel.
Fresa var piggelin och glad som vanligt och min mor fick en rejäl balansträning där vi slingrade oss fram mellan träden hehe men de verkade gilla varandras sällskap.
 
Zydan var lite småtrött men traskade på i god takt och verkade väldigt nöjd med tillvaron.
 
 
Släppte sedan ut damerna utan täcken  i hagen igen. Tänkte de skulle få lufta sin päls en liten stund och få på sig de igen till natten. Även om det var +grader gjorde dimman allt lite fuktigt  och då även lite kallare.
 
Hem en sväng och äta och fixa och sedan ut igen. Men denna gång blev det en tripp ut till Mia och Mango.
Hon hade även hand om en kompis häst så vi tog oss en liten runda i dimman vi med.
 
Innan jag rullade hemåt igen åkte jag förbi hagen och slängde på ett regntäcke på damerna, gav dom sin sista del av kraften och stod och myste en lång stund.
 
Hemma blev det en lugn kväll. Myste ner mig i soffan för länge sedan och här har jag blivit kvar ;-)
Dock blev jag lite kall och tände mig en brasa, lyxa till det lite så här en måndagkväll är ju inte helt fy skam.
 
 

Tävlingsdagen

Publicerad 2014-02-02 23:00:00 i Fresa, Mango, Zydansie,

Dagen idag började med att åka ut till hage tillsammans med Stella.
+grader och regn =/ inget som piggade upp precis men idag var det tävling och bara att sätta fart.

Vi gav tjejerna lite mat och tvättade ur Fresas svans som ska vara vit, men nu mer är brun/grå då jag inte hållit efter den då det var lerperiod.
Lite vitare vart den och vi fixade det sista innan vårt följetåg kom. Mias dotter med Mango och en tjej till från det stallet skulle också vara med idag och de skulle rida över tillsammans.

Väl framme red jag och Stella hem till mig för att sadla och tränsa på damerna. Äntligen slutade det regna =)
Dock hade jag problem att få ordning på sadlar och sadelgjordar då Jag bara använt en hoppsadel nu ett tag men idag behövdes två och den andra var inte utprovad och det blev fel längd på sadelgjordarna osv.

Väl fått på hästarna sitt blev det brott för oss. Slängde på oss våra grejer, hoppade upp och travade så snabbt vi kunde i halkan bort till ridhuset där vår grupp redan gått in.

Kom in i ridhuset och red fram på redan varma hästar ;)

 

Satt nu alltså på Fresa och det var 70cm på banan. Fresa tyckte det var super kul och få vara med o leka igen och det sprudlade av energi om hela hästen.

När det blev min tur att hoppa fram på hinder nr 1,2 och 3 kändes hon mjuk och ovanligt lugn för att varit ren dynamit en stund tidigare. Sen kom startsignal och hästen exploderade hehe känslan var den i alla fall men hade rätt bra koll ändå :P

Hon susade fram genom banan och tog hindren med lätthet =)

Stella hoppade även denna klass men med Zydansie och det gick superbra. Vägran på ett hinder som man hoppade mot läktaren, och alla som känner Zydan vet att läktaren är ett farligt påhitt med läskigt folk på XP

Men hon tog sig över och avslutade rundan fint. Mer tänker jag inte skriva mer om hennes ritt utan är ni nyfikna så får ni gå in på Stellas blogg och läsa mer ;)

Lite snabbt ska jag berätta att även Mias dotter Elise var med i 70klassen med Mango och de hade en fin runda även om Mango totalt vägrade gå över sista hindret =/ trist med en sådan avslutning men nu lite mer träning och så påt igen nästa gång.

 
Tog hem hela 70cm klassen med våran ritt och fick med oss både rosett och pokal =D
Men Fresa tyckte nog att ärevarvet var det roligaste ändå, full fräs och lyckorusk genom hela kroppen haha
Bedömningen på denna första del av seriehoppningen var stilbedömning, är dock inte anmäld till serien med Fresa då vi har planerat att kunna gå 90cm nästa gång och då inte ville låsa henne på 70cm.

 

Byte sedan häst och hoppade upp på Zydan då det nu var dags för 80-90cm klassen.

Red fram lite snabbt då hon redan var uppvärm och framhoppad. Mycket kraft kvar i damen men vet inte riktigt vad jag höll på med. Hela bålpartiet säckade ihop och blev väldigt framåtlutad genom hela ritten, fy på mig.
Men väl med startsignal och allt fick vi ett fint flyt och hon var med hela banan runt =)

Mia hoppade denna klass också och de var så duktiga. Mia hoppade med hjärtat i halsgropen hela rundan runt, hon var sjukt nervös och är lagom rädd för höjden men utmanar ändå sig själv för ”det ska tusan mig gå” hehe ”någon gång ska jag väl lära mig att hoppa utan att vara rädd igen”

Gillar Mias drivkraft och tror hon snart är där hon vill vara igen.
Dock så var inte Mango helt hundra på det sista hindret här heller, det var en oxer med silverfärgade bommar. Usch sa han och vägrade ut sig även denna klass.

Så himla trist med sista hindret och allt =/ men de tog sig över åtminstone, nu blir det att träna silverhinder innan det är dags för omgång 2 av serien ;)

Stilbedömning även denna klass och jag lyckades ta hem även denna klass så Zydan fick med sig en rosett och en pokal med sig hem hon med.
Zydan är jag med i serien och tävlar så nu ska vi bara fortsätta  i samma stil, ne men i alla fall fortsätta ha samma flyt och sammarbete i vår hoppning =)

 
 Mina duktiga tjejer <3

 

Blev en väldigt lugn tur hemåt igen med väldigt nöjda och småtrötta hästar. Tar mycket på dom att tävla även om det inte är någon större tävling eller så, men med allt folk och hästar runtomkring och all nervositet som flyger runt i luften är det klart att även hästarna blir lite extra uttömda på energi. Inte bara fysiskt utan även psykiskt.

 

 

Stellas vän Viktoria filmade mig och mina damer =) Så här kommer de

Ett stort tack till henne

Tolkning och skogsmys

Publicerad 2014-02-01 18:57:00 i Fresa, Mango, Zydansie,

Inge kul väder idag. Grått och duggregn =( usch

Hade inplanerad fotning av mig och mina damer, även Stella skulle få lite fina bilder på sig och damerna. Men icke, avbokade det hela när jag vaknade och såg vädret.

Men en rolig dag blev det i alla fall
Jag och Stella gav oss ut till Mia för lite tolkning med Mango. De hade hållit på ett tag när vi kom ut så Mango var uppvärm och de andra var lite lätt snötäckta hahaha XP

Körde både kälke och pulka bakom Mango och han skötte sig exemplariskt, värre var det väll för oss som skulle hålla oss kvar där bak XP
Inte för att skryta men tror jag var duktigast :P höll mig kvar två varv runt gräsbanan vi var på, i galopp haha

 (Lånad bild från Mia på Mango och Elise. Förhoppningsvis kommer lite bilder och filmer snart)

Lyckliga människor och en lycklig häst med en massa bus i snön, precis vad som behövdes på en annars trist och grå morgon.

När vi var klara blev det lite grillad korv innan jag och Stella rullade vidare till mina damer.
Mycket behövligt då det gick åt mer energi än väntat att tolka.

Stella och jag tog sedan en mysig barbacka tur med damerna. Skogstur men massa pulsande runt i snön för både hästar och hundar <3 helt underbart

Imorgon är det dags för en liten tävling för oss och tjejerna så dagens tur var perfekt. Igår fick dom busa av sig och idag lite vila med en härlig skogtur. Hoppas på att de har fokus på rätt saker imorgon och inte som i onsdags med mig o Mia då det var lite lätt ofokuserat och mycket bus från damernas sida :P

 
 
 (Sista bilden lånad från Stellas blogg)
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela